Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Υπ. Οικονομικών: Μιλάς πολύ στο κινητό και δεν πληρώνεις φόρο;

  Οι υπάλληλοι έχουν την εντολή να προτείνουν σε αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές να μειώσουν τις δαπάνες τους έτσι ώστε να πληρώνουν τις δόσεις τους.


Στις αρχές Δεκεμβρίου ένας φορολογούμενος δέχτηκε τηλεφώνημα από το call center του υπουργείου Οικονομικών.
Η τηλεφωνήτρια, αφού του έδωσε τα στοιχεία της, τον ενημέρωσε ότι η συνομιλία καταγράφεται και στη συνέχεια τον ρώτησε το εξής: «Γιατί δώσατε 200 ευρώ για το κινητό σας τον προηγούμενο μήνα και δεν πληρώσατε 100 ευρώ στην Εφορία, όπου έχετε ληξιπρόθεσμες οφειλές;».

Ο φορολογούμενος δεν ήξερε τι να απαντήσει, ενώ εντυπωσιάστηκε και από την πληροφόρηση που είχε η υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών. Τους τελευταίους μήνες, κατόπιν εντολής της τρόικας, το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών έχει μετατραπεί σε Big Brother των δαπανών του Ελληνα πολίτη. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη της τρόικας, τα οποία ζήτησαν ενημέρωση για τη δουλειά που γίνεται στο call center και αν καταγράφονται όλα τα δεδομένα.

Οι υπάλληλοι έχουν την εντολή να προτείνουν σε αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές να μειώσουν τις δαπάνες τους έτσι ώστε να πληρώνουν τις δόσεις τους. Επί της ουσίας, η ζωή του Ελληνα πολίτη καταγράφεται σε μια τεράστια βάση δεδομένων που έχει στήσει το υπουργείο Οικονομικών στην Καλλιθέα: πόσα χρήματα ξοδεύουμε, πόσες αναλήψεις και καταθέσεις κάνουμε στις τράπεζες, εάν υπάρχει κάποια θυρίδα στο όνομά μας, πόσα πληρώνουμε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και σε γιατρούς κ.ά. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η Εφορία υποχρεώνει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να στέλνουν αναλυτικά τι εξετάσεις και εγχειρήσεις έκανε ο κάθε πολίτης και ποιους γιατρούς πλήρωσε. Ετσι, κάθε μήνα τα συστήματα του υπουργείου ενημερώνονται για:

Σε περικοπή επιδομάτων προχωρά η εταιρεία «Μαρινόπουλος»


Δημοσίευση: Παρ, 20/12/2013 - 20:26


Νέα αντεργατική επίθεση εξαπολύει η εταιρεία «Μαρινόπουλος», η οποία κόβει αυτή τη φορά τα επιδόματα από τους μισθούς των εργαζομένων, αρχής γενομένης από το Δώρο των Χριστουγέννων.
Όπως σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ-Μαρινόπουλος, DIA» αφού η εταιρεία άρχισε τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων έρχεται σήμερα να περικόψει και τα επιδόματα.
Χαρακτηριστικά σημειώνει το σωματείο:
«Δεν της έφτασαν:
  • Η αντεργατική  και αντιδεοντολογική συμφωνία 999, που υπέγραψε κρυφά από το Σωματείο και τους εργαζόμενους, με εντελώς αδιαφανή τρόπο και σε άκρως μυστικές συναντήσεις με το προεδρείο της Ο.Ι.Υ.Ε.,  για τη μείωση των αποδοχών τον Αύγουστο του 2012. Συμφωνία, που το Δ.Σ. του Σωματείου, από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε  ως παράνομη και καταχρηστική και που δεν μπόρεσε, όσο και αν προσπάθησε, παρά μόνο πριν από λίγες μέρες να την πάρει στα χέρια του. Συμφωνία που έγινε την στιγμή που υποτίθεται ότι γίνονταν διαπραγματεύσεις για υπογραφή με το Σωματείο επιχειρησιακής ΣΣΕ.
  • Που παράνομα παρακράτησαν από τους εργαζόμενους, αναδρομικά χρήματα από τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου του 2012.
  • Που αναγκάζει την πλειοψηφία των εργαζομένων της να εργάζονται ωρομίσθιοι, με μισθούς, να δεν ξεπερνούν τα 400,00 ευρώ και μάλιστα με χιλιάδες απλήρωτες ώρες.
  • Που προχώρησαν σε κλεισίματα καταστημάτων και σε εκατοντάδες απολύσεις.
  • Που έβαλαν εκατοντάδες εργαζόμενους να υπογράψουν και να δεχτούν να απασχολούνται παράνομα σε διανομή φυλλαδίων, καταστρατηγώντας τις συμβάσεις εργασίας.
  • Που παράνομα, αυθαίρετα  και χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, καθυστέρησαν την καταβολή του επιδόματος αδείας και την μισθοδοσία του Νοεμβρίου 2013.
  • Που αυθαίρετα δεν έδωσαν στους εργαζόμενους τις συμφωνηθέντες δωροεπιταγές, των εορτών...

Σε νέα ιστορικά υψηλά η φτώχεια στη Γερμανία το 2012

 
Το ποσοστό φτώχειας έφτασε «σε νέο ρεκόρ» στη Γερμανία, όπου οι ανισότητες μεταξύ των κρατιδίων έχουν επίσης επιδεινωθεί, βυθίζοντας ολόκληρα κρατίδια σε μια σπειροειδή πορεία παρακμής, επισημαίνουν οργανώσεις αρωγής σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε σήμερα.
«Η Γερμανία δεν ήταν ποτέ τόσο διχασμένη όσο σήμερα», δήλωσε ο Ούλριχ Σνάιντερ, πρόεδρος της ομοσπονδίας Paritätische Gesamtverband (Παριτέτισε Γκεζάμτφερμπαντ) στην οποία ανήκουν περίπου 10.000 ενώσεις και οργανώσεις που δρουν στους τομείς της κοινωνικής αρωγής και της υγείας.
«Το ποσοστό φτώχειας, που ανέρχεται σε 15,2%, έφτασε σε νέο ρεκόρ το 2012», υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση της ομοσπονδίας για το 2013, που βασίζεται σε στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας.
«Ένας άνθρωπος στους επτά είναι φτωχός ή απειλείται από τη φτώχεια» με εισόδημα κατώτερο κατά 60% του μέσου εισοδήματος, σημείωσε ο Σνάιντερ.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το ποσοστό φτώχειας στη Γερμανία αυξάνεται σχεδόν σταθερά από το 2006.
Η Paritätische Gesamtverband υπογραμμίζει στη έκθεσή της ότι η φτώχεια αυξάνεται στη Γερμανία, αν και τα ποσοστά ανεργίας σημειώνουν πτώση. «Αυτό αποδεικνύει την αύξηση της απασχόλησης με χαμηλό μισθό, τη μείωση της πλήρους απασχόλησης με κοινωνικές παροχές, την αύξηση της μερικής και της επισφαλούς απασχόλησης τα τελευταία δέκα χρόνια», εκτίμησε ο Σνάιντερ.
Επιπλέον, όχι μόνο έχει «αυξηθεί σημαντικά» το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στη Γερμανία, αλλά επίσης «το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών κρατιδίων έχει βαθύνει και διευρυνθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το ποσοστό φτώχειας ξεπερνά κατά τι το 11% στα πλούσια νότια κρατίδια (Βαυαρία, Βάδη-Βυρτεμβέργη), όμως ξεπερνά το 20% σε πολλά κρατίδια του βορρά, όπως το Βερολίνο, η Βρέμη, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και Σαξονία-Άνχαλτ.

πηγή: kathimerini