Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Γυρίζοντας τον χρόνο 38 χρόνια πίσω, σαν σήμερα (εγκαίνια ΔΕΘ) 6/9/1986.

 


Γυρίζοντας τον χρόνο 27χρόνια πίσω.*


 
  Αφιέρωμα σε έναν εργατικό αγώνα διάρκειας 540ημερών  “περίπου”, των εργαζόμενων της τεχνικής εταιρείας ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ.
Ο σκοπός του αφιερώματος είναι να προβληθούν ξεχασμένοι αγώνες , που για την εποχή τους ήταν σημαντική. Δεν ήταν ο μοναδικός της κατά τα άλλα καλής εποχής του 80, ήταν όμως ο ποιο μακρύς.
Ένα μικρό ιστορικό για το προφίλ της εταιρείας, για μια καλύτερη εικόνα.
1947 Ιδρύεται η Ανώνυμη Εταιρία ΕΤΕΡ.

1949 Ιδρύεται η Ανώνυμη Εταιρία ΕΔΟΚ.

1957

Συγχωνεύονται οι Ανώνυμες Εταιρίες ΕΔΟΚ και ΕΤΕΡ και προκύπτει η Ανώνυμη Εταιρία ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ.
Η ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ τη δεκαετία του 1970 αποτελούσε ένα διεθνή κολοσσό. Τον Ιανουάριο του 1974 απασχολούσε σχεδόν 200 μηχανικούς και επιστήμονες (88 Π.Μ .. 40 Μ-Η. 7 χ.Μ .. 6Μ.Μ .• 11 Α.Μ .. 20 Τ.Μ .. Ι Αγρονόμο. Ι 5Γεωλόγους. 2 Φυσικούς). Κατασκευάζοντας έργα σε όλο τον κόσμο.
1980, η ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ πραγματοποιεί έργα αξίας 544,8 εκ. δολ. και απασχολεί 7.100 εργαζόμενους
1986 πτώχευση με έργα σε εξέλιξη .
Το υλικό και η αναφορά αφορούν τους 220 εργαζόμενους της εταιρείας στο έργο κατασκευής του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού της Θεσσαλονίκης.

Φαύλος κύκλος

 

Οταν υπογραφόταν η διμερής συμφωνία για την (μερική) οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, η προσπάθεια εφησυχασμού χτύπαγε «κόκκινο». Κατά την κυβέρνηση και τα ευρωατλαντικά παπαγαλάκια, η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα, «ενταφίαζε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο και διασφάλιζε τη «σταθερότητα» στην περιοχή. Μόνο το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι η συμφωνία αυτή ήταν «πρότυπο» επώδυνων και επικίνδυνων για τους λαούς διευθετήσεων, με βάση τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αφού προέβλεπε μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη και άφηνε όλη την περιοχή (από ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο) χωρίς οριοθέτηση, σε μια «εκκρεμότητα» που ενισχύει το «γκριζάρισμα» από την πλευρά της Τουρκίας. Λίγα χρόνια μετά, η εικόνα είναι αποκαλυπτική: Η Τουρκία με ΝΑΤΟικό «αέρα στα πανιά» αμφισβητεί και «επί του πεδίου» (όπως έκανε στην Κάσο) τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, οι απαιτήσεις της αναβαθμίζονται στα τραπέζια του ιμπεριαλιστικού παζαριού για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, οι σχέσεις Αιγύπτου - Τουρκίας αναβαθμίζονται, επισφραγίζοντας ένα νέο ευρωατλαντικό «στάτους κβο» στην περιοχή. Την ίδια ώρα οι λαοί βρίσκονται ακόμα πιο μπλεγμένοι στον φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών «κολιγιών» και αντιπαραθέσεων, αντιμέτωποι ακόμα και με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης. Μόνο η δική τους πάλη μπορεί να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο. Να ανοίξει δρόμο για την απαλλαγή τους από το εκμεταλλευτικό σύστημα, ώστε να πάψουν οριστικά να πληρώνουν είτε τους συμβιβασμούς είτε τους ανταγωνισμούς του.

ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Τι φοβούνται και κόβουν τον «Ριζοσπάστη»; Για δεύτερη συνεχόμενη φορά αποκλείουν τον «Ρ» από τις ερωτήσεις στη ΔΕΘ

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση «έκοψε» τον Ριζοσπάστη από τα ΜΜΕ που έκαναν ερώτηση στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο «Ριζοσπάστης» είχε επισημάνει έγκαιρα στο πρωθυπουργικό επιτελείο και είχε διαμαρτυρηθεί για την απαράδεκτη στάση απέναντι στην εφημερίδα, ζητώντας να μην επαναληφθεί και φέτος.

Ομως παρά τις δυο και πλέον ώρες της συνέντευξης, παρά τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχτηκε συνολικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο «Ριζοσπάστης», όπως και ορισμένα άλλα Μέσα, δεν χώρεσε στη λίστα του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου που διεύθυνε τη συνέντευξη. Ο αποκλεισμός του «Ριζοσπάστη» για δεύτερη χρονιά επιβεβαιώνει ότι δεν γίνεται τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.

Στην ταραχή του, ξέχασε να αφήσει διεύθυνση...

 

Να μας πει ο Γεωργιάδης σε ποια διεύθυνση να στείλουν οι υγειονομικοί το ευχαριστήριο στο κράτος για τα τόσα ...καλά που κάνει στην Υγεία!

Γιατί έτσι όπως γύρισε την πλάτη του κακήν κακώς τις προάλλες στους γιατρούς και νοσηλευτές του «Παπανικολάου», που ...τον «πήγαν τρένο» και του χάλασαν τη φιέστα, ξέχασε να αφήσει οδό και αριθμό...

Θα μπορούσαν βέβαια οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου να κάνουν υπομονή μέχρι την επόμενη επίσκεψη του υπουργού. Αλλά αν κρίνουμε από το βίντεο που κυκλοφόρησε, κάτι τέτοιο μάλλον δεν προβλέπεται σύντομα...

* * *

Μιας και πιάσαμε τις ευχαριστίες, να στείλει και ο Πιερρακάκης (υπουργός Παιδείας) μια διεύθυνση για να του στείλουν μερικές χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικοί τα «ευχαριστώ» για τις συγχωνεύσεις 1.000 και πλέον τμημάτων!

Επιτέλους! Μετά τη διετία της πανδημίας, που τα παιδιά τα έφαγε η μοναξιά στο σπίτι, τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να ...μορφώνονται παρέα με 24 έως 26 άλλους συμμαθητές τους. Και αυτό η κυβέρνηση το βλέπει ως «παιδαγωγικό».

Τέτοια ...επιστημοσύνη στο πετσόκομμα των μορφωτικών αναγκών, για να πιάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι άλλοι στόχοι του κεφαλαίου. Να της την τρίψουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στη μούρη! Αυτό είναι το καλύτερο «μάθημα» στην κυβέρνηση και στο κράτος, που διαλύουν κάθε ανάγκη του λαού και των παιδιών του.

Πάνω από 31 νεκροί Παλαιστίνιοι ο χτεσινός απολογισμός των θηριωδιών του Ισραήλ


 

Πάνω από 31 νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί είναι ο χτεσινός απολογισμός της βαρβαρότητας του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό.

Ανάμεσα στα χτυπήματα, και αυτό σε ένα ακόμα σχολείο στο Amr Ibn al-As, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άτομα, ενώ σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν καταφύγει άμαχοι και εκτοπισμένοι.

Παράλληλα το Ισραήλ επεκτείνει τις δολοφονικές του επιχειρήσεις και στη Δυτική Οχθη, με επιδρομές σε συνοικισμούς και καταστροφή βασικών υποδομών, όπως νερού και ηλεκτροδότησης.

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» Σκόρπισε συγκίνηση η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός»! (ΦΩΤΟ)


 

Και τελικά τι είναι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»;

Είναι οι άνθρωποί του, τα παιδιά της ΚΝΕ... Είναι η ομορφιά που δημιουργεί η οργανωμένη ζωή... Είναι η συντροφιά, η αλληλεγγύη, η αισιοδοξία... Πάντα ένα σκαλί πιο πάνω, συνεχώς κάτι καινούργιο, είναι οι κομμουνιστές... Είναι η εικόνα από το μέλλον που θα φτιάξουμε... Κάτι μεγαλειώδες... Έλκει γιατί προσφέρει, καλλιεργεί το ανυπότακτο, το αδιάλλακτο, το αγωνιστικό... Ένα σταθερό ραντεβού με τα πεπρωμένα της Ιστορίας...

Αυτά και πολλά ακόμα είναι τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ... Όλα αυτά αναβλύζουν σε κάθε καρέ από το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ προς τιμήν της συμπλήρωσης των 50 χρόνων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τίτλο «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός». Ένα ντοκιμαντέρ που γενιές και γενιές αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό!

Το ντοκιμαντέρ επιμελήθηκε η Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν σε όλα τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ που συνέβαλαν σε όλα τα στάδια της δημιουργίας του.

Με την ανοιχτή καρδιά, το κέφι, τη συντροφικότητα 

Καλύτερη πρεμιέρα δεν θα μπορούσε να γίνει εκτός από το σημείο που ξεκίνησαν όλα, το Γήπεδο του Ζωγράφου, πριν 50 χρόνια, τον Σεπτέμβρη του 1975.

«Βουίζει η Αθήνα σαν ένα μελίσσι με τη σημερινή έναρξη της τριήμερης λαϊκής γιορτής της ΚΝΕ στο γήπεδο του Ζωγράφου. Η Αθήνα κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες της. Από τα προάστια οι νέοι προγραμματίζουν τη μαζική τους προσέλευση στο Φεστιβάλ. Με τα πανό τους, τα κόκκινα μαντήλια της ΚΝΕ, τις κονκάρδες και προπαντός: Την ανοιχτή καρδιά, το κέφι, τη συντροφικότητα».

Με αυτά τα λόγια «προϋπαντούσε» ο «Ριζοσπάστης» το 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1975. Και σε αυτόν τον χώρο, σήμερα το βράδυ, ξανασμίξανε όλες οι γενιές των Φεστιβάλ της ΚΝΕ, των Φεστιβάλ μας. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, όπως και τα χαμόγελα. Και αυτή η συγκίνηση, αλλά και η περηφάνια μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ όταν χαμήλωσαν τα φώτα και προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ. Σκουντούσε ο ένας τον άλλο, «αυτό είναι το δικό μου Φεστιβάλ»...