Το πρόβλημα του σεισμού είναι απ' τα σημαντικότερα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σεισμικότητας στην Ευρώπη και την έκτη παγκοσμίως. Ο σεισμός εκδηλώνεται συνήθως χωρίς προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί στην εκδήλωσή του και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια και περιοδικότητα, προκαλεί υλικές ζημιές σε υποδομές και κατασκευές, με επακόλουθο τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών, δηλαδή προκαλεί «βλάβες» σε ανθρώπους και κατασκευές.
Οι περισσότεροι σεισμοί που γεννιούνται στη χώρα μας δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο μερικοί είναι πολύ ισχυροί και έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο και στις κατασκευές.
Το προσδόκιμο ζωής, η «υγεία» και ο «θάνατος» ενός κτιρίου, εξαρτάται από τον τρόπο δόμησής του, τις καταχρήσεις, την περιποίηση, τη φροντίδα και συντήρηση, το ευ ζην του δηλαδή και κινείται σχεδόν παράλληλα με τη ζωή και λειτουργία του ανθρώπου.
Ετσι το ίδιο περιοδικό φαινόμενο μπορεί να παρέλθει χωρίς μεγάλες απώλειες ή να δημιουργήσει κατάσταση «επιδημίας - πανδημίας», με την εκ νέου αναβίωση, από τον κρατικό μηχανισμό, του τρίπτυχου «ατομική ευθύνη - ατομική ενοχή» και φυσικά την προτροπή του για «ατομικές λύσεις».