Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Οι πρόσφυγες-μετανάστες της Ριτσώνας δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους της Β. Εύβοιας




Οι πρόσφυγες της Ριτσώνας αποδεικνύουν ότι ξέρουν να καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα το δράμα των άλλων ανθρώπων από πολλούς “Ελληνάρες” και από τις αρχές του τόπου.

Είναι διωγμένοι από τον τόπο τους, καταδικασμένοι να επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες, αλλά για αυτό ακριβώς σε θέση να καταλαβαίνουν καλύτερα από όλους τι σημαίνει να ξεριζώνεσαι από τον τόπο σου και να σου γίνεται ο βίος αβίωτος. Για αυτό και δεν ξεχνάν τη βασική τους ιδιότητα, την ανθρώπινη, και να δείχνουν την ανθρωπιά τους σε όποιον το έχει ανάγκη.

Μαθήματα ...«δημοκρατίας» και επανάστασης από τον Παπαδημούλη!

 


Δεν είναι λίγοι αυτοί που με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν επιχειρούν, μην μπορώντας να κρύψουν τον αντικομμουνιστικό τους κατήφορο, να βάλουν στο κάδρο -και στο ζύγι- τη διεθνιστική βοήθεια που προσέφερε η ΕΣΣΔ και άλλες χώρες στο Αφγανιστάν (κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80) με την 20ετή ιμπεριαλιστική εισβολή και κατοχή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ανάμεσά τους δεν θα μπορούσε να λείπει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο  «συνήθης ύποπτος» για τέτοιες δουλειές Δημήτρης Παπαδημούλης, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Άλλωστε, κάθε πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΕΕ που σέβεται τον εαυτό του το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να επιδίδεται σε αντικομμουνισμό, δίνοντας εξετάσεις σε όσους υπηρετεί...

Λερναία Υδρα

 

Φοιτητές στο αναγνωστήριο, 1980

 
Ο αντικομμουνισμός και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα «ρεπορτάζ» για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τα οποία συγκρίνουν «μήλα με πορτοκάλια» και την αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση της τελευταίας 20ετίας με τη σοβιετική στρατιωτική διεθνιστική βοήθεια που δόθηκε στη χώρα και στη λαϊκή επανάσταση κατά τη δεκαετία του '80. Περιγράφουν μάλιστα το Αφγανιστάν ως «ναρκοπέδιο των υπερδυνάμεων»...

Το ψέμα και η παραχάραξη είναι τόσο εξόφθαλμα, που αξίζει να θυμηθούμε τι κατέγραφε μόλις πριν από 2 χρόνια ένα ρεπορτάζ της «Ντόιτσε Βέλε», η οποία μόνο για ...«προκατάληψη» υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης δεν μπορεί να κατηγορηθεί: «...Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στη χώρα (σ.σ. στο Αφγανιστάν) κάτι σαν νοσταλγία για εκείνη την εποχή... Η νοσταλγία γίνεται ορατή από τον αριθμό των φοιτητών που μαθαίνουν ρωσικά, αλλά και στους δρόμους της Καμπούλ, όπου την τιμητική τους στα περίπτερα έχουν dvd και φιλμ για τη ζωή του Μοχάμεντ Νατζιμπουλάχ, του τελευταίου
Αφγανού Προέδρου ελέω της τότε Σοβιετικής Ενωσης. Ο Αμπντούλ Χούσε, κάτοχος του περιπτέρου, είναι υπερήφανος που μιλά ρωσικά. Σπούδασε στη Σοβιετική Ενωση και διατηρεί φίλους εκεί. "Τότε η ζωή είχε κανονικότητα", λέει. "Οι τιμές ήταν σταθερές, διαφθορά δεν υπήρχε, οι υπάλληλοι ήταν αδιάφθοροι, κοινωνικές εισφορές και υποτροφίες δίδονταν με βάση την απόδοση και όχι τις σχέσεις".

Ιδια «πυξίδα» τότε και τώρα

 

  Πηγή: Associated Press

 

«Επρεπε ή όχι να φύγουν τώρα οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν;», «Τι έφταιξε και απέτυχε η 20ετής επέμβαση;», «Τελικά οι ΗΠΑ "επιστρέφουν" στη διεθνή σκηνή ή απομονώνονται και υποβαθμίζεται η δυτική συμμαχία;»... Με αυτά και άλλα ερωτήματα και αναλύσεις, αστικά επιτελεία επιχειρούν να κάνουν «καημό» του λαού την «επιτυχία» των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών και τη «συνοχή» των λυκοσυμμαχιών τους.

Παλεύουν να αποπροσανατολίσουν τον λαό από την πραγματική ουσία των ραγδαίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων, με στόχο την αναδιάταξή τους σε άλλα «καυτά» μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εντείνονται.

Τα ίδια ακριβώς επιτελεία, πριν από 20 χρόνια, όταν πραγματοποιήθηκε η ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, με πρόσχημα τον περιβόητο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αναμασούσαν τα περί «ελευθερίας», «δημοκρατίας», «διεθνούς ασφάλειας» και «Διεθνούς Δικαίου».

Ακρίβεια στο ρεύμα και ενεργειακή φτώχεια «καίνε» τα λαϊκά νοικοκυριά

 

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΚΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ» ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 
«Καίνε» οι αυξήσεις στο ρεύμα, για να προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί του κεφαλαίου
 
 
Εκτόξευση του κόστους της Ενέργειας και παραπέρα γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας είναι, πλάι στις υπόλοιπες συνέπειες, το «κόστος» που καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα για να προχωρήσουν τα σχέδια των ενεργειακών ομίλων και για να ανοίξουν τα νέα πεδία της «πράσινης» κερδοφορίας.

Οι νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα έρχονται μάλιστα να προστεθούν στις υπόλοιπες ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης που «ροκανίζουν» με γρήγορους ρυθμούς το λαϊκό εισόδημα, κι ενώ προ των πυλών είναι το νέο «κύμα» φοροληστείας, ύψους άνω των 25 δισ. ευρώ, που πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους έξι μήνες, τα οποία κάνουν «σκόνη» το αφήγημα της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων ότι τα επεκτατικά μέτρα διαχείρισης στο όνομα της πανδημίας δίνουν «ανάσες» στο λαϊκό εισόδημα.

«Ηλεκτροσόκ» στο ρεύμα, εκτίναξη του φυσικού αερίου κατά 73%!

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και πάλι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν λίγες μέρες πριν και αφορούν τον Ιούλη, τα οποία καταγράφουν - μέσα σε ένα χρόνο - αύξηση του κόστους στον δείκτη στέγασης κατά 4%, ως αποτέλεσμα κυρίως της μεγάλης αύξησης των τιμών σε ηλεκτρισμό (0,7%) και της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου, όπου οι αυξήσεις αγγίζουν το 73,2%!