Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ρατσιστικό Μπλόκο χρυσαυγιτών στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών της Κοκκινιάς ‒ Λειτουργία και σκοποί του σχολείου

Ρατσιστικό Μπλόκο χρυσαυγιτών στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών της Κοκκινιάς ‒ Λειτουργία και σκοποί του σχολείου

Χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών στον Πειραιά, επί των οδών Αγίων Αναργύρων και Κω, κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, προκαλώντας ζημιές και γράφοντας συνθήματα μίσους κατά των μεταναστών.

Μάλιστα τα υπέγραψαν ως «Μέτωπο Νεολαίας Χρυσής Αυγής, τοπική Νίκαιας». Πρόκειται για την περιοχή με την πιο έντονη δράση από όλες, αφού εκεί κοντά δρούσε ο πυρήνας της οργάνωσης ο οποίος συμμετείχε στο σκηνικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Από το σχολικό συγκρότημα κλάπηκε ένας υπολογιστής, ενώ οι δράστες προσπάθησαν να αφαιρέσουν και ηλεκτρονικά αρχεία από άλλα κομπιούτερ.


Για το συμβάν έβγαλε ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναφέρεται στους Χρυσαυγίτες, χαρακτηρίζοντάς τους ως «απόγονους των συνεργατών των Ναζί».

Να σημειωθεί πως σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς, όταν οι Γερμανοί με τη βοήθεια των ταγμάτων ασφαλείας, εκτέλεσαν πλήθος ελλήνων.

Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά δημιουργήθηκε το 2005 από εθελοντές εκπαιδευτικούς -και όχι μόνο- της πόλης του Πειραιά, ενώ το 2006 πήρε τη νομική μορφή σωματείου.

Οι σκοποί του Σχολείου:
  • Προσφέρονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας διαφορετικών επιπέδων και στόχων: τμήματα αρχαρίων, τμήματα προχωρημένων, τμήματα ελληνομάθειας, τμήματα για προετοιμασίας για τις εξετάσεις απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, τμήματα ανάγνωσης & γραφής.
  • Γίνονται μαθήματα εκμάθησης χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή (για μετανάστες και ιθαγενείς), καθώς και μαθήματα ξένων γλωσσών.
  • Οργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις, συζητήσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές, με σκοπό την κοινωνικοποίηση των μαθητών και την επαφή τους με τα ήθη και τα έθιμα του αλλά και με τον ίδιο τον τόπο. 
  • Παρέχεται μερική νομική κάλυψη στους μαθητές μέσω εθελοντών δικηγόρων. 
  • Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, έχει επιπλέον να επιδείξει κοινωνική και κινηματική δράση. Οργανώνονται σε ετήσια βάση δύο ανταλλακτικά παζάρια όπου προσφέρονται είδη ένδυσης και υπόδησης. 
  • Επίσης, διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη, την Παγκόσμια Μέρα Εθελοντισμού κ.ά. 
  • Τέλος, η παρουσία των μελών του ΑΣΜΠ σε πορείες (αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές, κατά της βίας) είναι έντονη και συνεχής. 
Τα μαθήματα είναι δωρεάν και γίνονται κάθε Κυριακή 5-8 μ.μ. από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο.

Η περιγραφή για τη δομή του σχολείου από το solidarity4all.gr

efsyn.gr και tvxs
 Μποτίλια Στον Άνεμο