Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Η εργοδοτική εκδοχή του «καλαθιού του νοικοκυριού

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Με «αυξήσεις» μισθών, «μπόνους» και «έκτακτες παροχές» ισχυρίζονται πως στηρίζουν το προσωπικό τους μπροστά στη γενικευμένη ακρίβεια, την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αχαλίνωτη αύξηση των τιμών, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Δίπλα στις εξαγγελίες των εργοδοτών, τα «καλά νέα» για τους εργαζόμενους έχουν σπεύσει να διαφημίσουν μια σειρά μέσα ενημέρωσης με σχετικά δημοσιεύματα. Αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς όσα λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες, θα πρέπει να ζηλέψει την ...τύχη των χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν στις αποθήκες, στους διαδρόμους, στα ταμεία των σούπερ μάρκετ.

Ευαίσθητα Μ

 

Να λοιπόν που τα αστικά ΜΜΕ απέκτησαν και «υπερευαισθησίες» απέναντι στην κρατική καταστολή! Με μακροσκελή ρεπορτάζ για την Κίνα, εκθειάζουν όσους διαδηλώνουν ενάντια στους περιορισμούς για την Covid και εκφράζουν αποτροπιασμό για τις δυνάμεις καταστολής. Αν προσπεράσουμε τις υπερβολές που «βγάζουν μάτι» στην αποτύπωση των γεγονότων, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες: Ηταν Νοέμβρης του 2020, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυε άγριο πογκρόμ ενάντια στη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου που οργάνωσε το ΚΚΕ, με όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Συλλήψεις, ξύλο, «αύρες» να καταβρέχουν τους διαδηλωτές, χημικά να πνίγουν το κέντρο της Αθήνας. Μια πόλη - φρούριο, επειδή το συλλαλητήριο θα «έσπερνε» τάχα τον κορονοϊό... Βεβαίως, τα ίδια κανάλια που σήμερα «ανατριχιάζουν» για την καταστολή και τους περιορισμούς στην Κίνα, έσταζαν τότε χολή για τους διαδηλωτές στην Αθήνα, έλεγαν «μπράβο» στην αστυνομία, διψούσαν για περισσότερο «νόμο και τάξη», πάντα με το πρόσχημα της «δημόσιας υγείας». Δεν πρόκειται βέβαια για «ασυνέπεια» των ΜΜΕ και των μεγαλόσχημων αφεντικών τους. Οι ανταγωνισμοί που οξύνονται παγκόσμια ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, διαπερνούν κάθε πτυχή της προπαγάνδας στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο: Είτε για να συντηρείται το «αφήγημα» της «δημοκρατικής» και «φιλελεύθερης» Δύσης απέναντι στην «αυταρχική» και «αντιδημοκρατική» Κίνα, είτε για να συκοφαντείται και να καταστέλλεται η αντιιμπεριαλιστική δράση, όπως στην περίπτωση του αγωνιστικού γιορτασμού του Πολυτεχνείου και της πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Νέοι μποναμάδες στους επιχειρηματικούς ομίλους...

 

 

...και τα ρέστα «εθελοντική φορολογία» για τους εφοπλιστές

 

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΣΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Το νέο «συνυποσχετικό» με τους εφοπλιστές, οι οποίοι είχαν την «καλή διάθεση» να αυξήσουν το πουρμπουάρ της «εθελοντικής φορολογίας» τους κατά 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο, έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση παρουσιάζοντάς το μάλιστα και ως κατόρθωμα, την ώρα που σπάνε το ένα πίσω από το άλλο τα ρεκόρ της κερδοφορίας, ενώ και ο ελληνόκτητος στόλος αναδεικνύεται για μια ακόμα χρονιά ο μεγαλύτερος παγκοσμίως. Το σχετικό άρθρο περιέχεται σε νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το οποίο επιπλέον προβλέπει νέους μποναμάδες για επιχειρηματικούς ομίλους. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί και διάταξη με την οποία για να διευκολυνθεί η είσοδος του «νέου σωτήρα» - επενδυτή και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα πρέπει οι εργαζόμενοι, πέρα από την απόλυσή τους, να αποδεχτούν ότι δεν θα τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα, που έχουν κερδίσει μάλιστα δικαστικά.

Οσον αφορά το νέο συνυποσχετικό μεταξύ κυβέρνησης και Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, διαφημίζεται μεν ως αύξηση της «εθελοντικής φορολογίας» των εφοπλιστών, από τα 40 στα 60 εκατομμύρια τον χρόνο, αποσιωπάται δε πως σε αυτό προβλέπεται η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των μερισμάτων των πλοιοκτητριών εταιρειών από το 10% στο 5%. Το επιχείρημα που έχει διατυπωθεί για τη νέα ουσιαστικά παροχή προς τους εφοπλιστές είναι ότι με τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης θα αυξηθούν οι εθελοντικές εισφορές ανά πλοίο και άρα θα εισρεύσουν στον κρατικό προϋπολογισμό περισσότερα χρηματικά ποσά!

Απ' τον ουρανό;

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Στις συνήθεις προειδοποιήσεις για αυτοπροστασία από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» εξαντλήθηκε ξανά χτες η ...προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ariel», που αναμενόταν να πλήξει την Αττική. «Ο σώζων εαυτόν σωθείτω», δηλαδή, με τα κυβερνητικά επιτελεία να κουνούν προκλητικά το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης, ειδικά τώρα που ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του.

Αλήθεια, ποια «ατομική ευθύνη» θα μπορούσε να σώσει τους 250 νεκρούς από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» της τελευταίας 20ετίας, με τη συντριπτική πλειοψηφία να χάνουν τη ζωή τους στα ορμητικά νερά και στα λασπόνερα κάποιας μεγάλης πλημμύρας επειδή βρέθηκαν τη λάθος ώρα στο λάθος σημείο;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την περίοδο αυτή καταγράφηκαν περισσότερα από 500 «ακραία φαινόμενα», με ισάριθμες σχεδόν πλημμύρες. Τι νόημα όμως έχουν οι αριθμοί όταν οι ίδιες έρευνες διαπιστώνουν ότι ολόκληρες περιοχές είναι εντελώς αθωράκιστες από φυσικές καταστροφές, ότι η ζωή και η περιουσία του λαού βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο;