Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Oι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν παράνομα αυτόχθονες του Εκουαδόρ για επιστημονικές έρευνες



 Πηγή: cubadebate.cu

Oπως κατήγγειλε ο Rene Ramirez, επικεφαλής της Εθνικής Γραμματείας Ανώτερης Εκπαίδευσης, Επιστημών και Τεχνολογίας (Senescyt)   του Εκουαδόρ, βορειοαμερικανοί επιστήμονες διενήργησαν  3.500 αιμοληψίες για λογαριασμό της πετρελαϊκής εταιρείας “Μaxus” σε 600  Ινδιάνους της φυλής  “Waorani”  χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

 Ο Εκουαδοριάνος  αξιωματούχος δήλωσε ότι «είναι γνωστό ότι έγινε η πώληση" αυτών  των δειγμάτων για  επιστημονική έρευνα,  «ενάντια σε κάθε  ηθική και δεοντολογική διαδικασία υπεύθυνης έρευνας" σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων  ANDES.

Οι αιμοληψίες αυτές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1990 και 1992  και αποδεικνύονται από 30 περίπου ανθρωπολογικές, ιατρικές, βιολογικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, όπως επισήμανε  ο Ramirez, ο οποίος πρόσθεσε ότι ελήφθησαν περισσότερα από ένα δείγματα από κάθε πρόσωπο.
Το 2010 καταγγέλθηκε ότι η “Μaxus”  και το Επιστημονικό Ινστιτούτο  “Corriel” είπαν ψέματα στον πληθυσμό για να πάρουν δείγματα αίματος, λέγοντας στους αυτόχθονες ότι  ερευνούν την πρόληψη κάποιας ασθένειας. Αυτή η καταγγελία οδήγησε στην έναρξη  έρευνας  το 2012  που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

"Στην έρευνα  που πραγματοποιήθηκε σε 20 κοινότητες, σε τρεις επαρχίες της χώρας, διαπιστώθηκε ότι  πάνω από οκτώ τοις εκατό από αυτούς που συμμετείχαν δεν  έδωσαν καμία  συγκατάθεση. Επιπλέον, το 95 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν  τι είδους ασθένεια αφορούσε  η υποτιθέμενη έρευνα , πρόσθεσε Ramirez.


Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, καταγγέλλοντας το γεγονός   ανακοίνωσε ότι μελετώνται νομικές ενέργειες για την παράνομη λήψη και  εμπορευματοποίηση του γενετικού υλικού, που  θεωρείται από την κυβέρνηση του ως «πραγματικά πρωτοφανές γεγονός  για τη χώρα". Θα  ξεκινήσει  νομικός αγώνας  , αλλά  όπως αναγνωρίσουν  οι αρχές του Εκουαδόρ  θα είναι «ένας δύσκολος αγώνας».