Σάββατο 23 Απριλίου 2022

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΞΑΝΘΗΣ Καταγγέλλει την αθώωση της εργοδοσίας της ΕΛΒΙΖ για το θάνατο εργάτη το 2017

 

 

Στην απόφαση του ποινικού δικαστηρίου για το εργατικό δυστύχημα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΛΒΙΖ) το 2017, με την οποία κρίνεται «αθώα» η εργοδοσία αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Μετά από 4,5 χρόνια, αμέτρητες αναβολές και διακοπές στις συνεδριάσεις του ποινικού δικαστηρίου, λόγω κυρίως τακτικισμών των συνηγόρων της εργοδοσίας, για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα του Φ. Γριβάκη το 2017, το δικαστήριο (σε μια αστυνομοκρατούμενη αίθουσα) έκρινε πως ο εργοδότης της ΕΛΒΙΖ είναι αθώος (!). Ένα ατύχημα που συνέβη μετά από συντήρηση δεξαμενής συμπυκνωμάτων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο εργαζόμενος μετά από έκρηξη, αλλά σύμφωνα με το δικαστήριο δεν ευθύνεται ο εργοδότης, δεν δόθηκε εντολή απ’ αυτόν και παρουσιάστηκε στην ακροαματική διαδικασία σαν ένα αφεντικό "άγγελο", η ΕΛΒΙΖ σ’ ένα εργασιακό χώρο "παράδεισο", το πιστοποιεί άλλωστε και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων από το Πλατύ Ημαθίας! (τέτοιοι "συνδικαλιστές" δεν έλειψαν ποτέ).

«Λειτουργικός χρήστης» ή όχημα για κερδοφορία και κοινωνική καταστολή;

 

Από κινητοποίηση του Παραρτήματος Πάτρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών
Από κινητοποίηση του Παραρτήματος Πάτρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών
Το φρέσκο ιδεολόγημα περί «λειτουργικού» και «μη λειτουργικού» χρήστη έρχεται από τα παλιά, ντυμένο με σύγχρονα κουρέλια ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σήμερα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έρχεται να πάρει τη θέση του ιδεολογήματος περί «σκληρών - μαλακών» ναρκωτικών, αλλά καλύτερα προσαρμοσμένο και πιο άρτια συνδεδεμένο με την ίδια την οικονομία και τις επενδύσεις γύρω από τα ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα, η μελέτη της μέχρι τώρα αλλά και ανερχόμενης κερδοφορίας από την κάνναβη έχει αποδείξει το εξής: Οτι ναι μεν υπάρχουν μεγάλα κέρδη από τη φαρμακευτική και άλλου είδους χρήση της κάνναβης, αλλά τα μεγαλύτερα κέρδη αναμένονται από την ψυχαγωγική της χρήση. Αν όμως τα σχέδια για κερδοφορία έμεναν μόνο εκεί, τότε το κλασικό ιδεολόγημα «σκληρά - μαλακά» ναρκωτικά θα μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, η εμπειρία από τη νομιμοποίηση χρήσεων της κάνναβης έδειξε στα μονοπώλια ότι η «ψυχαγωγική» χρήση ναρκωτικών μπορεί να είναι πολύ πιο κερδοφόρα. Οπότε, είναι λογικό τα βλέμματα να στρέφονται και προς άλλα είδη ναρκωτικών. Ηδη γνωρίζουμε ότι πράγματι έχουν ξεκινήσει ή τουλάχιστον δρομολογούνται έρευνες γύρω από την κοκαΐνη και τις ουσίες των λεγόμενων ψυχεδελικών ναρκωτικών όπως π.χ. η ψιλοκιβίνη. Σε αυτήν τη λογική απαιτείται πλέον ένα καινούριο επιχείρημα, το οποίο θα μπορεί να εντάσσει στις ακίνδυνες ουσίες και άλλα ναρκωτικά. Το επιχείρημα περί «λειτουργικού» και «μη λειτουργικού χρήστη» έρχεται να καλύψει αυτήν την ανάγκη, είναι το επιχείρημα που ανοίγει τον δρόμο να ενταχθούν και άλλες ουσίες, εκτός της κάνναβης, στις λεγόμενες ακίνδυνες, με πρώτες τις ουσίες που μελετώνται τώρα ή θα μελετηθούν άμεσα. Ουσιαστικά, αναμένουμε νέες ουσίες να εντάσσονται κάτω από την ομπρέλα των υποτιθέμενων «μαλακών» ναρκωτικών.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΕ: Ενθαρρύνει και διαιωνίζει τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης

 

 

Στην απάντηση που έδωσε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με πρόσφατες απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης υποδεικνύει τον επικίνδυνο δρόμο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δρομολογώντας οδυνηρές διευθετήσεις και συμβιβασμούς για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Για μια ακόμη φορά επιστρατεύει προτροπές ρουτίνας για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου που εντάσσονται στο πλαίσιο προσεταιρισμού της Τουρκίας στο στρατόπεδο του ευρωατλαντισμού. Στην πράξη επιβάλλεται το δίκαιο του ισχυρού στο έδαφος των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις και μόνοι χαμένοι βγαίνουν οι λαοί. Αυτό αποκαλύπτουν με την εκκωφαντική σιωπή τους οι ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση στη νέα εισβολή της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ. Αναδεικνύεται έτσι και η υποκρισία τους όταν επικαλούνται τον αναθεωρητισμό μόνο όσον αφορά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ενάντια στον πόλεμο;


Το λαμπρό παράδειγμα της απεργίας που ματαίωσε τα σχέδια των ναζί για πολιτική επιστράτευση το 1943

 

Συνθήματα του ΕΑΜ στους τοίχους της Αθήνας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση
Συνθήματα του ΕΑΜ στους τοίχους της Αθήνας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση
Μα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ενάντια στον πόλεμο; Τι να κάνουμε για να εμποδίσουμε την εμπλοκή της χώρας; Υπάρχουν συμφωνίες, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Τι μπορεί να κάνει ο λαός απέναντι στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα;

Ερωτήματα κοινά, που συναντάμε όλοι αυτές τις μέρες στις συζητήσεις για τον πόλεμο. Δεν είναι βέβαια παράξενο ότι μια τέτοια συζήτηση, όταν φτάνει στο «διά ταύτα», «γέρνει» στις δυσκολίες και στα εμπόδια που «γεννάει» ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων.

Η υποχώρηση του κινήματος, αλλά και οι συνέπειες της αντεπανάστασης που ξεδιπλώνονται ακόμα, επιδρώντας στις νεότερες κυρίως συνειδήσεις, κάνουν τον αντίπαλο να μοιάζει ακλόνητος.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και τα στηρίγματά της στην Ελλάδα, το «ευρωατλαντικό μονομπλόκ» της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, που συγχρονίζονται στην υπεράσπιση της αμερικανοΝΑΤΟικής στρατηγικής.

Αλλά και στη συκοφάντηση, στη στοχοποίηση και στην καταστολή κάθε αντιιμπεριαλιστικής δράσης, με την «κατηγορία» ότι υπονομεύει τα «εθνικά συμφέροντα» της χώρας.

Είναι όμως έτσι; Είναι όλα ακούνητα και συμπαγή, όπως τα παρουσιάζουν; Είναι ο λαός καταδικασμένος να στέκεται σε ρόλο θεατή, να υπομένει στωικά τη «μοίρα» του, αντί να οργανώνεται, να παλεύει ενάντια στον αρνητικό συσχετισμό, να σκέφτεται ακόμα κι ότι έχει τη δύναμη να τον ανατρέψει;

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 23-24 Απρίλη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 23-24 Απρίλη:

Η 1η του Μάη δείχνει τον δρόμο!

Στα χέρια του λαού η δύναμη! Με τον αγώνα του μπορεί να απαλλαγεί από τη βαρβαρότητα

Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 29 Απρίλη η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία

Ανοίγει διαρκώς η βεντάλια της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης