Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Bundesbank: Επιβολή κεφαλαιακού φόρου σε χώρες που ζητούν διάσωση

«Οι πολίτες μιας χρεοκοπημένης χώρας πρέπει να πληρώνουν εισφορά»

Bundesbank: Επιβολή κεφαλαιακού φόρου σε χώρες που ζητούν διάσωση 
Φρανκφούρτη         
H κεντρική τράπεζα της Γερμανίας Bundesbank ζήτησε τη Δευτέρα την εφάπαξ επιβολή κεφαλαιακού φόρου στους πολίτες των χωρών που απειλούνται με χρεοκοπία, πριν από τη διάσωση κράτους-μέλους που κινδυνεύει από άλλες χώρες.

Η πρόταση της Bundesbank έρχεται μετά την διάσωση πέντε χωρών της ευρωζώνης με δάνεια από άλλες χώρες της περιοχής. Υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, όπου -όπως σημειώνεται- ο μέσος καθαρός πλούτος των νοικοκυριών είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι στη Γερμανία.

«(Ο κεφαλαιακός φόρος) εναρμονίζεται με την αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι πρώτα υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις κυβερνήσεων τους, πριν ζητηθεί η αλληλεγγύη άλλων κρατών- μελών», σχολίασε η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της.

Η τράπεζα προειδοποίησε πάντως ότι ένας τέτοιος φόρος ενέχει σημαντικούς κινδύνους και η εφαρμογή του δεν είναι εύκολη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξετάζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για παράδειγμα για να αποτραπεί υποβόσκουσα χρεοκοπία κράτους-μέλους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συζήτησε την επιλογή αυτή σε μια έκθεση του τον Οκτώβριο και σημείωσε ότι θα χρειαζόταν να επιβληθεί ένας φορολογικός συντελεστής περίπου 10% στα νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο, για να μειωθούν τα ποσοστά χρέους 15 χωρών της Ευρωζώνης στα επίπεδα που ήταν στο τέλος του 2007.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας υπολόγισε το 2012 ότι η επιβολή ενός τέτοιου φόρου με συντελεστή 10% στη Γερμανία, μετά την προσωπική απαλλαγή ποσού 250.000 ευρώ, θα απέφερε περίπου 230 δισ. ευρώ.

Δεν ανακοίνωσε ανάλογους αριθμούς για τις χώρες που πλήττονται από την κρίση επειδή δεν διέθετε επαρκή δεδομένα.

Ωστόσο, για τη Γερμανία η κεντρική τράπεζα δηλώνει πως δεν θα υποστήριζε την επιβολή ενός μόνιμου φόρου επί της περιουσίας, λέγοντας πως θα έβλαπτε την ανάπτυξη.

Πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και διορθώσεις σε χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα -Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία- έχουν βελτιώσει τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρει η Bundesbank, αλλά εξακολουθεί να ανησυχεί για τα υψηλά επίπεδα του χρέους.

Η μείωση του δημοσίου όπως και του ιδιωτικού χρέους εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση και οι επικείμενοι έλεγχοι της υγείας των τραπεζών από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν τρέχοντα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.

Ένα επιτυχημένο τεστ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να «απογαλακτισθούν» τράπεζες σε χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, αναφέρει η γερμανική κεντρική τράπεζα.

«Δεν είναι ο σκοπός της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής να εξασφαλίζει το αξιόχρεο εθνικών τραπεζικών συστημάτων ή κυβερνήσεων και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις απαραίτητες οικονομικές προσαρμογές, ούτε το συγύρισμα των τραπεζικών ισολογισμών», τονίζει η Bundesbank
.
 
πηγή: tovima.gr

27-01-2014 συμπληρώνονται 5 χρόνια από τον θάνατο του Πάνου Τζαβέλλα.

Ο Πάνος Τζαβέλλας ήταν τραγουδοποιός και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.