Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Οι «Ρωσίδες χορεύτριες» έγιναν «Ουκρανές» σε έργο τέχνης του 19ου αιώνα!

 

 

Ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντγκάρ Ντεγκά (τέλη 19ου αιώνα – αρχές 20ου αι.), σε έργο του που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου έδωσε το όνομα «Ρωσίδες Χορεύτριες». Η Εθνική Πινακοθήκη αποφάσισε να αποκαταστήσει το «λάθος» του καλλιτέχνη, δηλαδή να τον «συνετίσει» μετά θάνατον, και να μετονομάσει τον πίνακα σε «Ουκρανές Χορεύτριες»! Κλαυσίγελος

 

Ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντγκάρ Ντεγκά (τέλη 19ου αιώνα – αρχές 20ου αι.), σε έργο του που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου έδωσε το όνομα «Ρωσίδες Χορεύτριες». Φαίνεται όμως πως ο ζωγράφος ήταν παραπλανημένος από του Ρώσους και ιδιαιτέρως από τους κομμουνιστές.  

Ετσι, η Εθνική Πινακοθήκη αποφάσισε να αποκαταστήσει το λάθος του καλλιτέχνη, δηλαδή να τον «συνετίσει» μετά θάνατον και να μετονομάσει τον πίνακα σε «Ουκρανές Χορεύτριες»!

Το σκεπτικό, δε, που ακολουθεί αυτή την απόφαση είναι ακόμα πιο γελοίο και από την ίδια την ενέργεια. Λέει, λοιπόν, ότι «το κίτρινο και το μπλε των εθνικών χρωμάτων της Ουκρανίας είναι αισθητά σε αυτό που φαίνεται να είναι κορδέλες μαλλιών που φορούν οι χορευτές και σε γιρλάντες που κουβαλούν».

Ψηφίδες της ζωής και της δράσης του στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ


Χειρόγραφο από τη φυλακή, στο κελί του μελλοθάνατου
Χειρόγραφο από τη φυλακή, στο κελί του μελλοθάνατου
Ενδιαφέροντα υλικά για τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο της ΚΚΕ. Από το πολύτιμο ψηφιδωτό της υπερεκατοντάχρονης ζωής του Κόμματος, όπως είναι το Αρχείο του, δεν θα μπορούσε να λείπουν μερικές από τις ανεξίτηλες ηρωικές ψηφίδες του κομμουνιστή ήρωα, που συνέδεσε τη ζωή του και την θυσίασε για τον σκοπό και τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Από το αρχειακό υλικό για τον Νίκο Μπελογιάννη ξεχωρίζουν ορισμένα χειρόγραφα του ίδιου, που αφορούν διάφορες χρονικές περιόδους. Ενα από αυτά είναι το βιογραφικό που ο ίδιος συνέταξε το 1947, λίγο μετά την άφιξή του στην έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Σε αυτό περιγράφονται συνοπτικά η ζωή του σε νεαρή ηλικία και η οργάνωσή του στο ΚΚΕ, οι χρεώσεις που αναλαμβάνει, οι διώξεις και φυλακίσεις από τη μεταξική δικτατορία και έπειτα στην τριπλή κατοχή, τις μέρες της Απελευθέρωσης, μέχρι τη δύσκολη διαδρομή για την άφιξή του στο Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ το 1947.

Ξεχωρίζει επίσης το ημερολόγιό του, που αφορά τα χρόνια στον Δημοκρατικό Στρατό, από το 1947 έως το 1949. Σ' αυτό αποτυπώνει τις σκέψεις του, κομμάτι των επιχειρήσεων και των μαχών με τον αστικό στρατό, πλευρές από τη ζωή των μαχητών κ.ά. Στα γραφόμενά του διακρίνει κανείς το ακατάβλητο πνεύμα του μπροστά στις τεράστιες δυσκολίες, που ανάβλυζε από την πίστη του στο ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει ο ίδιος σε μια από τις σελίδες του ημερολογίου, «αντλείς όμως πάντοτε απέραντες και ανεξάντλητες δυνάμεις από την πίστη σου στο Κόμμα και στη νίκη».

Στο βιογραφικό και στις χειρόγραφες σημειώσεις του αναδεικνύεται η πολύπλευρη προσωπικότητα του Μπελογιάννη, που ατσαλώθηκε ως στέλεχος του ΚΚΕ, πάντα ανυποχώρητος στην πρώτη γραμμή, στα πολλά και διαφορετικά καθήκοντα που κλήθηκε να ανταποκριθεί, ως οργανωτικό στέλεχος και καθοδηγητής Κομματικών Οργανώσεων, στην ιδεολογική και διαφωτιστική δουλειά, από υπεύθυνες θέσεις στον ένοπλο αγώνα, οργανωτής λαϊκών μαζών.

Το γονιδίωμα του πολιτικού διλήμματος

 


Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ένας από τους οχτώ που μαίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο (από την Αιθιοπία και την Υεμένη έως το Τιμόρ), και έχει ξεχειλίσει και το πραγματικό και το υποκριτικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, ο γρίφος της ύπαρξης μας λύθηκε ως προς τη βάση δεδομένων του. Υπάρχει ένα γιγάντιο πρόγραμμα που αφορά την καταγραφή του ανθρώπινου γονιδιώματος και το οποίο, μετά από είκοσι χρόνια και με τη συμμετοχή χιλιάδων επιστημόνων από πολλές χώρες του κόσμου, επιτέλους ολοκληρώθηκε. Για να μη σας μπερδεύω, χαρτογραφήθηκε στο εκατό τοις εκατό το βιολογικό υλικό του ανθρώπου, που το λέμε και γονιδίωμα, καθώς συμπληρώθηκε το οχτώ τοις εκατό που του υπολειπόταν από το 2003. Πήρε είκοσι χρόνια για να προστεθούν διακόσια εκατομμύρια ζευγάρια αλληλουχιών DNA, ενενήντα εννιά γονίδια κωδικοποιητές πρωτεϊνών και άλλα δυο χιλιάδες που θα μελετηθούν στο εξής. Αυτό είναι που έχει σημασία. Δεν τελειώνει τίποτα, τώρα υπάρχει ο ολοκληρωμένος χάρτης για να αρχίσει η έρευνα. Η επιστημονική κοινοπραξία που δούλεψε και τακτοποίησε τη σειρά της βιολογικής αλφαβήτας, δηλαδή κατέγραψε τα συνολικά τρία δισεκατομμύρια «γράμματα», λέγεται - και έτσι θα την ακούτε από δω και μπρος - Τ2Τ (από Τελομερές σε Τελομερές).

Οχι. Αυτή η ανακάλυψη δεν εξηγεί ούτε το είδος του ανθρώπου που δηλητηριάζει το παιδί του, ούτε την επένδυση σε ευφυέστατα όπλα καταστροφής, ούτε τη Χιροσίμα, ούτε τη μετατροπή των ανθρώπων σε σαπούνι επειδή τάχα μου ο Αδόλφος είχε παιδικό τραύμα και παράπονο που δεν έγινε ζωγράφος. Πρόκειται για επιστημονικό επίτευγμα ανθρώπων, που στην εξέλιξή του έχει μπροστά του πια τη βιολογική εικόνα της ίδιας του της φύσης. Είναι γνώση θησαυρός. Και θέτει τώρα περισσότερο από ποτέ το πολιτικό ζήτημα του αν και πώς, και από ποιους, και πότε, και γιατί, και με τι σκοπό, ο άνθρωπος του εικοστού πρώτου αιώνα θα σταθεί στη γνώση ή θα σταθεί στον θησαυρό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ ενάντια στις αυξήσεις στο ρεύμα (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Διαμαρτυρία στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Τσιμισκή πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας Σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης ενάντια στις αυξήσεις στο ρεύμα.

Τόνισαν ότι «το τεράστιο κύμα ακρίβειας, οι απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα και συνολικά στην Ενέργεια, έχουν βουλιάξει τον προϋπολογισμό κάθε σπιτιού. Η αιτία των υπέρογκων λογαριασμών είναι η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και η μετατροπή της σε εμπόρευμα, ενώ εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία η κατάσταση καθημερινά βλέπουμε να χειροτερεύει. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά δεν ανέχονται να ζουν στα σκοτάδια και το κρύο για να κερδίζουν αμύθητα πλούτη οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια».

Ωμή παραδοχή Ζελένσκι για τον φασιστικό χαρακτήρα και τη δράση του Τάγματος Αζόφ

 

  Πηγή: Associated Press

 

Σε μια ωμή παραδοχή για τον χαρακτήρα και τη δράση των φασιστικών ταγμάτων «Αζόφ» προέβη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγες μόλις ημέρες πριν μιλήσει ως προσκεκλημένος στο ελληνικό Κοινοβουλιο.

Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Fox», απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τάγμα Αζόφ, είπε χαρακτηριστικά ότι «το Αζόφ είναι αυτό που είναι και υπερασπίστηκαν την πατρίδα. Όλα αυτά τα τάγματα ενσωματώθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Οι μαχητές του Αζόφ δεν δρουν πλέον αυτόνομα αλλά είναι στις τάξεις του ουκρανικού στρατού».