Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Σκλαβοπάζαρα

 


Σε έναν διαγκωνισμό κυνισμού για τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα που προβλέπονται με διακρατικές συμφωνίες, όπως αυτή της Ελλάδας με την Αίγυπτο, για τη μεταφορά εποχιακών εργατών γης στη χώρα μας, επιδόθηκαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή. Το μέτρο αφορά κατά κανόνα τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα, που «ποντάρουν» σε τέτοιες συμφωνίες για ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια. Σ' αυτούς απευθυνόταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, όταν έλεγε ότι δεν είναι αρκετά ...τολμηρό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης! Και ότι δυστυχώς το «εργατικό κόστος» έχει αυξηθεί λόγω έλλειψης εργατών γης στα χωράφια, γι' αυτό και είναι αναγκαίες τέτοιες συμφωνίες, που φέρνουν καραβιές φτηνότερων εργαζομένων από το εξωτερικό. Δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνει «κρατική παρέμβαση» για μια «πιο ομαλή αγορά εργασίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να παρεμβάλλεται το αιγυπτιακό κράτος, αλλά να μπορεί απευθείας η εργοδοσία από τη χώρα μας, μέσω «γραφείων» (δουλεμπορικών δηλαδή), να επιλέγει Αιγύπτιους εργάτες γης. Μάλιστα, ακούγοντας κανείς την κατακλείδα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ θα νόμιζε ότι μπήκε ο ...Πορτοσάλτε μέσα της, καθώς ανέφερε: «Να αξιοποιήσουμε το ελληνικό εργατικό δυναμικό το οποίο παίρνει ταμείο ανεργίας ή κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης. Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, οι οποίοι όμως δεν απασχολούνται στα χωράφια, για να μη χάσουν τα πάσης φύσεως επιδόματα». Αντί λοιπόν οι διάφοροι ...τεμπέληδες να παριστάνουν τους άνεργους και τους άπορους για να παίρνουν τα επιδόματα της πείνας, ας πάνε στα χωράφια, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, χαράσσοντας ακόμα πιο βαθιά στο χιόνι τις δήθεν «διαχωριστικές γραμμές» του με τη ΝΔ.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ << ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ >> ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 



        Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές  διατάξεις των νόμων 4623 και 4625/ 2019 της κυβέρνησης Ν.Δ. Με τους νόμους αυτούς, στο όνομα της “κυβερνησιμότητας”, δόθηκε τεχνητή πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου στις Δημοτικές Επιτροπές και στα νομικά πρόσωπα του δήμου. Στην περίπτωσή μας, το 24% έγινε 60%!

          Τελικά, στην Οικονομική Επιτροπή, με τις προσχωρήσεις και τις απουσίες, έφτασε να ελέγχει απόλυτα ο δήμαρχος το 88%!

          Επιπλέον, μεταφέρθηκαν σημαντικές αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο στις Επιτροπές. Από τότε, η Ο.Ε. έκανε διπλάσιες συνεδριάσεις και συζήτησε υπερδιπλάσια οικονομικά θέματα από το Δ.Σ., χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός, εκτός της Λ.Σ. Αντίθετα, συνεργάστηκαν για την “εκλογή” της.

          Οι όποιες μικρές βελτιώσεις γίνουν, δεν πρόκειται να σώσουν την κατάσταση.

ΣΥΡΙΖΑ - Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού: Μια σχέση με ...βάθος

 

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον αντικομμουνιστή Ηλ. Τζωρτζόπουλο
 Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον αντικομμουνιστή Ηλ. Τζωρτζόπουλο

 

Βάθος ...απύθμενο φαίνεται πως αποκτούν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), που επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή τα ακροδεξιά - εμφυλιοπολεμικά της παραλληλήματα, ιδιαίτερα στις γιορτές μίσους σε Γράμμο και Βίτσι. Εκεί όπου πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο, μαζί με άλλα αντιδραστικά - φασιστικά φιντάνια, όπως το κόμμα Κασιδιάρη και παλιότερα η Χρυσή Αυγή.

Οπως αποδεικνύεται, η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Καστοριάς Τζωρτζόπουλο, μόνο μεμονωμένο περιστατικό δεν ήταν, καθώς υπήρξε και προηγούμενη συνάντηση του Παραρτήματος με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΕΑΑΣ, στην συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα συμφωνήθηκε να δοθεί και συνέχεια!

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Οπως μας ενημερώνει η εφημερίδα της ΕΑΑΣ, «την 25η Νοεμβρίου ο πρόεδρος του παραρτήματος υποστράτηγος εν αποστρατεία Τζωρτζόπουλος Ηλίας πραγματοποίησε συνάντηση στο γραφείο της βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Καστοριάς κυρίας Ολυμπίας Τελιγιορίδου προκειμένου να προωθήσει θέματα ενδιαφέροντος των αποστράτων και να ζητήσει τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων της ΕΑΑΣ από τα βουλευτικά έδρανα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ «Πολυεπίπεδη» στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις σημαίνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» που ήδη συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 17 Γενάρη.

Πολύ συνοπτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει έναν ευρύ «μηχανισμό συντονισμού» αρμοδιοτήτων, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς που «έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», υπουργεία, δήμοι, Περιφέρειες και «Αποκεντρωμένοι Οργανισμοί» με στόχο την πιο αποτελεσματική παρακολούθηση και προώθηση του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, με κύριο συντονιστή όλου αυτού του πλέγματος τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών. Ταυτόχρονα, η «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» θα έχει ως βασικό εργαλείο την εφαρμογή νέων ψηφιακών και πληροφοριακών συστημάτων που «θα συνδράμουν υποστηρικτικά στην καταγραφή, κατηγοριοποίηση και κατανομή των αρμοδιοτήτων».

Μιλώντας χτες στην Επιτροπή, κατά τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδος, επισήμανε όσον αφορά το νομοσχέδιο πως πρόκειται για μεταρρύθμιση που εντάσσεται «καθαρά στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του μικρού επιτελικού κράτους, που επιδιώκει σε αυτήν τη φάση η κυβέρνηση» και «που ολοφάνερα και μαθηματικά οδηγεί σε μείωση διοικητικών δομών, με επακόλουθο τη φυσική εξέλιξη, τη μείωση μόνιμων θέσεων εργασίας στο δημόσιο. Και αυτό θέλουμε να το τονίσουμε». Πρόσθεσε ακόμα πως ουσιαστικά πρόκειται για «τη γενικότερη πολιτική αντίληψη στην ΕΕ, που επιδιώκει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης λιγότερο κοινωνικό κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, συμπράξεις και το βασικότερο, νέες ελαστικές μορφές εργασίας, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους. Αυτό θεωρούμε ότι κρύβεται πίσω και από αυτό το νομοσχέδιο».

Ανεπιστρεπτί

 

 

«Εποχή του χαμηλού πληθωρισμού που πέρασε ανεπιστρεπτί» και τιμές «που δεν πρόκειται να επιστρέψουν ξανά στα προηγούμενα επίπεδα», αλλά θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, «διάβαζαν» χτες τα αστικά επιτελεία στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό.

Σημείωναν παράλληλα την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης (και της Ελλάδας) βρίσκονται «μια ανάσα» από την ύφεση. Οι ίδιες πάνω κάτω εκτιμήσεις περιλαμβάνονταν στις πρόσφατες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΟΟΣΑ, μέσα στη βδομάδα.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, το «δίλημμα» που θέτουν στον λαό είναι να διαλέξει από ποια «τσέπη» θα χάσει: Από την περαιτέρω καθήλωση μισθών και συντάξεων, την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, στο όνομα του «αποπληθωρισμού»; 'Η από την ακρίβεια που σαρώνει και έχει ήδη εξαφανίσει τις «αυξήσεις» που εξαγγέλλονται με τους μνημονιακούς νόμους «στα όρια των αντοχών» της καπιταλιστικής κερδοφορίας;

«Κορόνα στο κεφάλι τους» το φάρμακο - εμπόρευμα

 


Οι ελλείψεις στα φάρμακα, που βιώνουν με τραγικό τρόπο οι λαϊκές οικογένειες, έχει μία και μόνη «επικεφαλίδα»: «Φάρμακο - εμπόρευμα - κέρδος». Σε αυτό ξεκινά και σε αυτό τελειώνει η συζήτηση, για όποιον θέλει να δει ξεκάθαρα τις αιτίες που εν έτει 2023, με τα επιστημονικά επιτεύγματα και τις παραγωγικές δυνατότητες σε πολύ ψηλά επίπεδα, τα λαϊκά στρώματα είτε πληρώνουν πανάκριβα για τα αναγκαία φάρμακα, είτε τα στερούνται λόγω των ελλείψεων στην αγορά.

Αλλωστε, και μόνο η «λύση» που προωθεί η κυβέρνηση, να ακριβύνει δηλαδή τα φάρμακα για να περιοριστούν οι ελλείψεις, δείχνει και το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές: Οι μεγάλοι όμιλοι στην παραγωγή και στη διακίνηση του φαρμάκου, που δεν διστάζουν να αφήσουν τον λαό χωρίς τις αναγκαίες θεραπείες, αν μια άλλη, ακριβότερη «αγορά» ικανοποιεί τη δίψα τους για μεγαλύτερα κέρδη.