Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Νομιμοποιούν το αίσχος, κοντράρονται για τα χρηματοδοτικά πακέτα

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓΣΣΕ
 
Νομιμοποιούν το αίσχος, κοντράρονται για τα χρηματοδοτικά πακέτα

Το πραγματικό μενού της συνάντησης περιλάμβανε την διασφάλιση νέων προνομίων για το κεφάλαιο, με «χρηματοδοτικά εργαλεία» και προώθηση «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου»

Οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, λίγο πριν συζητήσουν για τα νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» για το κεφάλαιο
Eurokinissi
Οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, λίγο πριν συζητήσουν για τα νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» για το κεφάλαιο
Η διασφάλιση νέων προνομίων για το κεφάλαιο, είτε μέσα από χρηματοδοτικά πακέτα για τη «διάσωση επιχειρήσεων» που αντιμετωπίζουν «δυσχέρειες», είτε μέσα από την προώθηση ενός «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου», η οποία θα έρθει να συμπληρώσει την κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ήταν το ζήτημα που βρέθηκε πραγματικά στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης των «κοινωνικών εταίρων», της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών ενώσεων, για την παράταση ισχύος της έτσι και αλλιώς καταργημένης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).Στην πρώτη χτεσινή συνάντηση για την παράταση της ΕΓΣΣΕ, η οποία, με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, έχει μεταβληθεί σε διαδικασία νομιμοποίησης του απαράδεκτου καθεστώτος το οποίο επιβλήθηκε με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 (κατακρεούργηση κατώτερου μισθού, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, υποκατώτερος μισθός για τους νέους εργαζόμενους), αν και όλες οι πλευρές εμφανίστηκαν σύμφωνες, τελικά δεν έγινε η τυπική ανανέωση. Κι αυτό γιατί, όπως φαίνεται, τα παζάρια για τα νέα πακέτα χρηματοδοτικής στήριξης της εργοδοσίας συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων, αλλά και προκάλεσαν κόντρες και γκρίνιες μεταξύ των «εταίρων».

Η «ιδιοκτησία του προγράμματος»

 

Πηγή: Eurokinissi

Την «ιδιοκτησία του προγράμματος», δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίζει και υλοποιεί με αποφασιστικότητα και συνέπεια, προσπαθεί να αποποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι υπάρχει κάποιο σκοτεινό ...νεοφιλελεύθερο σχέδιο να τον ταυτίσουν με τις «μεταρρυθμίσεις» του μνημονίου και να τον απαξιώσουν ως «αριστερή» κυβέρνηση στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι εκβιάζονται από τους δανειστές και διάφορα οικονομικά «συμφέροντα», για να εφαρμόσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, και ότι κάνουν «υποχωρήσεις» που είναι αναγκαίες, για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και να μπορέσει στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τάχα μέτρα αντιστροφής της κατάστασης.

Βολικές ερμηνείες



«Η νεολαία βρίσκεται αντιμέτωπη με λογικές "αποπολιτικοποίησης". Είναι βασική όψη του νεοφιλελεύθερου σχεδίου αυτό. Αν πείσεις το πιο διεκδικητικό τμήμα της κοινωνίας, δηλαδή τους νέους ανθρώπους, ότι "είναι όλοι ίδιοι", ότι "δεν αξίζει να ασχολείσαι με την πολιτική" και ούτω καθ' εξής, έχεις τη δυνατότητα να επιτύχεις τις πιο αντιδραστικές αλλαγές με τις ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις». Τα παραπάνω υποστηρίζει ο Κ. Τσούκαλης, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη στον κυριακάτικο Τύπο. Δεν θα αναλύσουμε εδώ τις πραγματικές αιτίες για την υποχώρηση της συμμετοχής της νεολαίας στο κίνημα, συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, ούτε για τη στάση της απέναντι σε κόμματα και πολιτικές αντιλήψεις. Πάει πολύ όμως να προσπαθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία του να βγάλουν την ουρά τους απέξω, όταν ήταν από τους πρωταγωνιστές του «έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα» στις πλατείες. Οταν με τα συνθήματα που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να αναρριχηθεί στην κυβέρνηση, όπως «η ελπίδα έρχεται» και «θα σκίσω τα μνημόνια», το μόνο που πέτυχε ήταν να σπείρει απογοήτευση και ηττοπάθεια στο λαό και στη νεολαία. Οταν οι 40άρηδες που ανέλαβαν κυβερνητικά πόστα, και προβλήθηκαν ως το «νέο» και «φρέσκο», αναδείχτηκαν στους πιο μάχιμους υπερασπιστές της πολιτικής που εξοντώνει μισθούς και δικαιώματα, ιδιαίτερα για τους νέους... Ας αφήσουν λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα για την «αποπολιτικοποίηση» της νεολαίας, η οποία άλλωστε βολεύει το σύστημα και όσους (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) με θέρμη το υπηρετούν.