Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Αν ίσχυε η θεωρία των δύο άκρων…


Πρόκειται για μια από τις πιο βρώμικες, κατάπτυστες, εκνευριστικές, ύπουλες και αφόρητες προβοκάτσιες που έχουν κατά καιρούς εξαπολύσει όλοι αυτοί οι εχθροί των εργατών που μπορεί να προέρχονται είτε από τα αριστερά, είτε από τα δεξιά. Εκτός από προβοκάτσια όμως, η περιβόητη αυτή θεωρία των δύο άκρων που τα θέλει να ταυτίζονται δεν ισχύει ούτε καν μαθηματικά, καθώς τα δύο άκρα ενός ευθύγραμμου τμήματος πάνω στο οποίο θα τοποθετούσαμε τις διάφορες πολιτικές θέσεις, εξ’ ορισμού όχι μόνο δεν ταυτίζονται αντιθέτως είναι καταδικασμένα και ευλογημένα ταυτοχρόνως να μην συναντηθούν ποτέ. Άρα κάποιος, κάπου, κάποτε αποφάσισε πως σύμφωνα με το συμφέρον του το ευθύγραμμο αυτό τμήμα θα το συνθλίψει ούτως ώστε να προκύψει με το στανιό ένας κύκλος, ο οποίος αναγκαστικά θα ταυτίζει τα δύο αυτά ακραία σημεία. Και από τότε όλοι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα και αδιαμφισβήτητα την αυθαίρετη αυτή παραδοχή που θέλει αναπόδραστα τα δύο άκρα να συμπίπτουν και το ευθύγραμμο τμήμα κύκλο. 

Εμπάργκο και απειλές σε πλοία-δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα στην Κούβα




Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Στις 5/4 αποφάσισαν οι ΗΠΑ να εφαρμόσουν απαγόρευση μεταφορών σε εταιρίες και πλοία-δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα στην Κούβα με αυστηρότατες κυρώσεις, μιά δραστηριότητα καθόλα νόμιμη που βασίζεται σε διακρατικές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, γράφει η Cubadebate.

Μεταξύ των εταιριών είναι και η ελληνική εταιρία ProPer In Management Incorporated με έδρα τον Πειραιά. Η απαγόρευση αφορά ακόμη 34 δεξαμενόπλοια της κρατικής εταιρίας πετρελαίου PDVSA και την εταιρεία Ballito Shipping Incorporated με έδρα την Λιβερία.

«Παίρνουμε μέτρα ενάντια στην βασική πηγή πλούτου του Μαδούρο», ομολογεί κυνικά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence στο Χιούστον του Τέξας όπου είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες εταιρίες πετρελαίου των ΗΠΑ.

Ανεπιθύμητοι και στη Μενεμένη οι φασίστες του Ιερού Λόχου



Άκυρη η η εκδήλωση των Ιερολοχιτών και στο δημοτικό κινηματοθέατρο της Μενεμένης, με ένα σκεπτικό του δημάρχου ωστόσο που αποφεύγει την πολιτική ουσία της υπόθεσης.
Αφότου τα φασισταριά του Ιερού Λόχου πήραν πόδι από την Καλαμαριά, μετά το κύμα αντιδράσεων και τις προγραμματισμένες για σήμερα συγκεντρώσεις ενάντια στην παρουσία τους στην πόλη, οι νοσταλγοί του Χίτλερ άλλαξαν άρον – άρον το χώρο της εθνικιστικής τους εκδήλωσης “Makedonian Pride”, ανακοινώνοντας πως αυτή μεταφέρεται στο Κινηματοθέατρο “Άστρον” του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην άλλη άκρη δηλαδή του πολεοδομικού συγκροτήματος, προκειμένου να αποφύγουν τις διαδηλώσεις εναντίον τους.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Για τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας




Με αφορμή έναν μεγάλο αριθμό καταγγελιών ψηφοφόρων για δημοσκοπικές εταιρείες που είτε αποκρύπτουν, είτε δεν συμπεριλαμβάνουν, είτε δεν καταμετρούν στην έρευνα τους, τους Σωτήρη Ζαριανόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και Σωτήρη Αβραμόπουλο, υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δηλώνουμε τα εξής:

«Καταρχήν προκύπτει το λογικό ερώτημα, πώς γίνεται χωρίς να δίνεται η επιλογή στους ψηφοφόρους για πρόθεση ψήφου προς τους υποψήφιους της "Λαϊκής Συσπείρωσης", να καταγράφεται στα αποτελέσματα των συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων ποσοστό προτίμησης των υποψηφίων αυτών;

Αποδεικνύεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται δεν αποτυπώνουν ούτε τις τάσεις, ούτε τις απόψεις του εκλογικού σώματος και στερούνται κάθε ηθικής και επιστημονικής βάσης. Αντίθετα, αποτελούν μεθοδευμένη προσπάθεια χειραγώγησης και ρυμούλκησης των ψηφοφόρων προς συγκεκριμένους υποψηφίους, εκλεκτούς των κυβερνητικών κομμάτων, εκλεκτούς μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων της πόλης και της περιοχής.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προσπάθεια διάχυσης ψευδών δημοσκοπικών αποτελεσμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι μια εβδομάδα πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010 ο υποψήφιος δήμαρχος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" φαινόταν να λαμβάνει ποσοστό 3.5% και στην κάλπη καταγράφηκε ποσοστό 9.5%.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να μην επηρεαστούν από την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε την πραγματική διαφορά, να δυναμώσουμε τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ παντού».

902.gr

ΓΣΕΕ-ΣΥΡΙΖΑ: Προσοχή παιδιά, γιατί καρφώνεστε…



Δύο αφίσες – μία πολιτική…

Τις εικόνες τις αλιεύσαμε από το τουίτερ κι η σημειολογία τσακίζει κόκαλα, καθώς ο ίδιος αφισοκολλητής έχει αναλάβει να ανεβάζει τις αφίσες της ΓΣΕΕ αλλά και του μεγάλου ηγέτη της “προοδευτικής συμμαχίας”.



Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ίσες αποστάσεις από ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ, πασχίζοντας να κρατήσει αποστάσεις από το φασιστικό μέτωπο, που μιλάει για “τραμπούκους του ΠΑΜΕ”, δίνοντας όπλα στους υπόδικους φασίστες της χρυσής αυγής. Κι έρχεται ένα μηχανάκι να σου χαλάσει μια τόσο ωραία σκηνοθεσία; Λίγη προσοχή στις λεπτομέρειες παιδιά…

Σύμβολο τόλμης: O 15χρονος Σιμόνε που αποστόμωσε τους φασίστες (BINTEO)









Ο 15χρονος Σιμόνε είναι από χθες η εικόνα της Ιταλίας που ανθίσταται στον παροξυσμό του φυλετικού μίσους, που ξεδιπλώθηκε ανενδοίαστα στα επεισόδια με πρωταγωνιστές κατοίκους και ακροδεξιές ομάδες, που κατέληξαν στην απομάκρυνση περίπου 70 Ρομά από κοινοτική φιλοξενίας στο προάστιο Τόρε Μάουρα της Ρώμης.
Ο Σιμόνε πήρε τον λόγο θαρρετά μπροστά στα αλαλάζοντα μέλη των ακροδεξιών της Casa Pound και της Forza Nuova και των ηλεκτρισμένων από τις μισαλλόδοξες διακηρύξεις τους κατοίκων του Τόρε Μάουρα, στη διάρκεια των διαπληκτισμών και των εκτρόπων, που κατέληξαν σε βιαιοπραγίες εναντίον των Ρομά και το ποδοπάτημα των τροφίμων, που φιλέσπλαχνα προσπάθησαν να τους δώσουν κάποιοι πολίτες, φωνάζοντας «ψωμί στους σεισμόπληκτους, όχι στους Ρομά».
Όταν ο εκπρόσωπος της Casa Pound Μάρκο Αντονίνι εκστόμισε στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, από το σημείο των επεισοδίων, πως «εδώ συμφωνούμε όλοι», ο 15χρονος τον διέκοψε, λέγοντας: «περίμενε, εγώ είμαι από το Τόρε Μάουρα και δε συμφωνώ, μπορώ να το δηλώσω;».

Στις 13 Απρίλη η Πορεία Ειρήνης



Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει το Σάββατο 13 Απρίλη στις 11 π.μ., απευθύνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ.

Η Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει με συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο 3ο Σώμα Στρατού και θα καταλήξει στην κεντρική πύλη του Λιμανιού.

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους και τους φορείς του ταξικού εργατικού κινήματος, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους νέους και τις οργανώσεις τους, όλο το λαό της πόλης μας σε μαζική συμμετοχή στην Πορεία Ειρήνης, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας

Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, που οργανώνει σε όλη τη χώρα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.

Οι λαοί βιώνουν τις βαριές συνέπειες της επικίνδυνης πολιτικής των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε ολόκληρο τον πλανήτη, τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί η όξυνση των ανταγωνισμών τους με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων άλλων κρατών στις αντιπαραθέσεις αυτές. Στην περιοχή μας οι πόλεμοι στη Συρία και στη Λιβύη δεν έχουν τελειώσει. Η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια βράζει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πιστά το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χώνει τη χώρα μας ολοένα και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εμπλέκει το λαό μας σε πολύ επικίνδυνες περιπέτειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ



Στη χώρα μας, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οικονομική κρίση η καπιταλιστική εξουσία πετυχαίνει να επιβάλλει την  τάξη προς όφελός της και να πραγματοποιήσει την αναδιάρθρωση  των παραγωγικών σχέσεων τόσο πιο εύκολα, όσο οι αμυντικές γραμμές των εργαζομένων εξασθενούν, ιδιαίτερα όταν η συνδικαλιστική μαχητικότητα εξουδετερώνεται για μια μακρόχρονη περίοδο. Από την κυρίαρχη εξουσία πάντα γίνεται προσπάθεια η συνδικαλιστική πάλη, παραμένοντας κάτω από τον έλεγχο της, να εκφυλίζεται και να εξασθενεί έτσι ώστε να μην οξύνονται οι αντιθέσεις. Κατά συνέπεια,  μόνοι κι εκτεθειμένοι στην καπιταλιστική επίθεση  οι εργαζόμενοι, εξαντλημένοι από μακροχρόνιες προσπάθειες χωρίς απτά αποτελέσματα, μπορούν πιο εύκολα να χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση που χρειάζεται και επιβάλλει το κυρίαρχο σύστημα εις βάρος τους.   
 
               Είναι οι συνθήκες εκμετάλλευσης που ωθούν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν συλλογικά και έτσι να ισχυροποιήσουν τον εαυτό τους ως τάξη με συμφέροντα χωριστά και αντίθετα με αυτά του κεφαλαίου. Μέσω των συνδικάτων, οι εργαζόμενοι βελτιώνουν τις πιθανότητες προστασίας τους από τις απαιτήσεις των εργοδοτών τους. Το κάνουν αυτό με δράσεις που λαμβάνονται από κοινού και προς όφελος όλων των μελών τους. Από την άλλη οι εργοδότες πρέπει να βασίζονται όλο και περισσότερο στο κράτος για υποστήριξη σε συγκρούσεις με τους εργαζόμενους.

Αναμνήσεις...


Μαθήματα ΝΑΤΟικής «ιστορίας» έδωσε την Τετάρτη ο γραμματέας της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Στην ομιλία του εξίσωσε τον Χίτλερ με τον Στάλιν, προσθέτοντας: «Η ελευθερία έχει εχθρούς και πρέπει να αντιμετωπιστούν (...) τον Χίτλερ δεν τον σταμάτησαν οι ειρηνικές διαμαρτυρίες. Ο Στάλιν δεν μπόρεσε να περιοριστεί με λέξεις (...) Στο μέλλον πρέπει να δράσουμε και να επενδύσουμε σ' αυτό». Τον Χίτλερ βέβαια τον σταμάτησε η Σοβιετική Ενωση, ο Κόκκινος Στρατός και η πάλη των λαών, και όχι βέβαια το ΝΑΤΟ, το οποίο, με το που συγκροτήθηκε, πήρε τους μισούς ναζιστές στρατηγούς για να στελεχώσει τον δολοφονικό μηχανισμό του απέναντι στις σοσιαλιστικές χώρες και τους λαούς όλου του κόσμου. Η Ιστορία, όσο και τα βρώμικα έργα των ιμπεριαλιστών έχουν γράψει και δεν ξεγράφουν, όσο μελάνι κι αν χύσουν, όσες άθλιες «θεωρίες» περί «άκρων» κι αν κατασκευάσουν στα ΝΑΤΟικά λαγούμια τους.

... από το μέλλον
 
Το πρόβλημά τους βέβαια δεν είναι το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Και γι' αυτό στη ΝΑΤΟική παραμάζωξη που γινόταν την ίδια ώρα, οι διάφορες «δεξαμενές σκέψης» συζητούσαν ως πρώτο θέμα τη συμβολή του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στην ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας, σημειώνοντας ότι οι τέτοιες «αναμνήσεις» πρέπει να ...μεταλαμπαδευτούν στις νεότερες γενιές, ώστε «να αναγνωρίζουν τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που βιώνουν σήμερα», την καπιταλιστική βαρβαρότητα δηλαδή που επιβάλλει όπου Γης ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός. Είναι μακριά νυχτωμένοι. Οι σημερινοί αρνητικοί συσχετισμοί θα αλλάξουν και η πάλη των λαών θα σαρώσει κι αυτούς. Αλλά και όσους, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, υλοποιούν και στηρίζουν τους αιματοβαμμένους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.