Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Για το κοινωνικό περιεχόμενο της σχέσης μητρότητας - πατρότητας


Με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

 

Με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση το λεγόμενο δικαίωμα στη «γονεϊκότητα».

Η γονεϊκότητα, όμως, δεν είναι ατομικό δικαίωμα του ζευγαριού, αλλά υποχρέωση των γονιών απέναντι στα παιδιά. Η κοινωνική ευθύνη της μητρότητας και της πατρότητας απέναντι στο παιδί έχει αντικειμενική βάση, εμπεριέχοντας τη συμπληρωματική σχέση ανδρικού και γυναικείου οργανισμού στην τεκνοποίηση.

Στο σημερινό αστικό δίκαιο κατοχυρώνεται νομικά ως «κοινή γονική μέριμνα» και περιλαμβάνει την ευθύνη ανατροφής, μόρφωσης, υγείας, στέγης, διοίκησης της περιουσίας του παιδιού κ.ά. Από τα αστικά κόμματα κι άλλους μηχανισμούς του συστήματος επιδιώκεται να διαστρεβλωθεί το περιεχόμενο μητρότητας - πατρότητας.

Μια όψη της διαστρέβλωσης στηρίζεται στις ανορθολογικές, αντιεπιστημονικές θεωρίες του μεταμοντέρνου κονστρουκτιβισμού, που διαδίδονται από όλες τις βαθμίδες της Eκπαίδευσης, από ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από την πολιτιστική βιομηχανία κ.ά. που θεωρούν τα πάντα κοινωνική κατασκευή, όπως και το φύλο, τη γονική σχέση, την οικογένεια. Ολα αυτά τα παρουσιάζουν αποσπασμένα από το υλικό τους υπόβαθρο.

Ποιος πουλάει «πρόοδο» στηριζόμενος στους νόμους της ΝΔ;


 

Τις τελευταίες μέρες επιχειρείται μία - διόλου ανεξήγητη, η αλήθεια είναι - προσπάθεια σε όλα τα ΜΜΕ και από όλες τις μπάντες να φιλοτεχνηθεί το προοδευτικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Και αν κατά καιρούς αυτή η προσπάθεια αφορούσε κυρίως τη ΝΔ και τους παπαγάλους της στα ΜΜΕ, αυτήν την περίοδο την υπερωρία στο να κολλάνε προοδευτικά ένσημα στον Μητσοτάκη την κάνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συζήτηση για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Για παράδειγμα, σε πρόσφατη εκπομπή, όταν η εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέπτυσσε τους προβληματισμούς και τη θέση του Κόμματος, βρέθηκε να υπερασπιστεί το επικείμενο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη όχι ο βουλευτής της ΝΔ ο οποίος ήταν παρών στο πάνελ, αλλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παππάς! Μάλιστα έκρινε ως έξυπνο να πει ότι «αυτά που λέει το ΚΚΕ τα λέει ο Σαμαράς και ο Βορίδης».

Με τον βοριά

 

«Με τον νοτιά σ' αναζητώ, με τον βοριά σε χάνω» τα περιβόητα «οφέλη» της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τον λαό. Στην Ενέργεια; Θα τις έριχναν τις τιμές ο ανταγωνισμός και η «απελευθέρωση», αλλά πλάκωσε ξαφνικά ο χιονιάς στη βόρεια Ευρώπη και οι τιμές εκτοξεύτηκαν ξανά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τη «λυπητερή» να έρχεται οσονούπω στα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων παίρνουν πάλι την ανηφόρα. Τα επιτόκια; Τα είχαν δαμάσει με τα «αποπληθωριστικά» μαντζούνια και ετοιμάζονταν να τα μειώσουν από την άνοιξη, αλλά έτυχαν εκείνες οι «αναποδιές» των δύο πολέμων, οπότε πάμε για Ιούλη και βλέπουμε. Μέχρι τότε οι τραπεζίτες θα κάνουν την καρδιά τους πέτρα, σπάζοντας και νέα ρεκόρ κερδοφορίας. Οι «τιμές στο ράφι»; Εσφιγγε ο κλοιός για τον «πληθωρισμό της απληστίας», από τους κυβερνητικούς ελέγχους και τα πρόστιμα, αλλά ας όψονται οι Χούθι που βάζουν τα καράβια να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με το αζημίωτο για τους εφοπλιστές και τους σουπερμαρκετάδες των 11 δισ. ευρώ τζίρου. Κάπως έτσι θέλουν τον λαό, σαν το χάμστερ στη ρόδα, να ελπίζει μάταια ότι οι ανάγκες του χωράνε στην καπιταλιστική ανάπτυξη που τις τσακίζει. Η πραγματική ελπίδα όμως βρίσκεται έξω από τον φαύλο κύκλο, που μπορεί να τον σπάσει με τον αγώνα του ο λαός.