Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Η οικονομική αυτοτέλεια του ΚΚΕ υπόθεση του λαού!

 

«ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


Κουπόνια του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ
Κουπόνια του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ
Απ' την ίδρυσή του, το ΚΚΕ εξασφάλιζε τα απαραίτητα μέσα για να οργανώνει τον αγώνα της εργατικής τάξης, να εξασφαλίζει τη λειτουργία του σε όλες τις συνθήκες από το υστέρημα της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς. Ακόμα και στα χρόνια της παρανομίας, των διωγμών και των διώξεων ο λαός ήταν αυτός που ενίσχυε με όλους τους τρόπους το ΚΚΕ. Απ' αυτά τα χρόνια της εκατόχρονης και πλέον ιστορικής διαδρομής του Κόμματος επιλέξαμε ορισμένα «στιγμιότυπα» και τα παρουσιάζουμε...
«Και με το όπλο και με τη δραχμή»

Στα χρόνια της Κατοχής, το ΚΚΕ αποτέλεσε τον καθοδηγητή, τον νου και την ψυχή του αγώνα ενάντια στους ναζιστές - φασίστες κατακτητές και τα ντόπια όργανά τους.

Το 1943 και ενώ είχε ήδη δημιουργηθεί το ΕΑΜ, είχε ήδη ηχήσει το ντουφέκι του ΕΛΑΣ στα βουνά της Ελλάδας και το χωνί της ΕΠΟΝ στις πόλεις και τα χωριά, το ΚΚΕ απευθύνθηκε στον λαό προκειμένου να του δώσει τα απαραίτητα μέσα για τις ανάγκες αυτού του τιτάνιου αγώνα.

Εγραψε ο «Ριζοσπάστης» στις 10 Αυγούστου 1943, ανακοινώνοντας την έναρξη του «Πανελλαδικού Εράνου Εθνικής Απελευθέρωσης»:

«Το ΚΚΕ καλεί τον Ελληνικό λαό να του δώσει τα μέσα για να δυναμώσει τον εθνικό - απελευθερωτικό αγώνα.

Και από την 1η Σεπτέμβρη ανοίγει Πανελλαδικό έρανο για ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Σε χρήμα ή σε είδος. Εχει απόλυτη σιγουριά ότι οι εργάτες - υπάλληλοι, οι αγρότες, οι βιοτέχνες και επαγγελματίες, οι διανοούμενοι, όλος ο Ελληνικός λαός θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο. (...) Κάθε συνεισφορά είναι συμβολή στη λευτεριά της Ελλάδας».

Παρέμβαση σε φασονατζίδικο με απλήρωτους μετανάστες - Επιχείρηση τρομοκράτησης από Αστυνομία και εργοδοσία (ΦΩΤΟ)

 

 

Παρέμβαση σε φασονατζίδικο στα Πατήσια, που απασχολεί μετανάστες, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού και Δέρματος Ν. Αττικής.

Οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή, ωστόσο -όπως καταγγέλλουν- ο εργοδότης τούς αναγκάζει να δουλεύουν και παράλληλα δεν τους καταβάλλει τα δεδουλευμένα τους.

Σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των συνδικαλιστών και των εργαζομένων η εργοδοσία κάλεσε την Αστυνομία, η οποία απείλησε να καταθέσει μήνυση στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και να προσαγάγει τους συνδικαλιστές. Παρέμβαση στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, απαιτώντας να σταματήσει η τρομοκράτηση των συνδικαλιστών και των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα στους χώρους δουλειάς, μοιράζει αδικαιολόγητα πρόστιμα σε εργαζόμενους

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Την απαράδεκτη ενέργεια της αστυνομίας να επιβάλει την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη, αργά το βράδυ, αδικαιολόγητα πρόστιμα σε εργολαβικούς εργαζόμενους στις αποθήκες της «ΑΒ Βασιλόπουλος» την ώρα της αλλαγής της βάρδιας, καταγγέλλει το ΔΣ  του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:  «Αντί η κυβέρνηση να κυνηγάει μεροκαματιάρηδες εργαζόμενους και να τους κόβει πρόστιμα έξω από το χώρο δουλειάς τους και μέσα στα ΜΜΜ, που έτσι κι αλλιώς δεν προσφέρονται για διασκέδαση, καλό θα ήταν να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.