Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Οι πρόσφυγες πληρώνουν με τη ζωή τους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους


Συγκλονιστικά στοιχεία για τους πνιγμένους ανθρώπους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ήρθαν στη δημοσιότητα, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Μυτιλήνης

Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο με τους 16 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα ανοιχτά της Μυτιλήνης, ήρθε να αναδείξει με τραγικό τρόπο ότι οι λαοί της Συρίας, της Μέσης Ανατολής γενικά, πληρώνουν με το αίμα τους, με τη ζωή τους, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από διάφορους οργανισμούς τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο, είναι στην κυριολεξία ανατριχιαστικά.
Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017, έχουν χάσει τη ζωή τους 37 άνθρωποι, στον υγρό τάφο του Αιγαίου, ενώ από την αρχή του χρόνου περίπου 4.900 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στα ελληνικά νησιά.

Εκεί που Πυρπόλησαν το Ρύζι





Εκεί που Πυρπόλησαν το Ρύζι

 

 
 
Το ημερολόγιο έγραφε 30 Απριλίου 1975, όταν ο πόλεμος  που αποτέλεσε το θέαμα το οποίο προβλήθηκε περισσότερο από την αμερικανική τηλεόραση, (ίσως μαζί με τον πρώτο πόλεμο του κόλπου με την επωνυμία «Καταιγίδα της Ερήμου»), έφτασε στο τέλος του. Ήταν ο «βρώμικος» πόλεμος του Βιετνάμ.

Το Βιετνάμ ήταν για τις ΗΠΑ ένα καθοριστικό τμήμα ακίνητης περιουσίας. Όπως έλεγε και μια έκθεση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας : «Αν οι κομμουνιστές αποκτήσουν τον έλεγχο τότε η θέση των ΗΠΑ στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού θα γίνει επισφαλής, ενώ θα κινδυνεύσουν τα θεμελιώδη συμφέροντά μας στην Άπω Ανατολή[…] Η νοτιοανατολική Ασία και ιδιαίτερα η Μαλαισία και η Ινδονησία αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή φυσικού καουτσούκ και κασσίτερου παγκοσμίως και παράγουν επίσης πετρελαίου και άλλα στρατηγικής σημασίας προϊόντα […]».

«Αλλαγή σελίδας» στο εγχειρίδιο εξαπάτησης του λαού


Για «αλλαγή σελίδας» μιλάει ολοένα και περισσότερο η κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να κλείσει την «αξιολόγηση» και να φέρει στη Βουλή τα αντιλαϊκά νομοσχέδια της συμφωνίας με τους «θεσμούς».Η απόπειρα, να μετατοπίσει τη συζήτηση από τα μέτρα στην «παραγωγική ανασυγκρότηση», παραπέμπει σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού μπροστά στην ψήφιση του νέου αντιλαϊκού πακέτου, αλλά δεν περιορίζεται σ' αυτό. Αντίθετα, περιγράφει τα επόμενα βήματα στον «οδικό χάρτη» που συνέταξε για λογαριασμό του κεφαλαίου, με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, την οποία υπηρετεί και με τα μέτρα που τώρα ετοιμάζεται να ψηφίσει.

Στο πλαίσιο αυτό, σκιαγραφεί δράσεις και παρεμβάσεις για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ιεραρχεί κλάδους που θα διοχετεύσει τη μερίδα του λέοντος από τις ενισχύσεις, τα προνόμια και τις διευκολύνσεις, με βάση τον σχεδιασμό για «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, ενισχύει παλιές και επιδιώκει νέες κολεγιές με άλλα καπιταλιστικά κράτη, με γνώμονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Βέροια 1947: Μία Πρωτομαγιά βίας, τρομοκρατίας και δολοφονιών



Βέροια 1947: Μία Πρωτομαγιά βίας, τρομοκρατίας και δολοφονιών

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

1 Μαη 1947. Ο εμφύλιο πόλεμος μαίνεται. Ταυτόχρονα οι φυλακές και οι τόποι εξορίας είναι γεμάτες με αγωνιστές, ενώ η κρατική – παρακρατική τρομοκρατία στις πόλεις και τα χωριά οξύνεται. Παρουσιάζουμε σήμερα το πως «τιμήθηκε» από το επίσημο αστικό κράτος η Πρωτομαγιά σε μία επαρχιακή πόλη, την Βέροια, μικρογραφία φυσικά των όσων συνέβαιναν σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο «νόμιμος» ακόμη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στις 2 Μάιου με σχετική ανταπόκριση του από τη Θεσσαλονίκη για τη Βέροια αναφέρει :