Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Τα μη συγκρίσιμα και τα ξένα κόλλυβα

Τα μη συγκρίσιμα και τα ξένα κόλλυβα

Τα μη συγκρίσιμα και τα ξένα κόλλυβα


«Σύμπνοια» βλέπει αρθρογράφος διαδικτυακής ενημερωτικής ιστοσελίδας, στην Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τις πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια, με εκείνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας στο σημείο να γράψει ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές «εμφανίζονται ενωμένοι, αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές τους διαφορές» για να «ζητιανέψουν» από την Κομισιόν.

Φασκελοκουκούλωστα...





Το δημόσιο σύστημα Υγείας, παρά το χρόνο που κερδήθηκε χάρη στις θυσίες του λαού στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, δεν ενισχύθηκε με υποδομές, υλικό και προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια σε ένα δεύτερο κύμα, να προστατέψει την υγεία και τη ζωή του λαού από τον κορονοϊό, πόσο μάλλον να ανταποκριθεί στις ανάγκες και των άλλων ασθενών, χρόνιων και μη. Αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός προσπαθεί να κουκουλώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της, με ένα μπαράζ κάλπικων και αντιφατικών στοιχείων. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα.

* * *
 
Παράδειγμα 1ο: Σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ανέφερε στις 15 Αυγούστου ότι «έγιναν περισσότερες από 6.000 νέες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού», δημιουργώντας την εντύπωση ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε. Δεν είπε όμως ότι:

  • Οι όποιες προσλήψεις αφορούν αποκλειστικά σε προσωπικό προσωρινής απασχόλησης. Ιδιαίτερα οι προσλήψεις που γίνονται λόγω κορονοϊού, είναι συμβάσεις λίγων μηνών, χρόνου ή έργου. Αντίθετα, τον Ιούνη 2020, το μόνιμο προσωπικό ήταν μειωμένο σε σχέση ακόμα και με τον Φλεβάρη 2020, όταν δηλαδή δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία! Χώρια που από τα νοσοκομεία, με βάση τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις των υγειονομικών, λείπουν σήμερα περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές.

Δαμόκλειος σπάθη


  Πηγή: Associated Press

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στα Ελληνοτουρκικά δείχνουν ακόμα πιο καθαρά ότι με τη σφραγίδα και την εποπτεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στρώνεται ένα τραπέζι διαλόγου για τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, τις αστικές τάξεις των δύο χωρών, για επικίνδυνες διευθετήσεις, και διαμορφώνονται προϋποθέσεις συνεκμετάλλευσης της Ανατ. Μεσογείου και του Αιγαίου. Οι εξελίξεις αυτές είναι σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και σε βάρος της ειρήνης, της ασφάλειας των λαών της περιοχής.

Ο διάλογος που μεθοδεύεται με ευρωατλαντική παρέμβαση έχει βασικό στόχο να θωρακίσει τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή και ευρύτερα. Να διασφαλίσει δηλαδή ότι η Τουρκία θα παραμείνει αγκιστρωμένη στο ΝΑΤΟ και «στρατηγικός εταίρος» της ΕΕ, απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως η Ρωσία και η Κίνα.