Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

“Αν είχε παγκάρι στην πόρτα, σαν τώρα θα κάναμε κερκίδα…”

 


Οι οπαδοί του ΠΑΣ τρολάρουν τα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιλεκτικές της ευαισθησίες…

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμέτρηση του ΠΑΣ Γιάννενα με τον Άρη, στο γήπεδο των Ζωσιμάδων, για την 16η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ.

Μπορεί να μην υπάρχει κόσμος στην κερκίδα, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, αλλά το πανό που είχαν κρεμάσει από πριν οι αντιναζί οπαδοί του ΠΑΣ κλέβει την παράσταση από όσα συμβαίνουν στον βαρύ αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, λόγω βροχής -μόνο σπάνιο δεν είναι αυτό στην πόλη των Ιωαννίνων.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Στο σκοτάδι τα συμβόλαια ΕΕ - φαρμακοβιομηχανιών, παζάρια με την υγεία των λαών



Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που κλείνει με τις πολυεθνικές του Φαρμάκου για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και πληρώνουν οι λαοί. Καταγγέλλει επίσης την πρόταση - κοροϊδία της Κομισιόν να διαβαστούν εμπιστευτικά από τους ευρωβουλευτές, χωρίς δικαίωμα δημοσιοποίησης, κάποια στοιχεία της σύμβασης που η ΕΕ έχει συνάψει με μια μόνο από τις εταιρείες.

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Σχεδόν δύο μήνες πριν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προχώρησε σε αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς την Κομισιόν για τη δημοσιοποίηση όλων των συμβάσεων εμβολίων μεταξύ της ΕΕ και των φαρμακευτικών ομίλων.

Η Κομισιόν, σε ανακοίνωσή της, επίσημα ομολογεί ότι αφήνει τους λαούς στο σκοτάδι για τα εμβόλια και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει, επικαλούμενη την "εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες", ότι η αγορά φαρμάκων κι εμβολίων "είναι μία ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά" και ότι πρέπει να προστατευθούν "ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες".

Ποια ζώα, ποια φάρμα;

 


«Δώδεκα φωνές ούρλιαζαν με μανία κι ήταν όλες ίδιες. Τώρα ήταν ολοφάνερο τι είχε συμβεί στις φάτσες των γουρουνιών…»

«Δώδεκα φωνές ούρλιαζαν με μανία κι ήταν όλες ίδιες. Τώρα ήταν ολοφάνερο τι είχε συμβεί στις φάτσες των γουρουνιών. Τα ζώα απ’ έξω κοιτούσαν πότε τα γουρούνια και πότε τους ανθρώπους, πότε τους ανθρώπους και πότε τα γουρούνια, ύστερα πάλι τα γουρούνια και πάλι τους ανθρώπους, αλλά ήταν αδύνατο να διακρίνουν ποιος ήταν ποιος». Έτσι τελειώνει η Φάρμα των Ζώων. Και τα αντισταλινικά κόκαλα του κυρίου Μπλερ, πασίγνωστου ως Όργουελ (Ερικ το μικρό του, όχι Τόνι), είμαι σίγουρη ότι θα τρίζουν, γιατί μετά τις πρόσφατες εικόνες «σύγκρουσης» των ένοπλων πολιτών και αστυνομικών καρναβαλιστών στο Λευκό Οίκο, η φάρμα ταιριάζει γάντι στο άσπρο σπίτι και μάλιστα του εικοστού πρώτου αιώνα. Δηλαδή, μόλις τριάντα εφτά πραγματικά χρόνια απ’ το φαντασιακό 1984…

Φουλ προετοιμασία για τον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης


Μαζί με τις ανατροπές στα Εργασιακά και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, ήδη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Εργασίας έσπευσε να προαναγγείλει ως «δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση» τον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των συντάξεων, ξεκινώντας από τις επικουρικές. Πατώντας στο έδαφος που έχει διαμορφώσει η αντιασφαλιστική επίθεση όλων των προκατόχων της, υπηρετεί τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο: Την όλο και μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα νέους «πόρους» δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων από το τζογάρισμα των εισφορών των νέων ασφαλισμένων.

«Η παρέμβαση αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης, «κοιτάζει στο μέλλον και αντιμετωπίζει το Ασφαλιστικό σαν εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας», δηλαδή ως εργαλείο για τα κέρδη του κεφαλαίου, σε αντίθεση με τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Προκλητικά ισχυρίστηκε ότι η «μεταρρύθμιση» αυτή υπηρετεί «την ανάγκη ο εργαζόμενος να μπορεί να προσδιορίσει ως ένα βαθμό το ύψος της σύνταξής του» (!), όταν με τη δημιουργία του νέου Επικουρικού Ταμείου από το 2022 και την εισαγωγή σε αυτό της λεγόμενης «κεφαλαιοποίησης», οι αγορές και τα χρηματιστήρια θα είναι αυτά που θα καθορίζουν αν και ποια σύνταξη θα παίρνουν οι νέοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε «επενδυτικά πακέτα», με διαφορετικό «επίπεδο ρίσκου» και χωρίς καμία απολύτως εγγύηση για τη σύνταξή τους...

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»

 

 

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες που έμειναν κλειστά όλα τα σχολεία, η εστίαση και το λιανεμπόριο, μετά από αλλεπάλληλους περιορισμούς μετακινήσεων, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και αυστηρά κατά τόπους lockdown, η διάδοση του κορονοϊού συνεχίζεται, με την ανησυχία για ένα τρίτο κύμα να μεγαλώνει.

Αντί όμως η κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα εκεί που πραγματικά υπάρχει το πρόβλημα, δηλαδή στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως εργοστάσια, αποθήκες, σούπερ μάρκετ, εργοτάξια κ.λπ., εξακολουθεί να «σφυρίζει αδιάφορα» απέναντι στις διεκδικήσεις και προπάντων τις καταγγελίες εργαζομένων και συνδικάτων.