Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Οπως βολεύει

 

Είναι να αγανακτεί κανείς με τον πολιτικό αμοραλισμό και τον τυχοδιωκτισμό με τον οποίο η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα εναλλάσσουν τον κοσμοπολιτισμό με την ξενοφοβία και τον (συγκαλυμμένο ή ωμό) ρατσισμό στο ζήτημα της Μετανάστευσης. Οταν είναι για παράδειγμα να υπερασπιστούν τους φράκτες και την εγκληματική πολιτική της ΕΕ, τα επιχειρήματα περισσεύουν: Δεν θα γίνει η χώρα «μπάτε σκύλοι αλέστε», «λαθρομετανάστες», απειλές για απελάσεις, επαναπροωθήσεις κ.ο.κ. Οταν όμως έρχεται μια τροπολογία όπως αυτή που ψηφίστηκε προχτές, τότε το τροπάρι αλλάζει: «Η οικονομία έχει ανάγκη από εργατικά χέρια», «με τις άδειες παραμονής θα μπουν λεφτά και στα ασφαλιστικά ταμεία», «θα αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα», είναι μερικά απ' όσα ακούγονται όλες αυτές τις μέρες από τα ίδια ακριβώς στόματα! Ακόμα και οι πιο φανατικοί υπερασπιστές των λεγόμενων «κλειστών συνόρων» είχαν πρωταγωνιστήσει σε προηγούμενες εποχές στο άνοιγμά τους, στο όνομα των «αναγκών της οικονομίας»! Καμιά αντίφαση δεν υπάρχει λοιπόν. Γιατί το κίνητρο όλων είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, που άλλοτε «κουμπώνουν» καλύτερα με το σφίξιμο της κάνουλας των μεταναστευτικών ροών και άλλοτε με το άνοιγμά της. Αυτό το «ανοιγοκλείσιμο» βρίσκεται στον πυρήνα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που από τη μια δεν διστάζει να αφήνει χιλιάδες μετανάστες αβοήθητους να πνίγονται στη Μεσόγειο και από την άλλη χώρες όπως η Γερμανία χαλαρώνουν τα κριτήρια εισδοχής μεταναστών εργατών για να καλύψουν τα «κενά» στην οικονομία τους.

Δρόμοι συγκρουόμενων συμφερόντων

 

Ισραηλινή κορβέτα στην Ερυθρά Θάλασσα
Ισραηλινή κορβέτα στην Ερυθρά Θάλασσα

 

Η ναυτική αποστολή που ετοιμάζουν το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν ρίχνει «λάδι στη φωτιά» του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς συνδέεται άμεσα με την κλιμάκωση των δολοφονικών εκκαθαρίσεων που κάνει το Ισραήλ σε Γάζα και Δυτική Οχθη. Η αντίδραση στα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού από δυνάμεις που επιχειρούν εναντίον του από τον Λίβανο και την Υεμένη, περιπλέκει το κουβάρι των αντιθέσεων. Η τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και ο ενεργότερος ρόλος που αναλαμβάνουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί, στο όνομα της «προστασίας της ναυσιπλοΐας», διαμορφώνουν το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση και γενίκευση του πολέμου. Οι προειδοποιήσεις του Ισραήλ ότι θα συνεχίσει τη σφαγή «μέχρι τέλους», οι απειλές του προς τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι προειδοποιήσεις των Χούθι ότι τα εμπορικά πλοία των χωρών που εμπλέκονται στη σφαγή των Παλαιστινίων είναι σε κίνδυνο, δείχνουν πως το θερμόμετρο ανεβαίνει σ' αυτό το σημείο στρατηγικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία.

Ούτε για αστείο!


 

70 δισ. ευρώ (!) μέρισμα θα μοιράσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο τέλος του χρόνου, ανταμείβοντας τους μετόχους τους με μια γενναία δόση από τα θεόρατα κέρδη που αποκόμισαν μόνο τον τελευταίο χρόνο από την αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ισολογισμούς τους, τα αποθεματικά των 10 μεγαλύτερων τραπεζών της ΕΕ είναι κατά 140 δισ. ευρώ περισσότερα απ' όσα χρειάζονται για «κανονιστικούς σκοπούς»!

Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι το 2023 ήταν μια «χρυσή» χρονιά για τις τράπεζες και τους μετόχους τους, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και επενδυτικά κεφάλαια παγκόσμιας εμβέλειας.

Το γεγονός ότι τα κέρδη τους εκτοξεύτηκαν από την αύξηση των επιτοκίων αποκαλύπτει και το ποιοι βρίσκονται στην άλλη πλευρά της τραμπάλας: Είναι τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που πληρώνουν ήδη σχεδόν έναν μισθό παραπάνω κάθε χρόνο για να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ «Δεκάλογος» αντιλαϊκής επέλασης με φόντο την επιβράδυνση της οικονομίας

 

Eurokinissi

Σήμα έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης και των αναδιαρθρώσεων για να θωρακιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου στέλνει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) με φόντο τα στοιχεία και τις προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομίας.

Στην έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε χτες, η ΤτΕ αναθεωρεί καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2024 και το 2025 στο 2,5% (από 3% στην έκθεση του Ιούνη), ενώ προβλέπει και παραπέρα μείωση στο 2,3% για το 2026.

Οπως σημειώνει, «η προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2024... αντανακλά την προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης στην Ευρωζώνη και την αναμενόμενη διατήρηση των επιτοκίων νομισματικής πολιτικής σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα». Εκτιμά ότι «βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας τα επόμενα έτη θα συνεχίσουν να είναι η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, ενώ η καθαρή συμβολή του εξωτερικού τομέα θα είναι οριακά αρνητική. Η νομισματική πολιτική εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επιδρά συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ θετικά στην ανάπτυξη θα συμβάλουν οι επενδύσεις χάρη στους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Με δυο λόγια, τα σύννεφα μιας νέας κρίσης στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία, παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην πορεία της εγχώριας οικονομίας, ο πληθωρισμός (προβλέπεται να κλείσει φέτος στο 5,3%), όσο και η πολιτική για την αντιμετώπισή του με τις αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχίσουν να λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα για να θωρακίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου, ενώ η ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών θα βασιστεί στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που στην άλλη τους όψη έχουν ένα νέο βάρβαρο μνημόνιο για τον λαό.