Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Ποιος πληρώνει;

 

Την απόγνωση όπου βυθίζονται όλο και περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά αποτυπώνει άλλη μια έρευνα, αυτήν τη φορά της Ενωσης Επιμελητηρίων. Με βάση τα στοιχεία της, ένας στους τέσσερις δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, ενώ η πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών (62%) βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση να επιδεινώνεται μέσα στο 2022. Επίσης, το 70% έχει μειώσει τις δαπάνες ένδυσης - υπόδησης, το 52% τις αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών (π.χ. τρόφιμα) και το 13% δηλώνει ότι καταφεύγει σε δανεισμό για να τα βγάλει πέρα. Μια κατάσταση ζοφερή, που αφορά το ίδιο τμήμα του πληθυσμού, τα λαϊκά νοικοκυριά δηλαδή, που πληρώνουν το 95% των κρατικών εσόδων, τα οποία ανέρχονται σε 53 δισ. ευρώ! Και όπως φαίνεται, το 2023 το χέρι του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων θα μπει ακόμα πιο βαθιά στην άδεια τσέπη του λαού, αφού προβλέπονται νέες αυξήσεις στα έσοδα από φόρους, πάνω από 2 δισ. ευρώ, πρόσθετα στο ξεζούμισμα από τον πληθωρισμό... Να λοιπόν ποιος πληρώνει μέχρι και το τελευταίο σεντ της πολύμορφης στήριξης των ομίλων, της ανταγωνιστικότητας και των «αντοχών» της οικονομίας. Να πώς ο λαός βιώνει από την καλή και την ανάποδη τα «καλά» του Ταμείου Ανάκαμψης, την «έκρηξη επενδύσεων», αλλά και τα αποτελέσματα των «λελογισμένων και κοστολογημένων μέτρων στήριξης», πάντα εντός των «δημοσιονομικών ορίων» που υπερασπίζονται όλα τα αστικά κόμματα. Να πώς πληρώνουν οι εργαζόμενοι τα απανωτά «όχι» τόσο της ΝΔ, όσο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις τροπολογίες του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, των ειδικών φόρων στα καύσιμα κ.ο.κ.

Mofa*... αλά Ισπανικά

 

 

Την ώρα που η κατά τ' άλλα «αριστερή» κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία ανακοίνωνε «ανάπτυξη και πάνω των προβλέψεων στο 5%», έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα στο όνομα της ανακούφισης των θυμάτων αυτής της ανάπτυξης, τα οποία θύματα δεν είναι άλλα από την εργατική τάξη και τον λαό της χώρας, που θυσιάζονται για την κερδοφορία των ομίλων.

Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (από το 10% στο 5% και από το 4% στο 0%) ορισμένων μόνο ειδών διατροφής, κι αυτά μόνο για 6 μήνες, δεν μπορεί να αναχαιτίσει το γεγονός πως παρότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το ιστορικό υψηλό 40ετίας, κατά γενική ομολογία η ακρίβεια συνεχίζει να μαίνεται.

Δελτίο θυέλλης

 

 

«Ύφεση στον ορίζοντα» βλέπει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και προειδοποιεί ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια «πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση». Ο λόγος είναι η «συνύπαρξη του υψηλού πληθωρισμού με την οικονομική επιβράδυνση και τη χαμηλή ανάπτυξη», ενώ πληθαίνουν τα σημάδια μιας επικείμενης νέας οικονομικής κρίσης.

Στο έδαφος αυτής της «υψηλής αβεβαιότητας», όπως τη χαρακτηρίζει, διαβλέπει νέες προκλήσεις «για τις επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητά τους» και συνιστά «σύνεση» στη διαχείριση της οικονομίας από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη.

Όλα αυτά μόνο ως ...δελτίο θυέλλης μπορούν να ακούγονται για τον λαό, που είναι ο «συνήθης ύποπτος» για να πληρώσει έναν ακόμα λογαριασμό της ...«συνετής» αντιλαϊκής πολιτικής για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, σε οικονομική ανάπτυξη και κρίση.