Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΗΠΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ Ανακοινώνουν συνεργασία ενάντια στην «παράτυπη μετανάστευση»

 

Πηγή: Associated Press

Ελάχιστες μέρες μετά τη σφαγή δεκάδων Αφρικανών μεταναστών στα σύνορα Μαρόκου - Ισπανίας, στον ισπανικό θύλακα Μελίγια, από τη βάρβαρη επέμβαση των μαροκινών και των ισπανικών δυνάμεων καταστολής, ΗΠΑ και Ισπανία ανακοινώνουν ότι θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «παράτυπης μετανάστευσης» από την Αφρική...

Συγκεκριμένα, στο κοινό ανακοινωθέν της χτεσινής συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Π. Σάντσεθ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία της μόνιμης συνεργασίας ως απάντηση στις προκλήσεις της παράτυπης μετανάστευσης στη Βόρεια Αφρική».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Το ΝΑΤΟ έχει αποτελέσει τον κύριο παράγοντα πολέμων, επεμβάσεων και αλλαγής συνόρων

 

Αναποδογύρισμα της λογικής η εμφάνιση του ΝΑΤΟ ως παράγοντα που δήθεν εγγυάται τη σταθερότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη: 

«Το να επιχαίρει ο κύριος Μητσοτάκης για το νέο στρατηγικό δόγμα και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ως παράγοντα που δήθεν εγγυάται τη σταθερότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, συνιστά αναποδογύρισμα της πραγματικότητας και της λογικής, όταν το ΝΑΤΟ έχει αποτελέσει τον κύριο παράγοντα πολέμων, επεμβάσεων και αλλαγής συνόρων.

Τώρα, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο φανερό το πολύπλευρο παζάρι που διεξάγει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, χάριν της ΝΑΤΟικής διεύρυνσης και συνοχής, όπως δείχνει και η περίπτωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Την ίδια ώρα η κριτική των άλλων κομμάτων προς την κυβέρνηση αποτελεί μνημείο υποκρισίας, από τη στιγμή που έχουν υπηρετήσει και στηρίξει τόσο το επιθετικό - πολεμικό δόγμα του ΝΑΤΟ όσο και τη διεύρυνση αυτού του δολοφονικού οργανισμού». 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ Διέταξε ΕΔΕ για την κατοχύρωση της ονομασίας «Turkaegean»

 

 

Με μια ΕΔΕ επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεμπερδέψει με τα πολιτικά ζητήματα που εγείρει η κατοχύρωση από την ΕΕ, της ονομασίας «Turkaegean» (Τουρκικό Αιγαίο) ως «εμπορικό σήμα» της Τουρκίας μέχρι το 2031, ονομασία που εμπεριέχει τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την προκλητική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ, έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα ισχυριζόμενος ότι το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) είναι «ένα ιδιωτικό γραφείο», που «δεν παράγει πολιτικά ζητήματα», σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσε να διατάξει ΕΔΕ, για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean».

Νούμερα

 

Το ένα πίσω από το άλλο πέφτουν στο τραπέζι τα νούμερα, τώρα που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται την ερχόμενη βδομάδα να «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» στη Βουλή για την «κοινωνική πολιτική» (τα ψίχουλα δηλαδή για τη διαχείριση της φτώχειας που μεγαλώνει η πολιτική τους), πάντα «εντός των αντοχών» της οικονομίας, της ΕΕ και του κεφαλαίου, όπως δεν κουράζονται να λένε. Σίγουρα, πάντως, μερικά από τα νούμερα που θα λείψουν απ' αυτήν τη συζήτηση, είναι τα 7,5 δισ. που έδωσε η κυβέρνηση το 2022 για στρατιωτικές δαπάνες ενταγμένες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, από 6,7 πέρυσι και από 4,8 πρόπερσι, κερδίζοντας ξανά το «χρυσό μετάλλιο» του ΝΑΤΟ. Μέσα σε μια τριετία, δηλαδή, οι ΝΑΤΟικές δαπάνες έχουν αυξηθεί πάνω από 60%, παίρνοντας «επάξια» τη σκυτάλη από τα πάνω από 4 δισ. που έδινε «ακατέβατα» κάθε χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον ίδιο σκοπό. Συνολικά τα 7 τελευταία χρόνια, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο ελληνικός λαός έχει δώσει 36 δισ. ευρώ, ματώνοντας για τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Κι αυτά, χωρίς να μετράμε τις «αναγκαίες θυσίες» που ζητάνε να κάνει ο λαός στα πλαίσια των κυρώσεων και «αντικυρώσεων» που συνοδεύουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τσακίζοντας κυριολεκτικά το εισόδημά του, βυθίζοντάς τον πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, που φουντώνει η «στρατηγική» της «πράσινης ανάπτυξης» και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας. Αυτοί είναι λοιπόν που καμώνονται ότι... θα δώσουν ανάσες ανακούφισης στον λαό, την ώρα που «ταΐζουν» με την πολιτική τους όλες τις αιτίες που τροφοδοτούν τη φτώχεια του, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Διαμαρτυρία σήμερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ για την κατάπτυστη δικαστική απόφαση

 

Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ
 
 
Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία την Τετάρτη 29 Ιούνη στις 7 μ.μ. για την κατάπτυστη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας

Καταδικάζει «κάθε σκοταδιστική φωνή και αντίληψη που μας γυρνάει πίσω στο Μεσαίωνα, κάθε πολιτική που στερεί από τις γυναίκες το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην άμβλωση» και υπογραμμίζει ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση». Χαρακτηρίζει «προκλητικό το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα δικαιώματα των γυναικών» και τονίζει πως «υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις που έχουν τη σφραγίδα των εργατικών και γυναικείων κοινωνικών αγώνων, δυναμώνουμε την πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση».

Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΓΕ έχει ως εξής:

Ζωής και θανάτου

 

  Πηγή: Associated Press

 

«Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης, για όλο τον κόσμο, μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εισέρχεται σε νέα φάση. Ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι σήμερα πιο ορατός από κάθε ανάλογη κατάσταση». Αυτά σημείωνε τον περασμένο Μάρτη η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν επιβεβαιώνουν απλά την πολεμική προετοιμασία ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, αλλά και τους τεράστιους κινδύνους που απορρέουν για τους λαούς από την επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ, που κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα. Αυτό μαρτυρούν όλα τα στοιχεία, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Με τα δεσμά της δουλειάς μέχρι τον τάφο

 

«Καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής, κάποιοι δεν θέλουν να βγουν από την αγορά εργασίας, που τους δίνει επιβράβευση, υλική και ηθική»! Αυτά έγραφε πρόσφατα η γαλλική «Le Monde», ενώ μια καθηγήτρια οικονομολόγος δήλωνε στη «Wall Street Journal», με μεγάλη αυτοπεποίθηση, πως «πλέον οι άνθρωποι στα 60 τους μοιάζουν πολύ με εκείνους στα 40 τους πριν από λίγο καιρό...». Βέβαια, ο δικός μας Ζαμπέτας τα είχε πει πιο πετυχημένα, όταν τραγούδαγε για τον «πενηντάρη» που «κυκλοφορεί σαν 20άρης»! Αλλά τουλάχιστον ο μεγάλος βάρδος δεν διεκδικούσε τις «δάφνες» του γαλλικού εντύπου ούτε των οικονομολόγων με πτυχία και παράσημα!

Ας αφήσουμε όμως την πλάκα... Τι θέλουν να μας πούνε οι «ειδικοί» και οι δηλώσεις τους, που φιλοξενούνται σε σοβαρά έντυπα παγκόσμιου βεληνεκούς, ενώ αναπαράγονται και στον εγχώριο Τύπο, απ' όπου και τα σχετικά αποσπάσματα; Ούτε λίγο ούτε πολύ πως σήμερα οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα και μέχρι τον τάφο αν είναι δυνατόν. Οτι δεν αρκεί να έχουν δουλέψει 35 και 40 χρόνια, έχοντας πληρώσει μάλιστα τεράστια ποσά με τις εισφορές τους στα Ταμεία, αλλά πως σε αυτό το καθεστώς, με πλήρη απασχόληση ή ημιαπασχόληση, θα πρέπει να συνεχίζουν να παράγουν κέρδη για τους καπιταλιστές, μέχρι το τέλος της ζωής τους. Εχουν μάλιστα το θράσος να παρουσιάζουν ως «επιλογή» των μεγαλύτερων σε ηλικία να δουλεύουν και μετά τη συνταξιοδότηση, τάχα για να ...μη βαριούνται και να αισθάνονται «χρήσιμοι» στην κοινωνία!