Τρίτη 10 Μαΐου 2022

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Άκυρη από το δικαστήριο η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Άκυρη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής την απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ), Νίκου Τζανετή, από την εταιρεία «EDILMAC», εργολάβο που λειτουργεί το μεταλλείο της Ολυμπιάδας για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός».

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε προχωρήσει στην απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης και της διεκδίκησης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και επίλυσης άλλων εργασιακών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Για την απόλυσή του η εργοδοσία επικαλέστηκε «πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του», προκειμένου να αιτιολογήσει «σπουδαίο λόγο» σύμφωνα με τον νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη και να ξεμπερδεύει με την ενοχλητική παρουσία του και ταυτόχρονα να δώσει σημαντικό χτύπημα στο Σωματείο και τη δράση του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO Εσπασαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας που έφερε επιτέλους πρόταση για ΣΣΕ

 

Σήμερα η Γενική Συνέλευση για ενημέρωση και αποφάσεις από την ΕΝΕΔΕΠ

 

RIZOSPASTIS

«Εσπασε η αδιαλλαξία! Ο αγώνας μας φέρνει αποτέλεσμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), την οποία εξέδωσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, λίγη ώρα μετά την κατάθεση της γραπτής πρότασης της COSCO, που αυτήν τη φορά είναι απάντηση πάνω στο διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν οι εργαζόμενοι.

Από τον περασμένο Δεκέμβρη η COSCO και ο εργολάβος της, δηλαδή η εταιρεία «D Port», όχι μόνο απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο ακόμα και να συζητήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά προκλητικά, έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης και του νομικού οπλοστασίου όλων των κυβερνήσεων, τους πετούσαν το «φιλοδώρημα» της ντροπής των 3 και 4 ευρώ ως ...«αύξηση». Ολα αυτά την ίδια ώρα που η COSCO εξακολουθεί να κερδοφορεί δίχως προηγούμενο. Κέρδη βγαλμένα από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, ένα ξεζούμισμα που οδηγεί ακόμα και στον θάνατο, όπως του Δημήτρη Δαγκλή, ενώ έχει αφήσει δεκάδες σακατεμένους, με τελευταίο τον Τ. Πέτα, ο οποίος έκανε βουτιά από 12 μέτρα τσακίζοντας μέση, σπονδυλική στήλη, χέρια και πόδια.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ Μιλούν για πυρηνικές απειλές οι ΗΠΑ που έριξαν δύο ατομικές βόμβες (VIDEO)

 

\

Δεν έχουμε κανένα λόγο να συμμετέχουμε στον πόλεμο και στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας στο «kontra» το βράδυ της Δευτέρας και σχολίασε ότι μιλούν για πυρηνικές απειλές οι ΗΠΑ που είναι η μοναδική χώρα που έριξε δύο ατομικές βόμβες. 

Σημείωσε ότι το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι 8 φορές ακριβότερο και αναφερόμενη στην ακρίβεια τόνισε πως η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης. Σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας και να καταργηθούν η ρήτρα αναπροσαρμογής, το χρηματιστήριο ενέργειας και οι έμμεσοι φόροι.

Υπογράμμισε ακόμα πως ο εργαζόμενος δεν χρωστάει χάρη για να έχει δουλειά είναι δικαίωμά του και τόνισε ότι οι νέοι πρέπει να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους για να διεκδικήσουν θέση εργασίας με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δικαιώματα.

902gr

Κάτω απ' την ίδια... σημαία

 

Δεόντως «τίμησαν» χτες τη Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης τα αστικά επιτελεία, με το γνωστό κρεσέντο παραχάραξης της Ιστορίας, ενισχυμένο φέτος και από το «σάλτο μορτάλε» της λογικής, που επιχειρεί να εμφανίσει την καπιταλιστική Ρωσία ως... συνέχεια της Σοβιετικής Ενωσης, που η ίδια ανέτρεψε, για να πείσει ότι οι λαοί πρέπει να στοιχηθούν με τον ΝΑΤΟικό ληστή στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πολλά περιλάμβανε η χτεσινή «σταχυολόγηση»... Οπως, για παράδειγμα, τις «χοντράδες» βουλευτών της ΝΔ, που στην προσπάθειά τους να βαφτίσουν την 9η Μάη «ημέρα της ΕΕ», έφτασαν να μιλάνε για «μέρα της Ευρώπης που ανάγκασε το ναζισμό να υπογράψει τη συνθηκολόγηση»! Πάλι καλά που δεν μας είπαν ότι η ναζιστική Γερμανία υπέγραψε την παράδοση άνευ όρων... στα πόδια της Φον ντερ Λάιεν και λοιπών ευρωενωσιακών επιτελείων, πριν βέβαια οι πρώην ηγέτες των ναζί στελεχώσουν το μισό ΝΑΤΟ και τους «ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Είχε όμως και «αριστερούς» καθηγητάδες του Πανεπιστημίου York, που έγραφαν στην «Εφ.Συν» «βαθυστόχαστα» άρθρα για τον «μιλιταρισμό και τον πόλεμο στη Σοβιετική Ενωση και τη Ρωσία», για να μην ξεχνάμε, λέει, πως «ανεξάρτητα από το όνομα που μπορεί να πάρει - φασισμός, δημοκρατία ή δικτατορία του προλεταριάτου - ο κύριος εχθρός παραμένει ο διοικητικός, αστυνομικός και στρατιωτικός μηχανισμός...», «ξεπλένοντας» ξεδιάντροπα τη θεωρία των «δύο άκρων» ανήμερα της Αντιφασιστικής Νίκης. Ισως πάλι και να ζήλεψαν τη «δόξα» του Αλ. Τσίπρα, που ως πρωθυπουργός υπέγραφε στο Σιμπίου διακηρύξεις της ΕΕ περί «σιδηρού παραπετάσματος»... Ολοι μαζί, λοιπόν, κάτω απ' την ίδια «σημαία»: Προδίδουν την κοινή τους έγνοια και φόβο, για τη δύναμη που έχουν οι λαοί να γράψουν ξανά Ιστορία, περνώντας στην αντεπίθεση απέναντι στους καπιταλιστές, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ανατρέποντας την εξουσία τους, μεγαλουργώντας με την εξουσία στα δικά τους χέρια. Αυτά συμβολίζει και η Κόκκινη Σημαία στο Ράιχσταγκ, όσα κόλπα κι αν επιστρατεύσουν για να διαγράψουν ή να παραχαράξουν το μήνυμά της. Γι' αυτό ήταν και θα μείνει η σημαία των λαών, να τους δείχνει τον δρόμο για το αύριο.

Μην πυροβολείτε τον «πιανίστα» αλλά τον ιμπεριαλισμό!

 


Οπορτουνισμός παρέα με τον «πουτινισμό»;;; Ενδεχομένως!
Με αφορμή τη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στη Θεσσαλονίκη
Γράφει ο Μάρκος Σκούφαλος

Βιώνουμε  συνθήκες βαθιάς καταχνιάς,  οφειλόμενες στην  κυριαρχία  της αστικής τάξης και των πολιτικών, πολιτισμικών και ηθικών αξιών της. Ζούμε ξανά σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου με ταυτόχρονη άνοδο του φασισμού, ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ από τη μια μεριά και Ρωσίας, Κίνας από την άλλη, με τις αντίστοιχες χώρες και διαβαθμίσεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, με στοχοποίηση των χωρών σοσιαλιστικού προσανατολισμού που απέμειναν, (Κούβα)  από τον δυτικό ιμπεριαλιστικό πόλο.

Κι όμως σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, υπάρχει η πολυτέλεια για κάποιους, να κουνούν το δάκτυλο σε ό,τι κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση με αυτά που συμβαίνουν ή γιατί δεν προσιδιάζει στο δικό τους αναλυτικό παράδειγμα ή γιατί δεν το θεωρούν αρκετά επαναστατικά “καθαρό”, πάλι σε σχέση όμως με το δικό τους ερμηνευτικό πλαίσιο.

Κορυφή του παγόβουνου

 

Από παλαιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής 
Από παλαιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής

 

Μόνο η κορυφή του παγόβουνου αποκαλύπτεται από την «κλάψα» των μεγαλοεργοδοτών του Τουρισμού για τις «50.000 κενές θέσεις εργασίας», με τις οποίες ξεκινάει η φετινή σεζόν. Και μπορεί αυτά τα νούμερα να κάνουν πιο δύσκολο πλέον το κουκούλωμα του εργασιακού μεσαίωνα στον κλάδο, όμως την ίδια στιγμή τα προπαγανδιστικά επιτελεία δεν χάνουν ευκαιρία να συκοφαντούν τα θύματα, δηλαδή τους ίδιους τους εργαζόμενους, κατηγορώντας τους αισχρά ότι «προτιμούν να ζουν με επιδόματα, παρά να εργαστούν στα ξενοδοχεία»...

Ποιον όμως ξαφνιάζει στ' αλήθεια αυτή η «μεγάλη παραίτηση» των εργαζομένων, όπως ονομάζουν την αποστροφή ενός σημαντικού τμήματος από τη σύγχρονη σκλαβιά; Οι μεγαλοεργοδότες και η κυβέρνηση, που σήμερα κλαψουρίζουν πως τάχα δεν βρίσκουν προσωπικό, δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει χρόνια τώρα στον τουριστικό κλάδο, πίσω από τα ετήσια ρεκόρ εισπράξεων, τα αμύθητα κέρδη των ομίλων του κλάδου;

«Ανταλλάγματα» που πάντα ζητούνται και ποτέ δεν έρχονται

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

«Η αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στην ίδια τη συμφωνία. Είναι στο γεγονός, ότι δίνουμε τη συμφωνία χωρίς να διαπραγματευτούμε κάποια οφέλη για την Ελλάδα, χωρίς να διασφαλίσουμε κάτι το οποίο χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Αυτά που δίνουμε είναι εξαιρετικά σημαντικά και θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε ορισμένα θέματα, όπως η πώληση F-16, δηλώσεις ότι προστατεύεται η Ελλάδα και ότι εγγυώνται την ασφάλειά της οι ΗΠΑ, ότι στην επιθετικότητα που έχουμε από την Τουρκία θα μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας ενδιάμεσος για να αποτραπεί οποιοσδήποτε κίνδυνος. Η συμφωνία ως συμφωνία, το περισσότερο μέρος της, το είχαμε κάνει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κι εγώ είχα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον πρώην ΑΓΕΕΘΑ και Υπουργό Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Είναι αν μη τι άλλο αποκαλυπτικά ως προς το ηχηρό ΝΑΙ του ΣYΡΙΖΑ στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις

 

INTIME NEWS

Ξεκινά σήμερα το πρωί, στη Διαρκή Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών στη Βουλή, η συζήτηση για την κατάπτυστη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις Βάσεις, προκειμένου να κυρωθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια και να την έχει στις «αποσκευές» του ο Κυρ. Μητσοτάκης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, στις 16 του μήνα, όπου αναμένεται να αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις απέναντι στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Θυμίζουμε ότι, πέρυσι τον Οκτώβρη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν, το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA). Η προηγούμενη «ανανέωση» - διεύρυνση της Συμφωνίας υπογράφτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2019, «χτίζοντας» πάνω στη δουλειά που είχε κάνει ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η τωρινή «ανανέωση» της Συμφωνίας είναι ένα βήμα πιο πέρα και συνιστά ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, καθώς: