Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Η Καθαρά Δευτέρα και τα βρώμικα μυαλά…

 


20-02-2018 
 
Ενώ στο Καρναβάλι της Ιτέας, οι τοπικές αρχές παρέδιδαν δωρεάν μαθήματα ρατσισμού, με αφόρητα κλισέ για τους αλλοδαπούς που γλεντάνε εις βάρος των Ελλήνων που πεινάνε, κάπου αλλού φρόντιζαν να περάσουν με τους χαρταετούς τα σωστά μηνύματα…

Την ώρα που στο Καρναβάλι της Ιτέας, οι τοπικές αρχές παραδίδουν δωρεάν μαθήματα ρατσισμού, με αφόρητα κλισέ για τους αλλοδαπούς που γλεντάνε εις βάρος των Ελλήνων που πεινάνε…





Κάπου αλλού φρόντισαν να περάσουν τα σωστά μηνύματα και με τη σωστή ορθογραφία…



Παρεμπιπτόντως -και με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα- καθαρές φυλές υπάρχουν μόνο σε βρώμικα, νοσηρά μυαλά…

http://www.katiousa.gr

Ένα καρβέλι ψωμί την εβδομάδα


"Οι μισθοί της εργασίας -λέει ο Τζ. Στ. Μιλλ- δεν έχουν παραγωγική δύναμη, είναι η τιμή τής παραγωγικής δύναμης. Όπως η τιμή των ίδιων των μηχανών έτσι και οι μισθοί τής εργασίαςδε συντελούν καθόλου στην παραγωγή των εμπορευμάτων που γίνεται από την ίδια την εργασία. Αν ήταν δυνατόν η εργασία να αποχτιέται χωρίς να αγοράζεται, τότε θάταν περιττοί οι μισθοί τής εργασίας". Αν όμως οι εργάτες θα μπορούσαν να ζουν με αέρα, δε θάταν δυνατό ν' αγοραστούν με καμιά τιμή. Επομένως, το μη-κόστος τους αποτελεί όριο με τη μαθηματική έννοια της λέξης, δηλ. όριο που ποτέ δε μπορεί να το φτάσει κανείς, μα που πάντα μπορεί να το πλησιάζει. Μόνιμη τάση του κεφαλαίου είναι να υποβιβάσει τους εργάτες ίσαμε αυτό το μηδενιστικό επίπεδο.

Ο συγγραφέας του "Essay on Trade and Commerce", ένας συγγραφέας του 18ου αιώνα που τον έχω αναφέρει συχνά, προδίνει μονάχα το πιο ενδόμυχο μυστικό τού αγγλικού κεφαλαίου, όταν κηρύχνει πως ιστορικό ζωτικό καθήκον τής Αγγλίας είναι να κατεβάσει τον αγγλικό μισθό εργασίας στο γαλλικό και ολλανδικό επίπεδο. Ανάμεσα στ' άλλα λέει με αφέλεια: "Αν όμως οι φτωχοί μας (πρόκειται για τεχνική έκφραση που εννοεί τους εργάτες) θέλουν να ζουν στην πολυτέλεια... πρέπει φυσικά η εργασία τους νάναι ακριβή... Φτάνει μόνο να ρίξουμε μια ματιά στον τρομαχτικό σωρό των περιττών πραγμάτων (heap of superfluties) που καταναλώνουν οι εργάτες μας της μανουφακτούρας όπως λ.χ. το ρακί, το τζιν, το τσάι, τη ζάχαρη, τα φρούτα που έρχονται από το εξωτερικό, τη δυνατή μπύρα, τα σταμπάτα υφάσματα, τον ταμπάκο, τον καπνό κλπ".

Ανώφελες οι αιτήσεις σε ΕΦΚΑ, για την επιστροφή όλων των κρατήσεων ΕΟΠΥΥ







Ανώφελες και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα είναι οι αιτήσεις που καταθέτουν συνταξιούχοι στον ΕΦΚΑ, διεκδικώντας την επιστροφή όλων των ποσών από τις κρατήσεις ΕΟΠΥΥ. 

Χιλιάδες «συνταξιούχοι» έλαβαν «κουτσουρεμένες επιστροφές από τα εν λόγω αναδρομικά και αυτό συνέβη διότι στον υπολογισμό δεν ελήφθησαν υπόψη οι κρατήσεις που αφορούν τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό δεν έγινε αυθαίρετα από τον ΕΦΚΑ, αλλά προκύπτει από νόμο που πέρασε στη Βουλή η κυβέρνηση, το Νοέμβριο του 2017.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 2 του νόμου 4501, που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 22-11-17, ορίστηκε ότι ο υπολογισμός για την επιστροφή των κρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ, θα γίνει με βάση τους νόμους 4024, 4051 και 4093. 

ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ



Η «δικτατορία του Κόμματος» και η δικτατορία του κεφαλαίου
 
 
Τα προηγούμενα, αν και παράλογα, είναι απαραίτητα προκειμένου να οικοδομηθεί η εικόνα της δικτατορικής κομμουνιστικής εξουσίας, όπως υποστηρίζουν περισπούδαστα οι συνομιλούντες, η οποία στηρίζεται στην τρομοκρατία. Φυσικά, ως μέγιστη τρομοκρατία οι αστοί αντιλαμβάνονται την άρνηση του ατομικού συμφέροντος ιδιοποίησης των προϊόντων ξένης εργασίας. Πάνω σε αυτό διαμορφώνουν μια αντίληψη για το άτομο σε αντιπαράθεση με τον κοινωνικό ρόλο του:«Το βασικό σημείο σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς είναι ότι δεν αναγνωρίζει το άτομο, ως δρώντα της Ιστορίας (...) το άτομο υποτάσσεται σε μια συλλογικότητα (...) το προλεταριάτο στην περίπτωση των κομμουνιστικών καθεστώτων».62

Μάλιστα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα63, ο Θ. Διαμαντόπουλος πρόσθεσε:
«Τα προπλάσματα, ως απόπειρα ολοκληρωτισμού, είναι πολύ πιο παλιά. Δηλαδή, ήταν στη Γαλλική Επανάσταση ο Γράκχος Μπαμπέφ. Μιλάει για πλήρη κατάργηση κάθε ιδιοκτησιακής σχέσης. Χωρίς τη δυνατότητα του ανθρώπου να συσχετίζεται με το προϊόν της εργασίας του, υπάρχει ένα στοιχείο ολοκληρωτισμού».64

Δεν θέλουν καν να σκεφτούν ότι την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας την επιτάσσει ο κοινωνικός χαρακτήρας της εργασίας. Επίσης, ότι την κατάργηση της δυνατότητας του ανθρώπου να συσχετίζεται με το προϊόν της εργασίας του την επέφερε ο καπιταλισμός, δηλαδή η καπιταλιστική βιομηχανική υπεροχή επί της ατομικής, οικοτεχνικής, βιοτεχνικής εργασίας. Αλλωστε, η μετοχική καπιταλιστική ιδιοκτησία είναι εν μέρει η άρνηση της καθαρά ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, αν και διατηρεί βέβαια τη δυνατότητα ιδιοποίησης ξένης εργασίας και μάλιστα συγκεντρωμένης σε μεγάλο βαθμό.

Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στην καταστολή και την τρομοκρατία

Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου

Συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, σήμερα Τρίτη 20 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ., με σύνθημα «Κάτω τα ξερά σας από τα Συνδικάτα», οργανώνει το ΠΑΜΕ, με αφορμή τη νέα δίκη 35 στελεχών του, που διώκονται για κινητοποίηση που οργανώθηκε το Γενάρη του 2013 στο υπουργείο Εργασίας.

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στα δικαστήρια καλούν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων ν. Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το ΣΕΤΗΠ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», οι Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και φορείς Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων, Καματερού, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία ν. Αττικής, η ΕΛΕΠΑ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Την καταδίκη τους εκφράζουν ακόμα το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου και  με ομόφωνο ψήφισμά του το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».