Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Παρακμή...

 

 

Μία φωτογραφία που αποτυπώνει πλήρως το πραγματικό πρόσωπο της καπιταλιστικής αγριότητας και της σκληρής πραγματικότητας που έχει διαμορφώσει το σύστημα για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού κάνει το γύρο του διαδικτύου και προκαλεί δικαίως την αγανάκτηση και την οργή στη θέα της. Η φωτογραφία της ντροπής δείχνει σε ράφια σούπερ μάρκετ συσκευασίες βρεφικού γάλακτος να προστατεύονται από αντικλεπτικά, αδιάψευστος μάρτυρας της τραγικής κατάστασης που βιώνει μεγάλο μέρος της κοινωνίας και αποκαλυπτικό σημάδι ότι ακόμα και τα πιο βασικά είδη για την ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι δεδομένα για όλους.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η εικόνα δεν είναι πρωτοφανής. Τείνει να γίνει κανονικότητα, ακόμα και στις καπιταλιστικές μητροπόλεις της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου, η "προστασία" με παρόμοιες μεθόδους προϊόντων που καλύπτουν βασικές διατροφικές - και όχι μόνο - ανάγκες. Αποκαλύπτοντας έτσι με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη γύμνια του συστήματος που διευρύνει συνεχώς τις ανισότητες και γεννάει αδιάκοπα φτώχεια και πείνα ακόμα και στις πιο λαμπερές και πολυδιαφημισμένες πόλεις και χώρες της βιτρίνας του. Εκτός από τη χώρα μας, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, αντίστοιχες εικόνες κατακλύζουν το διαδίκτυο φανερώνοντας την σκληρή αλήθεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Η επιδημία αντικλεπτικών εξαπλώνεται όσο δυσχεραίνει η καθημερινότητα και οι συνθήκες ζωής των εργαζομένων.

«Αφήστε μας να πάρουμε ντουφέκι, να βάλουμε σημάδι τους φασίστες…»

 


Σαν σήμερα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών, από καρδιακή προσβολή, ο σπουδαίος Γάλλος ποιητής Πωλ Ελυάρ.

Σαν σήμερα, στις 18 του Νοέμβρη 1952, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών, από καρδιακή προσβολή, ο σπουδαίος Γάλλος ποιητής Πωλ Ελυάρ (πραγματικό όνομα Ευγένιος Γκρεντέλ). Είχε γεννηθεί στις 14 του Δεκέμβρη 1895.

Σε ηλικία περίπου 17 ετών προσβλήθηκε από φυματίωση και αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του. Για δύο χρόνια, διέμεινε σε σανατόριο στο Νταβός της Ελβετίας όπου τελικά θεραπεύτηκε και αμέσως μετά, το 1914 κατατάχθηκε στον στρατό.

Την περίοδο που ξεσπά η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση δημοσιεύει τα πρώτα του ποιήματα, αρχικά τη συλλογή «Το Χρέος και η Ανησυχία» και αργότερα τα «Ποιήματα για την Ειρήνη» (1918), τα οποία προκάλεσαν και το ενδιαφέρον του Ζαν Πολάν, εκδότη της επιθεώρησης Spectateur. Παράλληλα,  γνωρίζεται με τους Αντρέ Μπρετόν, Λουί Αραγκόν και Τριστάν Τζαρά, με τους οποίους συμμετείχε αρχικά στο κίνημα του ντανταϊσμού και αργότερα του υπερρεαλισμού. Αποχτά επίσης στενή φιλία με τον Μαξ Ερνστ.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ 1ο ΔΕΚΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2022 Σχεδόν δυόμισι εκατομμύρια οι χαμένες θέσεις εργασίας!

 

 

Τσουνάμι απολύσεων κατέκλυσε την αγορά εργασίας το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης του 2022, με τις χαμένες θέσεις εργασίας να φτάνουν στον αστρονομικό αριθμό των 2.357.582, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της εργασιακής περιπλάνησης που έχει γίνει καθεστώς για ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης, είναι σαν να έχει χάσει τουλάχιστον μια φορά τη δουλειά του ο κάθε μισθωτός τους τελευταίους δέκα μήνες.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο τον Οκτώβρη καταγράφεται μεγάλο κύμα απολύσεων και αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων, λόγω της λήξης της τουριστικής σεζόν. Ομως φέτος αυτός ο αριθμός γίνεται δυσθεώρητος ακόμα και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά τα πανηγύρια της κυβέρνησης και των τουριστικών ομίλων για την επέκταση της σεζόν, τον «χειμερινό τουρισμό», τα καταλύματα που παραμένουν γεμάτα μέχρι και τον Νοέμβρη κ.ο.κ.

Μαζί στην παραπέρα ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης

 

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Υπερψήφισαν από κοινού την ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο νέας αντιδραστικής Οδηγίας της ΕΕ

 

INTIME NEWS

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά «στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS)». Με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο η Οδηγία 884/2019 της ΕΕ, που ενισχύει παραπέρα τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς φακελώματος και παρακολούθησης που τορπιλίζουν λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα του λαού, το δυσώδες θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου «άνθισαν» παρακολουθήσεις και υποκλοπές, για τις οποίες κατά τα άλλα ξιφουλκούν τα αστικά κόμματα.

Η οδηγία αφορά «την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών - μελών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIT), που ενσωματώθηκε το 2016 στο ελληνικό Δίκαιο, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη συγκεκριμένη Οδηγία επεκτείνεται η ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου για τους υπηκόους τρίτων χωρών και δημιουργείται ένα κεντρικό σύστημα επεξεργασίας των δεδομένων. Κατά την Κομισιόν, ένα τέτοιο σύστημα «είναι μια προπαρασκευαστική ενέργεια για να υπάρξει μια κοινή Υπηρεσία αντιστοίχισης βιομετρικών δεδομένων, δεδομένων ταυτότητας, που θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για τη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και στο μέλλον», ανοίγοντας «πόρτες» και παράθυρα για την παραπέρα γιγάντωση των μηχανισμών φακελώματος.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ο αγωγός EASTMED: Δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες αλλά τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων

 

Ο αγωγός φυσικού αερίου όπως παρουσιάζεται από τη λεγόμενη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Διεθνών Εργων
Ο αγωγός φυσικού αερίου όπως παρουσιάζεται από τη λεγόμενη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Διεθνών Εργων
Αποκαλυπτική ήταν η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τρίτη, αφού για ακόμη μια φορά φανερώθηκε η ουσιαστική σύμπλευση των δυνάμεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που όλοι μαζί συμφώνησαν και ψήφισαν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του αγωγού EASTMED, που αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στη Βόρεια Ευρώπη.

Αποδείχτηκε ακόμα μια φορά η στρατηγική σύμπλευσή τους, αφού ομονοούν στα κύρια, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση η προώθηση των καπιταλιστικών σχεδίων και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, καθώς και η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας που εγκυμονεί νέους κινδύνους για τον λαό, στα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Επιχειρώντας μάλιστα να κρύψουν την ουσιαστική συμφωνία τους, μετέφεραν την όποια αντιπαράθεσή τους στα επιμέρους, όπως για παράδειγμα στη χάραξη του αγωγού, ή στις επιπτώσεις για τη χελώνα Καρέτα - Καρέτα, αφού πριν συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα έργο αναπτυξιακό που δήθεν θα ωφελήσει τον λαό της περιοχής, αποπροσανατολίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα λαϊκά στρώματα!

Από μια τρίχα...

 

 

Για πολλές ώρες το βράδυ της περασμένης Τρίτης, τα βλέμματα όλων «καρφώθηκαν» σε ένα μικρό χωριό στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα, όπου ένας πύραυλος κατέστρεψε αποθήκη σιτηρών και σκότωσε δύο ανθρώπους.

Οι υποψίες και μόνο ότι το πυραυλικό πλήγμα έγινε με ευθύνη της Ρωσίας, πυροδότησαν σενάρια γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 για τη «συλλογική άμυνα» του ΝΑΤΟ, αφού η Πολωνία είναι μέλος του.

Μετά την αποκάλυψη ότι ο πύραυλος προερχόταν τελικά από την ουκρανική αεράμυνα, πολλοί ήταν αυτοί που δήλωναν «ανακουφισμένοι», επειδή «αποφύγαμε τα χειρότερα». Είναι όμως έτσι;

Το περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η απειλή ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου κρέμεται κάθε στιγμή πάνω από τα κεφάλια των λαών. Αρκεί ένα τυχαίο συμβάν, ή μια προβοκάτσια για να γίνει η σπίθα πυρκαγιά.