Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Μηδέν από μηδέν


Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί με τις εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό και την ενδεχόμενη αναβολή των περικοπών στις συντάξεις να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες στο λαό, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης χτυπάνε κατακούτελα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, το ίδιο και τα ραβασάκια της ΔΕΗ (όπου μάλιστα προαναγγέλλονται και νέες αυξήσεις), οι τράπεζες εξαπολύουν νέο κυνηγητό πλειστηριασμών και πιέσεων στα λαϊκά σπίτια, το ίδιο και οι εφορίες σε αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, η φορολεηλασία με τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα χαράτσια καλά κρατεί, ενώ όλο και βαθύτερα βάζουν το χέρι στην τσέπη τα λαϊκά στρώματα για Παιδεία, Υγεία και πάει λέγοντας. Η πραγματικότητα αυτή δείχνει πόσο «κούφιες» είναι οι κυβερνητικές υποσχέσεις για το λαϊκό εισόδημα, που τάχα θα αυξηθεί με τις «στοχευμένες» παρεμβάσεις που σχεδιάζει. Ούτε για «ζήτω» δεν φτάνουν όλα αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση, με μεγάλη δόση αβεβαιότητας, μετά από 8 χρόνια μειώσεων και ενώ η αντιλαϊκή επίθεση συνεχίζει να «καταπίνει» αμάσητο το λαϊκό εισόδημα. Εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να περιμένουν πότε θα πέσει κανένα ψίχουλο για να μπαλώσουν καμιά από τις τρύπες του οικογενειακού προϋπολογισμού, αλλά χρειάζεται να οργανώσουν χωρίς καθυστέρηση τον αγώνα τους, να διεκδικήσουν την επαναφορά των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Αποθέωση της γραμμής κυβέρνησης και εργοδοσίας




Την περασμένη βδομάδα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στις 8 Νοέμβρη. Προχτές, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή», που προέρχεται από την ΠΑΣΚ, και ΕΑΕ, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) στην πανελλαδική της συνδιάσκεψη απέρριψε την ίδια πρόταση, για την οποία υπάρχουν ήδη αποφάσεις από δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα. Αντ' αυτού, αποφάσισε απεργία για τις 14 Νοέμβρη, υπονομεύοντας και με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια να δοθεί ενιαία απάντηση από τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου που κλιμακώνεται.

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά στην εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, με τον οποίο ενταφιάζονται οριστικά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτερο μισθό, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απορρίπτει την προκήρυξη απεργίας και αντ' αυτού δηλώνει ότι κάπου, κάποτε «θα εξετάσει τρόπους αντίδρασης»! Θυμίζουμε ότι με τον συγκεκριμένο νόμο, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια που ο κατώτερος μισθός παραμένει «παγωμένος» στα 586 και 511 ευρώ μεικτά, προβλέπεται να αυξηθεί κατά μερικά μόλις ευρώ με απόφαση της κυβέρνησης, με κριτήριο τη θωράκιση της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας και την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές. Επίσης, στο όνομα της κατάργησης του υποκατώτερου μισθού, η κυβέρνηση ετοιμάζει «δωράκι» στους εργοδότες την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοπροσλαμβανόμενους νέους μέχρι και 100%, κόστος που θα επωμιστεί τελικά ο λαός, μέσα από τη φορολογία.

Ψεύτικα διλήμματα


Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 13 Σεπτέμβρη 2018

Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 13 Σεπτέμβρη 2018

Ως τον «πρώτο προϋπολογισμό που δεν θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα» επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό που έφερε - σε δύο εξίσου αντιλαϊκές εκδοχές - για την επόμενη χρονιά.

Επιχειρεί έτσι να καλλιεργήσει προσδοκίες χωρίς κανένα αντίκρισμα για τα λαϊκά στρώματα, ότι τάχα «αργά και σταδιακά», με τις «στοχευμένες» της παρεμβάσεις, το «παιχνίδι γυρνάει» για τα ίδια.

Πρόκειται για απάτη στο τετράγωνο.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να πειράξει «ούτε τρίχα» από τους πάνω από 1.000 μνημονιακούς νόμους των περασμένων χρόνων - καλώντας το λαό να τους αποδεχτεί ως δεδομένους - αλλά αντίθετα θα επεκτείνει παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση, όσο και συνολικά την πολιτική που θωρακίζει τα κέρδη του κεφαλαίου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ Απάντηση στο λίβελο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Φωτό αρχείου     Φωτό αρχείου

«Έλα παππού μου να σου δείξω τ’ αμπελοχώραφά σου». Με αυτή τη λαϊκή παροιμία απαντά το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ «που ανέλαβε να σωφρονίσει το Εργατικό Κέντρο και να το επαναφέρει στη σωστή γραμμή, με αφορμή την αγωνιστική πρωτοβουλία του, για να σταματήσει η αθλιότητα των hot spot και να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που παρά τη θέλησή τους βρίσκονται ουσιαστικά φυλακισμένοι στη Σάμο, στα άλλα νησιά και στην Ελλάδα..». Παράλληλα το ΕΚΣ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες που διοργανώνει την Τετάρτη 17 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα.