Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Σώζοντας την Ιστορία! Το έπος της απόκρυψης των αρχαιοτήτων!

 


 

Σώζοντας την Ιστορία! Το έπος της απόκρυψης των αρχαιοτήτων! Μια επιχείρηση - άθλος των εργαζόμενων, αρχαιολόγων, φυλάκων, εργατών και φοιτητών εθελοντών. 
 
Τις μέρες που οι Ελληνες φαντάροι έδιναν τη ζωή τους και ο λαός αντιστέκονταν στον κατακτητή με όλες του τις δυνάμεις, μια λιγότερο γνωστή ιστορία γράφονταν στα Μουσεία της Ελλάδας όταν τον ίδιο καιρό οι άνθρωποί τους –αρχαιολόγοι, εργατοτεχνίτες, φύλακες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, εθελοντές- έκαναν τη δική τους αντίσταση συμμετέχοντας με αυταπάρνηση στην τιτάνια επιχείρηση απόκρυψης των αρχαίων για να τα διαφυλάξουν από πιθανούς βομβαρδισμούς ή από τη λεηλασία των κατακτητών.
 
...Ηδη από το 1937 είχαν αναπτυχθεί προβληματισμοί για την διάσωση των αρχαιοτήτων σε περίπτωση αεροπορικών επιδρομών. Ένα μήνα μετά την έναρξη του ελληνοιταλικού πολέμου, στις 11 Νοέμβρη 1940, φτάνει σε όλα τα μουσεία επιστολή με τίτλο «Γενικαί τεχνικαί οδηγίαι για την προστασία των αρχαίων των διαφόρων μουσείων από τους εναερίους κινδύνους».
 
Οι οδηγίες πρότειναν δυο τρόπους: Ο ένας να καλυφτούν τα αγάλματα με σάκους γεμάτους με άμμο, αφου κλειστούν σε ξύλινα πλαίσια, και ο δεύτερος που τελικά προτιμήθηκε, ήταν να ασφαλιστούν τα αγάλματα και να θαφτούν στο πάτωμα της αίθουσας ή στην αυλή του μουσείου ή σε αυλές και υπόγεια δημόσιων ιδρυμάτων.

ΝΕΟΙ, ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΙ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ

 


Εδώ και πάνω από μια δεκαετία στον καπιταλιστικό κόσμο της Δύσης η μια κρίση διαδέχεται την άλλη, χρηματοπιστωτική, υγειονομική, ενεργειακή, και δεν φαίνεται να σταματά να παράγει αποτελέσματα τόσο όσον αφορά στην επέκταση και ένταση της φτώχειας, όσο και στις επιπτώσεις στην πολιτική.  
 
Και οι νέοι, που ιδιαίτερα τις δυο τελευταίες δεκαετίες σε ένα μεγάλο ποσοστό τους δεν συμβάλλουν ενεργά στην κοινωνική ζωή και στην αγορά εργασίας, όλο και περισσότερο στις καπιταλιστικές χώρες της ευμάρειας ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται αποκλεισμένοι στο περιθώριο. Κι αν θεωρητικά μπορούν να απολαμβάνουν μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε πληροφορίες, εκπαίδευση και τεχνολογία, η διεύρυνση των ανισοτήτων καθιστά αυτήν την πρόσβαση μια υπεσχημένη  αναμονή και όχι πραγματικότητα.
 
          Μια νεολαία λοιπόν πιο εύθραυστη από τις συνεχείς κρίσεις, βαθύτατα απογοητευμένη από τις ταξικές ανισότητες, καχύποπτη με τους δημόσιους θεσμούς είναι επόμενο να αντανακλώνται όλα αυτά στην τέχνη που την εκφράζει. 

Στον αγώνα με το ΚΚΕ για αποκλειστικότητα στη δημόσια δωρεάν Υγεία


Δύο από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης γιατρών με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία, με ταυτόχρονο δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου, καθώς επίσης και η δυνατότητα να ασκούν ιδιωτικό έργο και εκτός δημόσιου νοσοκομείου γιατροί που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων, δηλαδή με την προϋπόθεση να ασκούν ιδιωτικό έργο εντός ΕΣΥ (γιατί ιδιωτικό είναι το έργο των νοσοκομειακών γιατρών στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία).
Σύντομη αναδρομή στον θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

Το 1979 η ομάδα εργασίας του καθηγητή Φίλια εισηγείται στον τότε υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών της κυβέρνησης Καραμανλή, παιδίατρο Σπύρο Δοξιάδη, την καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών χωρίς δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου. Το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων την ίδρυση Κέντρων Υγείας για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον μη αστικό πληθυσμό και τη δυνατότητα πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνο για τις θέσεις διευθυντών μετά από 3 χρόνια. Τελικά δεν κατατέθηκε ποτέ. Συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις μέσα στους κόλπους της ΝΔ, οι οποίοι εξέφραζαν τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα που λυμαίνονταν την Υγεία. Χαρακτήριζαν τις ρυθμίσεις «μαρξιστικού χαρακτήρα» και τον Δοξιάδη «επικίνδυνα σοσιαλιστή».

Πουρμπουάρ

 

Δεκάδες αμερικανικά ελικόπτερα θα σταθμεύουν στο εξής στην αμερικανική βάση στο Στεφανοβίκειο, που οι υποδομές και ο ρόλος της αναβαθμίζονται μετά την ελληνοαμερικανική «στρατηγική συμφωνία». Τα ελικόπτερα είναι ετοιμοπόλεμα και πέρα από τις συνεκπαιδεύσεις που θα γίνονται με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο κεντρικό Αιγαίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν μέχρι και πάνω από τα παράκτια ΝΑΤΟικά κράτη της Μαύρης Θάλασσας. Ο ρόλος τους δηλαδή δεν είναι καθόλου διακοσμητικός στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, αφού σε περίπτωση γενίκευσης, θα εμπλακούν άμεσα σε πολεμικές επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας αναβαθμίζεται κι άλλο στον πολεμικό σχεδιασμό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της «στρατηγικής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ, που διαπραγματεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ, πολλαπλασιάζοντας τις αμερικανικές βάσεις στην επικράτεια και μεγαλώνοντας την εμβέλειά τους ως πολεμικών ορμητηρίων. Οι κίνδυνοι για τον λαό αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο, όσο κλιμακώνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου η Αλεξανδρούπολη, η Σούδα και τώρα ο Βόλος εντάσσονται με συγκεκριμένο σχέδιο και αποστολή. Οσοι λοιπόν (αστικά κόμματα, επιτελεία και ΜΜΕ) προσπαθούν να κλείσουν τα μάτια του κόσμου, παρουσιάζοντας την αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία στη χώρα μας άλλοτε ως «ασπίδα» απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας και άλλοτε ως ...«γερό πουρμπουάρ» για τα γκαρσόνια στα μπαράκια περιμετρικά των στρατιωτικών βάσεων, κρατούν συνειδητά τον «τηλεβόα» της ευρωατλαντικής προπαγάνδας και σπρώχνουν τον λαό σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.

Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον και οι λαοί η μόνη υπερδύναμη που μπορεί να τον πραγματώσει

 

22η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

 

Η παρέμβαση του ΚΚΕ στη συνάντηση από τον σύντροφο Γιώργο Μαρίνο

 

 

Αντιπροσωπείες από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον πλανήτη συμμετέχουν στις εργασίες της 22ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), που διεξάγεται στις 28 και 29 Οκτώβρη στην Αβάνα και φιλοξενείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας. Πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης ΔΣΚΕΚ που διεξάγεται μετά την πανδημία.

Το θέμα της συνάντησης είναι: «Αλληλεγγύη με την Κούβα και όλους τους λαούς που αγωνίζονται. Ενωμένοι είμαστε δυνατότεροι στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, μαζί με κοινωνικά και λαϊκά κινήματα, αντιμετωπίζουμε τον καπιταλισμό και τις πολιτικές του, την απειλή του φασισμού και του πολέμου. Για την υπεράσπιση της ειρήνης, του περιβάλλοντος, των εργατικών δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και του σοσιαλισμού».

Στις εργασίες της 22ης ΔΣΚΕΚ συμμετέχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, την οποία αποτελούν οι σύντροφοι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παραθέτουμε την ομιλία που έκανε ο Γιώργος Μαρίνος: