Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Θέλω και μπορώ να γίνω γιατρός αλλά τελικά πρέπει να μου αρέσει να βιδώνω βίδες. Το λέει και η διαφήμιση!


Θέλω και μπορώ να γίνω γιατρός αλλά τελικά πρέπει να
μου αρέσει να βιδώνω βίδες. Το λέει και η διαφήμιση!
Από το Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη

Αυτό δεν είναι πολιτική ζωή, δεν είναι πολιτική σκηνή, δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση. Είναι το ξεβράκωμα ενός πολιτικού συστήματος που όχι μόνο δεν φορούσε ποτέ του ρούχα αλλά δεν μπήκε στον κόπο να φορέσει και ποτέ του βρακί. Και να πεις ότι κυκλοφορούσαν ξεβράκωτοι, από άποψη, να τους σεβαστείς. Ετούτοι εδώ κυκλοφορούν υποστηρίζοντας πως φοράνε τα καλά τους κοστούμια και τις ολομέταξες γραβάτες αλλά στην πραγματικότητα περιφέρονται ολοτσίτσιδοι προσπαθώντας να μας πείσουν για το αντίθετο.
Από πού να ξεκινήσει κανείς;
Από τον πρωθυπουργό που πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα όταν το δημόσιο χρωστάει στους πολίτες 6,5 δις ευρώ και για να προκύψει το πλεόνασμα αυτό, το οποίο είναι και υπό αμφισβήτηση, ξεχαρβαλώθηκε η υγεία, απολύθηκε κόσμος και η φορολόγηση έφτασε στο κόκκινο;
Από το πολιτικό κατεστημένο που κυβερνάει για 40 χρόνια;
Το καινούργιο ασφαλώς θα το μάθατε! Στους υπαλλήλους, λέει, της Βουλής, θα χορηγείται εφάπαξ 63 μισθών, που μεταφράζεται σε ένα ποσό που κυμαίνεται από 83.000 ευρώ μέχρι 152.000 ευρώ, τη στιγμή που για τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους υπάρχει η «οροφή» των 40.000 ευρώ στα εφάπαξ που θα πάρουν.
Βέβαια, όταν μιλάμε για υπαλλήλους της Βουλής μιλάμε για τα παιδιά, τους συγγενείς και τους κολλητούς όλων αυτών που πέρασαν, ως Βολευτές από τη Βουλή και τη μετέτρεψαν από «Ναό της Δημοκρατίας» σε «Ναό της Συγγενοκρατίας».
Από τον υπουργό παιδείας που σκορπάει εκατομμύρια για αξιολογητές και προγράμματα όπως το COMENIUS, το ERASMUS, το LEONARDODAVINCI τη στιγμή που η δημόσια εκπαίδευση διαλύεται; Πόσοι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να προσληφθούν με τα χρήματα αυτά και πόσοι θα γλύτωναν τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις;
Πόσο στοίχισε η διαφημιστική καμπάνια για το «πρόγραμμα δια βίου μάθησης», σύμφωνα με το οποίο θα μπορεί, δήθεν, ο καθένας να σπουδάζει και να κάνει το επάγγελμα που του αρέσει;
Αλήθεια κύριε Αρβανιτόπουλε, πιστεύετε ότι το παιδί των ανέργων θα μπορεί να σπουδάσει και να κάνει το επάγγελμα που του αρέσει;
Είναι σε θέση να καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια, όπως εσείς ο ίδιος αναφέρατε, που απαιτεί το «Νέο Λύκειο»;
Γιατί, κύριε Αρβανιτόπουλε δεν κάνετε το σχολικό βιβλίο τη μοναδική «τράπεζα θεμάτων» για όλες τις τάξεις λυκείου; Επειδή θίγονται οι μεγαλοφροντιστές; Δεν σας ανησυχεί το ότι έπσευσαν πολύ γρήγορα να σας χειροκροτήσουν για τη θέσπιση του «Νέου Λυκείου»; Χρυσές δουλειές θα κάνουν υπουργέ μου και όποιος γονιός έχει, το παιδί του θα προχωράει για να σπουδάσει αυτό που θέλει. Όποιος δεν έχει, το παιδί του θα αναγκάζεται να κάνει αυτό που του επιτρέπει το «σύστημά» σας.
Ξέρετε κάτι; Δεν είναι μόνο τα παιδιά που τους αρέσει να βιδώνουν βίδες αλλά οι γονείς του τον πιέζουν να γίνει γιατρός, όπως, πολύ πονηρά, αναφέρετε στη σχετική διαφήμιση. Υπάρχουν και παιδιά που τους αρέσει η Ιατρική και έχουν και τα προσόντα να το κάνουν, αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ γιατί οι γονείς του δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, οικονομικά, στον οικονομικό αγώνα δρόμου που θεσπίσατε με το «νέο λύκειο». Αλλά και αν καταφέρει να τερματίσει στον αγώνα δρόμου, δεν θα μπορέσει να πάει να σπουδάσει μακριά από το σπίτι του γιατί φροντίσατε, εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να εξαθλιώσετε τους γονείς του και να τους στραγγίξετε οικονομικά. Οπότε, τι του μένει υπουργέ μου; Να αρχίσει σιγά-σιγά να του αρέσει να βιδώνει βίδες αντί να σκέφτεται την Ιατρική.
Προφανώς, η διαφημιστική καμπάνια, σε τέτοια παιδιά απευθύνεται γιατί τα υπόλοιπα που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα, το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα, θα σπουδάσουν τελικά αυτό που θέλουν και θα κάνουν και το επάγγελμα που τους αρέσει. Το πορτοφόλι να είναι καλά. Στην οικονομική ζούγκλα που ζούμε, όλα αγοράζονται με τη βοήθεια της ιδιωτικής εκπαίδευσης είτε εντός είτε και εκτός Ελλάδας. Και πτυχία και μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Ή μήπως όχι;
Καλό θα είναι υπουργέ μου, κάπου μέσα στο διαφημιστικό μήνυμα να μπει μια διευκρίνιση:
«Απευθύνεται σε παιδιά ενός κατώτερου Θεού, όχι αυτόν τον ανώτερο του Χρήματος»

ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ


efsyn240314chive-1024x526Καταρρέουν μέσα στο 2014 και τα εναπομείναντα μέτρα προστασίας των εργαζομένων με βάση τη συμφωνία της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με την τρόικα. Από τη μείωση του μισθού του 1,1 εκατομμυρίου μακροχρόνια ανέργων (που αν βρουν εργασία θα λαμβάνουν μισθό όσοι είναι άνω των 25 ετών, χωρίς τριετίες και όχι το 50%) και τις ομαδικές απολύσεις μέχρι την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, που σημαίνει νέες μειώσεις στις συντάξεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ στις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθούν μέσα στο 2014, πέραν της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης του μισθού στα όρια των κατώτατων αποδοχών, περιλαμβάνονται η πλήρης και χωρίς όρους και προϋποθέσεις απελευθέρωση της ενοικίασης εργαζομένων, ο περιορισμός (ή καλύτερα ο εκμηδενισμός) του δικαιώματος της απεργίας, η ενεργοποίηση του lockout και οι νέες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με πιθανή κατάργηση ακόμη και της κρατικής συνεισφοράς στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, που όλες προβλέπονται μέσα στο 2014 και η κυβέρνηση κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό. Ετσι πρόκειται να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου που θα πάρει στο διάβα του τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ θα θεσμοθετηθούν οι μειώσεις στις συντάξεις μέσα από τη νέα αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος.
Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της την έγγραφη συμφωνία που επιμελώς κρατούν στο συρτάρι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος και οι αρμόδιοι υπουργοί Γ. Βρούτσης και Γ. Στουρνάρας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, που θα υλοποιεί σιγά σιγά τα συμφωνηθέντα, ήθελε να αποκαλύψει αυτή τη συμφωνία μετά τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, ώστε να περιορίσει την εκλογική συντριβή των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Οι κυριότερες αλλαγές (κατά χρονολογική σειρά) που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι οποίες καθίσταται σαφές ότι θα μειώσουν το κόστος εργασίας, οξύνοντας τις ανισότητες και οδηγώντας τους Ελληνες πολίτες στη φτώχεια είναι:
ΜΑΡΤΙΟΣ 2014
● Νομοσχέδιο για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών από την 1η-7-2014 κατά 2,9% (1% για τις εργατικές εισφορές). Μέχρι την 1η-1-2016 να θεσμοθετηθεί νέα μείωση 1% στο εργοδοτικό μη μισθολογικό κόστος.
● Νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ- εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων). Θα καταργηθεί η παραχώρηση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη μόνο αν πρέπει να καλυφθούν έκτακτες ή πρόσκαιρες ή εποχικές ανάγκες. Συμφωνήθηκε ακόμη να μειωθούν τα όρια πρόσληψης ενοικιαζομένων μέσω ΕΠΑ από τους 6 στους 3 μήνες αν υπάρχουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς όρους και από τους 12 στους 6 μήνες σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων. Το κυρίαρχο όμως είναι ότι συμφωνήθηκε να επεκταθεί η ενοικίαση εργαζόμενων και στους οικοδόμους που πρόκειται να απασχοληθούν στα μεγάλα έργα (αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ και πάνω).
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014
● Θεσμοθετείται η κατάργηση των τριετιών μέχρι την 31η-1-2017 για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών. Πλέον κάποιος που έχει μείνει περισσότερο από 12 μήνες άνεργος θα προσλαμβάνεται ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014
● Απεργίες. Συμφωνήθηκε να μην παρεμποδίζεται η ευχέρεια του εργοδότη να αποφασίζει για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης από την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος, ενώ εισάγεται το θέμα του lockout με την τρόικα να θέλει να περιορίσει το δικαίωμα προκήρυξης απεργίας. Τον Ιούνιο θα πρέπει να ανταλλαγούν οι πρώτες ενημερώσεις, ενώ από τον Αύγουστο θα συζητηθεί το θέμα ώστε τον Σεπτέμβριο να νομοθετηθούν οι αλλαγές.
● Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το σχέδιο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχει παραδοθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και έχει ήδη υιοθετηθεί από το υπουργείο Εργασίας (χωρίς να ενημερώσει κανέναν ο κ. Βρούτσης). Εχει συμφωνηθεί με την τρόικα η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου τον Σεπτέμβριο σε 2 περιοχές της χώρας.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014
● Αλλάζουν όλα, με τα όρια των ομαδικών απολύσεων να αυξάνονται στους 10 (από 6) εργαζόμενους που μπορούν να απολυθούν κάθε μήνα χωρίς να θεωρούνται ομαδικές απολύσεις για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20-100 εργαζόμενους (σήμερα είναι από 20-150). Αντίστοιχα αυξάνονται σε πάνω από 10% (από 5% που είναι σήμερα) οι ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 100-300 εργαζόμενους (σήμερα είναι πάνω από 150 εργαζόμενους και μέχρι 30 κάθε μήνα) και, τέλος, επιχείρηση με 300 εργαζόμενους και πάνω μπορεί να απολύσει μέχρι 30 εργαζόμενους χωρίς να θεωρούνται ομαδικές απολύσεις. Τα ανωτέρω έχουν ήδη συμφωνηθεί και δεν σχετίζονται με τη μέθοδο Βρούτση, που αφορά προσπάθεια να περάσει ο νέος τρόπος ρύθμισης των ομαδικών απολύσεων μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Γι’ αυτή τη μέθοδο η τρόικα συμφώνησε να περιμένει ώστε να δοκιμαστεί μέχρι τον Οκτώβριο.
● Αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Συμφωνήθηκε να διαχωριστεί η παροχή σύνταξης από τις παροχές υγείας, να ενοποιηθούν τα Ταμεία και οι εισφορές. Ετσι αναμένεται να θεσμοθετηθούν τρία Ταμεία (μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών) που θα φέρει νέες μειώσεις στις συντάξεις (αφού όλα θα εξισωθούν στην κατώτατη παροχή). Επίσης έχει συμφωνηθεί να συνδεθεί η κατώτατη σύνταξη με τον εθνικά καθοριζόμενο κατώτατο μισθό αλλά και να καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση (που σημαίνει μείωση πόρων για τα Ταμεία και συνεπώς νέες μειώσεις στις συντάξεις) με εισαγωγή της βασικής προνοιακής σύνταξης των 360 ευρώ.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014
Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ο νέος εργατικός κώδικας.
πηγή: