Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Καμία ανοχή! Απάντηση ο αγώνας για μόρφωση - ζωή

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια

 

Σε κινητοποίηση σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, συμμετέχει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη (βλέπε σελ. 9) και τον θάνατο του 11χρονου στο σχολείο του στις Σέρρες. Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση αποφασίζουν και Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

«Η μέρα ξεκίνησε με ένα 16χρονο παιδί να δέχεται σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό για 20 ευρώ βενζίνη που δεν πλήρωσε και να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο. Κρατική βία - πυροβολισμοί στο ψαχνό, 14 χρονιά μετά από τον νεκρό Αλέξη από σφαίρα αστυνομικού. Και συνεχίστηκε με ένα νεκρό παιδί 11 χρονών από έκρηξη του λεβητοστασίου στο σχολείο του στις Σέρρες... Εγκλημα είναι», σημειώνει με οργή η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, προσθέτοντας: «Δεν είναι θέμα τύχης. Μην τολμήσετε όλοι εσείς στα υπουργεία, στην κυβέρνηση και τα κανάλια να πείτε κάτι τέτοιο. Φτάνει, λίγη τσίπα και ντροπή».

Για να κρυφτεί η κρατική ευθύνη, τροφοδοτούν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και το ρατσισμό

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Του Γιώργου Τάτση*

Τις τελευταίες ώρες, μετά τον εν ψυχρώ πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, γινόμαστε μάρτυρες μιας άθλιας συζήτησης για να συγκαλυφθούν τα κοινωνικά αίτια και οι τεράστιες κρατικές ευθύνες, αξιοποιώντας τη γνωστή μέθοδο όλων των κυβερνήσεων και των διάφορων «παπαγάλων» τους, της στοχοποίησης μιας ολόκληρης κοινωνικής ομάδας όπως αυτής των Ρομά.

Έτσι διάφοροι δημοσιογράφοι, αναπαράγουν όλες αυτές τις ώρες επιχειρήματα του στυλ: «η ανομία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», «όταν σκοτώθηκε ο Μάριος στο Μενίδι δεν είδαμε την ίδια ευαισθησία» και άλλα παρόμοια. Εκτός από το χυδαίο των επιχειρημάτων που βάζουν στο ζύγι τις ζωές δύο παιδιών, στόχο έχουν να τροφοδοτήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό», να γιγαντώσουν το ρατσισμό, για να «τυφλωθεί» η σκέψη του λαού μας, να μη δει τον πραγματικό ένοχο και να μην παλέψει ενάντια σε αυτόν.

38ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ αναγνώρισαν αντιπροσώπους της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

 


ΔΑΣ: Μεγάλες οι ευθύνες τους για την παρέμβαση του κράτους στα συνδικάτα

 

 

Η κοινή στάση των ηγεσιών στις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ) και «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» (προέλευσης ΠΑΣΚΕ) αποδοχής των αντιπροσώπων που αναδείχθηκαν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, βασικής πτυχής του νόμου Χατζηδάκη, χαρακτήρισε το ξεκίνημα του 38ου τακτικού Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ.

Έτσι, ενώ το συνέδριο έχει στην προμετωπίδα του την κατάργηση, μεταξύ άλλων, του νόμου-έκτρωμα, οι ηγεσίες των παρατάξεων αυτών ανέλαβαν την έμπρακτη στήριξή του.

Το ζήτημα μη νομιμοποίησης των αντιπροσώπων που αναδείχθηκαν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έθεσε η Βέτα Πανουτσάκου, εκ μέρους της ΔΑΣ, σημειώνοντας ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία συνδέεται άμεσα με τον νόμο Χατζηδάκη που αποτελεί άμεση παρέμβαση του κράτους στα συνδικάτα. Σημείωσε ότι μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ είχε πάρει απόφαση ότι θα μείνει στα χαρτιά όμως σήμερα η πλειοψηφία αλλάζει στάση. Το ερώτημα που μπαίνει είπε είναι αν τα συνδικάτα είναι με τη δύναμη της συλλογικής δράσης, της συζήτησης και αντιπαράθεσης ή με τα κλικ και τα like. Και έθεσε το ζήτημα το συνέδριο ως ανώτατο όργανο να πάρει την πολιτική απόφαση μη νομιμοποίησης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Παραδοτέα

 

Εξαπάτηση σε επανάληψη «έπαιξε» χτες στα αστικά ΜΜΕ για το Γιούρογκρουπ, που ενέκρινε την τελευταία «μεταμνημονιακή» δόση των 750 εκατ. ευρώ, καθώς υπήρξαν «λεπτομέρειες» που δεν ακούστηκαν. Για παράδειγμα, προαπαιτούμενο για τη δόση ήταν η θετική «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση, που προβλέπει μεταξύ άλλων την ένταση των πλειστηριασμών και συστάσεις να «τρέξουν» αντιλαϊκά νομοσχέδια, όπως το έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια Υγεία. Το «σημειολογικό» του πράγματος ήταν πως η δόση αυτή εκκρεμούσε από το 2019, αφού η τότε αξιολόγηση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω εκλογών. Παραδοτέα δηλαδή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, η οποία ολοκλήρωσε το «έργο» του τρίτου μνημονίου και της «ουράς» του, όπως το παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο «μενού» της χτεσινής συνάντησης βρισκόταν και η επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο - σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν - προβλέπει «σκόντο» στους στόχους για το χρέος, με αντάλλαγμα νέα βάρβαρα μέτρα και «επί ποινή» προστίμων που θα καταλήγουν και πάλι στους λαούς. Εργο «παραδοτέο» κι αυτό, μαζί με το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για την όποια επόμενη κυβέρνηση: Είτε με κορμό τη ΝΔ, που ζητάει δεύτερη τετραετία για να συνεχίσει τις ίδιες «μεταρρυθμίσεις», είτε με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ, που όλα αυτά τα παρουσιάζει ως ευρωπαϊκή «κανονικότητα» και όσα ζει ο λαός ως ...«ελληνική ιδιαιτερότητα». Ο μόνος που μπορεί να χαλάσει το κοινό τους σχέδιο είναι ο λαός, δυναμώνοντας τον αγώνα του, ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού και στις επερχόμενες εκλογές.

Καμιά ανοχή στη βαρβαρότητα της ανήλικης εργασίας

 

Αν τα απανωτά περιστατικά παιδικής κακοποίησης, που αποκαλύπτονται τους τελευταίους μήνες, ρίχνουν φως στις ευθύνες κράτους και κυβερνήσεων για την απουσία μέτρων προστασίας και την ανάθεσή τους σε κάθε λογής «ευαγή» ιδρύματα και επιχειρηματίες, τα στοιχεία που αφορούν την ανήλικη εργασία έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα μιας εγκληματικής πολιτικής απέναντι στον λαό και τα παιδιά του.

Το κυνήγι του κέρδους μεταφράζεται σε κυνήγι φθηνού εργαζόμενου από την εργοδοσία. Και με τις επιδοτήσεις από το κράτος για τζάμπα εργαζόμενους - «καταρτιζόμενους» από 15 ετών, με τη φτώχεια, την ανεργία, τα χρέη να βασανίζουν χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες, όλο και περισσότερο διευρύνεται η ανήλικη εργασία.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα, στην Ελλάδα οι ανήλικοι που αναγκάζονται να δουλεύουν είναι γύρω στις 100.000, ενώ για το 2022 καταγράφηκε μια τρομακτική αύξηση - σχεδόν διπλασιασμός - κατά 94%! Τη χρονιά που διανύουμε έχουν «θεωρηθεί» τουλάχιστον 16.000 νέα βιβλιάρια «εργαζομένων» άνω των 15 ετών, ενώ αριθμός - ρεκόρ ήταν και τα 7.647 που «θεωρήθηκαν» το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το 2005 ήταν 2.780 οι «θεωρήσεις», μιλάμε δηλαδή για μια αύξηση κατά 370%, ενώ μένουν ακόμα λίγες μέρες μέχρι να κλείσει η χρονιά.

Νέα φουρνιά

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

 

Μια νέα φουρνιά «κόκκινων» δανείων εκκολάπτεται αυτήν την περίοδο, εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια των τραπεζών. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, για το 30% των στεγαστικών η δόση θα αυξηθεί κατά 25% τουλάχιστον σε σχέση με τον περασμένο Ιούνη, επιβαρύνοντας κι άλλο τα λαϊκά νοικοκυριά που «παλεύουν» με το τεράστιο κόστος της στέγης.

Η κατάσταση «μυρίζει» νέο γύρο πλειστηριασμών, δίπλα στους 40.000 που υπολογίζεται ότι θα γίνουν το 2022 από τράπεζες και funds, με τους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τραγική ειρωνεία: Τα λαϊκά νοικοκυριά που στενάζουν ήδη από την αύξηση των δόσεων και θα βρεθούν κατά χιλιάδες στον προθάλαμο των πλειστηριασμών, πληρώνουν την αύξηση των επιτοκίων που γίνεται για λόγους ...«αποπληθωρισμού»!