Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Μια πανδημία που επισπεύδει τις εξελίξεις, λειτουργώντας και ως άλλοθι



Γράφει ο Γιάννης Κανάκης, μουσικός από την Καβάλα

Όχι! Δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον ιό! Όχι! Δεν θα μεταφερθούμε όλοι με C-130! Όχι! Δεν υπάρχουν οι υποδομές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. Και αυτός είναι ο λόγος που σοφά μας μάντρωσαν.
 Μακάρι να μας βγει μέχρι τέλους. Αλλά δεν είναι και για να το πανηγυρίζουμε!

Οι θύτες ενός ενορχηστρωμένου εγκλήματος που συντελείται εδώ και δεκαετίες, με έμφαση στην τελευταία, κατά της Δημόσιας Υγείας, όχι απλά δεν δικαιούνται να επαίρονται για την ορθή διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, όχι απλά δεν δικαιούνται να μας κουνούν το δάχτυλο και να εξαρτούν την εξέλιξη και την πορεία της ασθένειας από την ατομική μας ευθύνη, αλλά αντίθετα με σκυμμένα κεφάλια, με δηλώσεις ειλικρινούς μεταμέλειας θα έπρεπε να μας παρακαλούν να τους συγχωρήσουμε για τα εγκλήματά τους, καθώς τώρα τα συνειδητοποίησαν!

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Συνέντευξη τύπου για την προετοιμασία της δράσης στις 28 Απρίλη (VIDEO)


Τα προβλήματα των εργατών στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου αλλά και την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανέδειξαν εκπρόσωποι Σωματείων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι ενταγμένη στην
μέρα πανελλαδικής δράσης, στις 28 Απρίλη, οπότε θα ξεδιπλωθούν μια σειρά πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ήδη έχουν ξεκινήσει μια σειρά περιοδείες και εξορμήσεις ενώ τις επόμενες μέρες θα κλιμακωθεί το πρόγραμμα παρουσίας των Συνδικάτων στους χώρους δουλειάς, με το κοινό πλαίσιο πάλης των σωματείων.
Η συνέντευξη οργανώθηκε από τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Γραφικών Τεχνών και Χάρτου Κ.Μακεδονίας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κ.Μακεδονίας, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας και την Επιτροπή Εργαζομένων στην ανακύκλωση.

Η αλήθεια για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων



Πολλή συζήτηση έγινε αυτές τις μέρες για το θέμα των voucher τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ που θα δίνονταν στους επιστήμονες εν μέσω πανδημίας, αντί για επίδομα. Μεσολάβησε η ανταλλαγή γραπτών πυρών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για το θεαθήναι, με κοινή βέβαια βάση μια πολιτική που θεωρεί δεδομένο ότι πρώτα πρέπει να σωθούν οι επιχειρηματίες, να διασφαλίσουν τα κέρδη τους οι μεγάλες επιχειρήσεις, για να αναπνεύσουν ο εργαζόμενος, ο αυτοαπασχολούμενος.

Παρά τη χτεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για αναστολή τελικά των προγραμμάτων και απόδοση των 600 ευρώ ως επιδόματος, η ουσία παραμένει η ίδια. Και αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αξιοποιούν κάθε μέσο, την ίδια την ανέχεια των εργαζομένων, για να μοιράσουν «ζεστό» χρήμα άλλη μια φορά σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι περίπου 181.000 επιστήμονες βέβαια με το δίκιο τους αγανάκτησαν, ακούγοντας ότι ενώ αυτοί θα έπαιρναν 600 ευρώ, ψίχουλα δηλαδή, την ίδια στιγμή που έχουν χτυπηθεί απανωτά από την προηγούμενη οικονομική κρίση, έχουν να πληρώσουν Ταμεία, διακανονισμούς χρεών, φόρους επιτηδεύματος και άλλους, ενοίκια επαγγελματικής στέγης κ.λπ., τη μερίδα του λέοντος θα τη μοιράζονταν κάποια μεγάλα κέντρα κατάρτισης και πιστοποίησης.

Κίνδυνος στον ορίζοντα


Από την πρόσφατη επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στον Έβρο 
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στον Έβρο
Πηγή: Eurokinissi

Ο εφησυχασμός γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, που καλλιεργούσε η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των προσφύγων από τη συνοριογραμμή του Εβρου και τη σχετική αποκλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο, ελέω κορονοϊού, ξεφουσκώνει ξανά τις τελευταίες μέρες, από τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν ότι θα υπερασπιστούν με όλα τα μέσα τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατ. Μεσόγειο.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η Τουρκία αναθερμαίνει και τις διεκδικήσεις της νότια και ανατολικά της Κρήτης, με τη δέσμευση περιοχών για στρατιωτικές ασκήσεις.

Η επιδημία του κορονοϊού δεν έβαλε «στον πάγο» τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αντίθετα τους ενισχύει, όπως δείχνει και η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Άμυνας, ότι «δεν θα επιτρέψουμε μια υγειονομική κρίση να μετατραπεί σε κρίση ασφάλειας», στο φόντο της αντιπαράθεσης με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλους.