Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

ΕΦΚΑ Νέο χαράτσι 9,6% στις ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματιών και αγροτών

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

 

Νέο χαράτσι ύψους 9,6% στις εισφορές τους για τον ΕΦΚΑ, σε κύρια σύνταξη και Υγεία, και αντίστοιχη σε όσους ασφαλίζονται για επικουρική και εφάπαξ, επιβάλλει η κυβέρνηση σε βάρος αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, επικαλούμενη τον πληθωρισμό. Η απόφαση, που υπογράφτηκε χτες από τον αρμόδιο υφυπουργό, Π. Τσακλόγλου, ισχύει για τις εισφορές του 2023, ενώ στο ύψος του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους θα είναι και η αύξηση των εισφορών για το 2024.

Έτσι, οι νέες εισφορές το 2023 για την κύρια σύνταξη και την Υγεία στους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώνονται στα 230,25 ευρώ τον μήνα στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, από 210 ευρώ που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2022. Μαζί με την εισφορά των 10 ευρώ τον μήνα προς τον πρώην ΟΑΕΔ για την ανεργία, η συνολική μηνιαία εισφορά θα ανέρχεται στα 240,25 ευρώ. Στη 2η ασφαλιστική κατηγορία η νέα επιβάρυνση διαμορφώνει τη μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη και Υγεία στα 276,31 ευρώ συν τα 10 ευρώ για την ανεργία. Ενώ, στην 6η ασφαλιστική κλάση από 566 ευρώ οι νέες εισφορές διαμορφώνονται στα 620,6 ευρώ και στα 630,6 μαζί με αυτή για την ανεργία. Στην ειδική κατηγορία των ασφαλισμένων που έχουν μέχρι πέντε έτη ασφάλισης, από 126 ευρώ, θα πληρώνουν 138,15 ευρώ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

 

Και η τρίτη πρόταση  δυσπιστίας που ο  ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή  εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη φορά για το θέμα των υποκλοπών, καταψηφίστηκε από το σύνολο των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρωθυπουργός με τη γνωστή αλαζονική αναίδεια του, που ταυτίζει τα εξυπνακιαδίστικα σχόλια του με πειστική επιχειρηματολογία και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την καταγγελτική του επιχειρηματολογία που πιστεύει πως τον αναδεικνύει σε ρηξικέλευθο ηγέτη, υπήρξαν συνεπείς και οι δυο στους ρόλους τους να συσπειρώσουν τα ακροατήρια τους προς δόξαν της αστικής δημοκρατίας. Οι κραυγές και οι συμψηφισμοί στους λόγους των μελών της συμπολίτευσης και οι κατηγορίες και οι υπονοούμενοι παραλληλισμοί με παρελθούσες καταστάσεις στους λόγους των μελών της αντιπολίτευσης ολοκληρωτικά σχεδόν επικεντρώνονται στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη, είτε για  υπεράσπιση είτε για καταγγελία. 
 
          Κι έτσι να έχουμε να πορευόμαστε. Οι μεγαλοστομίες για τη δημοκρατία που θωρακίζεται ή κινδυνεύει άφησαν στο απυρόβλητο τον τρόπο λειτουργίας της και το νομικό της οπλοστάσιο, που επιτρέπει δράσεις όπως αυτές που αποκαλύφτηκαν. Το θετικό βέβαια που προκύπτει από κάτι τέτοιες αντιπαλότητες, είναι που  έρχονται στο προσκήνιο τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην άσκηση της εξουσίας. Και διαπιστώνεται ότι κάτι γίνεται σκάνδαλο επειδή  οι κανόνες του παιχνιδιού παραβιάστηκαν, ενώ η πολιτική εξουσία δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει  τις ισορροπίες και να ξαναμοιράσει την τράπουλα συμψηφίζοντας κέρδη- ζημιές. Κι έτσι το ένα σκάνδαλο αποκαλύπτεται μετά το άλλο, από τους μέν και τους δε. Και όλα τα πολιτικά σκάνδαλα μοιάζει να εξαρτώνται από το ελλιπές ηθικό έρμα και τη διαφθορά του ενός ή άλλου πολιτικού προσώπου ή δημόσιου λειτουργού. Σαν μια  εκδοχή κινηματογραφικής ταινίας, απ’ αυτές μάλιστα που δεν έχουν και πολύ ενδιαφέρον ελλείψει αγωνίας για την εξέλιξη, όπου δικαστές αναλαμβάνουν να αποκαλύψουν την αλήθεια, ενώ ο αρχηγός επεμβαίνει υποστηρικτικά, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει,  συντελώντας κι αυτός  για να καθαριστεί  η κόπρος του Αυγείου, μέχρι να αποκαλυφτεί το επόμενο σκάνδαλο. 

Όταν ο μισογυνισμός γίνεται viral...

 

Πηγή: Associated Press

 

Πολλά γράφονται για την υπόθεση της γνωστής διαδικτυακής περσόνας Άντριου Τέιτ, πρώην κικμπόξερ, influencer και δηλωμένου μισογύνη. Από το Δεκέμβρη του 2022, αυτός και ο αδερφός του, τελούν υπό σύλληψη στη Ρουμανία με κατηγορίες για βιασμό, εμπορία ανθρώπων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με στόχο την εκμετάλλευση γυναικών, όπου τις εξανάγκαζαν να δημιουργούν πορνογραφικό υλικό για συγκεκριμένες ιστοσελίδες με σκοπό αμύθητα κέρδη.

Ο Τέιτ όμως δεν έγινε γνωστός για τη σύλληψή του... Οι απαράδεκτες, εμετικές απόψεις του, γεμάτες μισογυνισμό και σεξισμό, έχουν γίνει viral στα social media, όπως το instagram, twitter, TikTok και το youtube καθιστώντας τον παγκόσμια γνωστό...

Ποιος μπορεί να προστατέψει τη λαϊκή κατοικία;

 




Το εφιαλτικό τοπίο που διαμορφώνεται με δεκάδες χιλιάδες νέους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, οι οποίοι «ωριμάζουν» μέσα στο 2023, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια ψήφου για κάθε βιοπαλαιστή.

Εν αναμονή μάλιστα της απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία αν κάνει δεκτή την απαράδεκτη πρόταση του εισαγγελέα θα προσθέσει νέα κοράκια (τους λεγόμενους servicers) που θα βγάζουν στο «σφυρί» το βιος του εργατόκοσμου, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο αντίπαλο δέος στην πολιτική που ξεσπιτώνει τον λαό, κάτι που έχει αποδείξει με λόγια και με έργα, εντός και εκτός Βουλής.

Η υπόθεση των πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας συμπυκνώνει την απαράβατη αρχή ότι το αντιλαϊκό κράτος «έχει συνέχεια» από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Αυτή η «συνέχεια» προβλέπει την απομείωση των «κόκκινων» δανείων με κάθε τρόπο, ώστε να παραμείνουν οι τράπεζες σε τροχιά «εξυγίανσης», να κατακτηθεί η «επενδυτική βαθμίδα», να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης κ.ο.κ.

Πρόκειται δηλαδή για δεσμεύσεις που διαπερνούν τα κυβερνητικά προγράμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κάτι που δεν κρύβεται, παρά τις παραπλανητικές προεκλογικές κορόνες τους. Και επειδή έχουν αυτές ακριβώς τις δεσμεύσεις, απέρριψαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κούρεμα χρεών λαϊκών νοικοκυριών κ.λπ. Για όλα εκείνα δηλαδή που πλήττουν την κερδοφορία των τραπεζών και των άλλων ομίλων.

Το κακό σενάριο

 

Πηγή: Associated Press

 

Με το «θερμόμετρο» στη Μέση Ανατολή να σκαρφαλώνει στο «κόκκινο», ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επισκέπτεται την περιοχή, έχοντας από πριν δώσει κάλυψη στην εγκληματική δράση του Ισραήλ η οποία κλιμακώνεται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Επόμενοι σταθμοί η Ελλάδα και η Τουρκία, όπου ο Μπλίνκεν θα βρεθεί στα τέλη Φλεβάρη... Μόνο ανησυχία και ανασφάλεια να αισθάνεται ο λαός απ' αυτήν την επίσκεψη, που αναβαθμίζει το παζάρι για όλα τα ανοιχτά ζητήματα στην περιοχή.

Δεν χρειαζόταν πάντως να έρθει ο Μπλίνκεν, για να καταπέσει ο μύθος ότι η ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια είναι «ασπίδα» απέναντι στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας. Το εντελώς αντίθετο αποδεικνύεται, όχι μόνο σε καιρούς που η ένταση κλιμακώνεται, αλλά και σε περιόδους «ύφεσης» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.