Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Η Κλαν



Βγήκαν με σουγιάδες, λοστάρια και κουκούλες. Χτύπησαν μετανάστες κι αντιφασίστες. Φόρεσαν κουστούμια και γραβάτες, ξύρισαν κεφάλια ή άφησαν μαλλιά μέχρι τη μέση και μπήκαν στη Βουλή. Πούλησαν την πραμάτεια τους ως εθνοκάπηλοι, πατριδοκάπηλοι, μισάνθρωποι και παθολογικά αντικοινωνικοί. Πάτησαν στην κουλτούρα της εύλογης ανέχειας των μαζών που καλλιεργήθηκε στην Ευρώπη από το Μάαστριχτ και μετά και στην Ελλάδα οξύνθηκε και κορυφώθηκε μετά τα τρία μνημόνια, δεξιά κι αριστερά. Είναι η Κλαν (όπως λέμε Κου Κλουξ Κλαν) των νεοναζί, των ακροδεξιών, των εθνικιστών, των όπως διάολε αυτοαποκαλούνται.

Η Κλαν, από το ιρλανδοσκωτσέζικο clann, είναι ομάδα ατόμων που σχηματίζεται με βάση είτε υποτιθέμενη συγγένεια, είτε καταγωγή, αλλά ακόμα και ένα ιδρυτικό μέλος, όπως παλιός πρόγονος. Η «συγγένεια» σε μια Κλαν μπορεί να έχει συμβολικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα σήμερα μπορείς να βρεις μια ομάδα παικτών σε video game που σχηματίζουν κλαν, για να παίζουν με την αντίπαλη. Υστερα απ' όλα αυτά τα εγκυκλοπαιδικά είναι πια ορατό ότι μετά τη Χρυσή Αυγή που κλανίζεται στα κελιά της, ξεφύτρωσαν κι άλλες πολλές. Ημιεπίσημοι, ανεπίσημοι, κι εντελώς επίσημοι πλόκαμοι του ναζιστικού χταποδιού, κατάμαυροι, που ξεδιάντροπα προβάλλουν σε σχολεία, τηλεπαράθυρα κι εσχάτως και σε βουλευτικά έδρανα.

Η θυσία της Ιφιγένειας


Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς

 

Ο πατέρας της Ιφιγένειας ήταν δάσκαλος σ ένα μικρό χωρίο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Εκεί, ανάμεσα στους ίδιους ουρανούς που ατένιζαν τα ερείπια των ναών, των αφιερωμένων στα ολυμπιακά ιδεώδη, εκεί, τη δεκαετία του 20 και του 30 ο δάσκαλος, προσπαθούσε να μάθει στα παιδιά να μετρούν τα άστρα. Δύσκολο έργο, μεγάλος ο αγώνας καθώς το ψωμί λιγοστό, λιγοστά και τα βιβλία, και γυμνά τα πόδια των μαθητών κάτω από τα ξύλινα θρανία μέσα στο καταχείμωνο. Όλα όμως θυμούνταν ως το τέλος της ζωής τους εκείνον τον φωτεινό δάσκαλο που ήξερε να τους κάνει να φτιάχνουν όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη ζωή όπου όλα τα παιδιά του κόσμου θα είχαν παπούτσια και βιβλία.

  • Μα γίνεται να έχουν όλοι παπούτσια και βιβλία, Δάσκαλε;
  • Γίνεται, απαντούσε ο δάσκαλος και πρέπει να έχουν όλα τα παιδιά παπούτσια και βιβλία.

Η μεγαλειώδης συμμετοχή είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ για ουσιαστική στήριξη των σχολείων

 

 Είναι και ένα αξιοπρεπές ΟΧΙ στα κυβερνητικά σχέδια για ένα σχολείο των κοινωνικών διακρίσεων
 
 
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

 

«Η μάχη ενάντια στον αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί ακόμα πιο μαζική, με όλες τις μορφές και όλα τα μέσα, αγκαλιάζοντας όλους αυτούς που έχουν κάθε λόγο για να μην γίνει πράξη ο εφιάλτης αλλά το όνειρο!» τονίζει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την μεγαλειώδη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία.

Αναφέρει:

«Η μεγαλειώδης συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στη λαϊκή απαίτηση για να στηριχθούν ουσιαστικά τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά τους που είναι αυτοί που ουσιαστικά κράτησαν ανοιχτά τα σχολεία.

Είναι, ακόμα, ένα αξιοπρεπές ΟΧΙ στα κυβερνητικά σχέδια για ένα σχολείο των κοινωνικών διακρίσεων, που θα “κοιτάει” στην τσέπη μαθητές και γονείς, για ένα σχολείο όπου όλα θα “πωλούνται” και όλα θα “αγοράζονται”.

…αρκεί να είναι αντικομμουνιστής

 

Ο φασισμός, που υπέβαλε τους ανθρώπους σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στην πιο φρικτή βία μέσω συστηματικών κοινωνικών και εθνοτικών εκκαθαρίσεων σε μαζική κλίμακα, είχε ηττηθεί από την Σοβιετική Ένωση, τα αντάρτικα κομμουνιστικά σώματα (σε Γαλλία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα), και τους συμμάχους, Βρετανούς, Καναδούς, Αμερικανούς.

Όμως η Ευρώπη είναι καταστραμμένη: βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πόλεις έχουν ισοπεδωθεί, κοινωνικές υποδομές όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.α καταστράφηκαν, τα δίκτυα μεταφορών δε λειτουργούν, οι τηλεπικοινωνίες η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αεριού έχουν διακοπεί, τα δίκτυα ύδρευσης έχουν υποστεί ζημιές, οι ασθένειες θερίζουν κόσμο και  εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την προοπτική του υποσιτισμού και της πείνας.

Την επαύριον του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η παρουσία σοβιετικών στρατευμάτων στην μισή Ευρώπη, η ενδυνάμωση των κομμουνιστικών κομμάτων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η εδραίωση και η δημοφιλία στη μεταπολεμική ζωή της κομμουνιστικής ιδεολογίας, που προσέλκυσε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, αντιφασίστες, δημοκράτες και προοδευτικούς ανθρώπους,  οδήγησαν την πολιτική ελίτ της Ουάσιγκτον στο αβάσιμο συμπέρασμα ότι ο Σταλιν θα μπορούσε να προκαλέσει κομμουνιστική επανάσταση στην Ευρώπη με ένα και μόνο νεύμα του.

Και φρεγάτες και αντιπλημμυρικά...

 

Από τη νέα καταστροφή στην Εύβοια 
Από τη νέα καταστροφή στην Εύβοια

 

«Και φρεγάτες και σπίτια», απαντούσε ο πρωθυπουργός από το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι πριν δυο εβδομάδες και επαναλάμβανε ξανά από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη, στην κύρωση της συμφωνίας. 

Και φρεγάτες και αντιπλημμυρικά θα μπορούσε να επαναλάβει σήμερα που ο λαός της Βόρειας Εύβοιας γίνεται ξανά θύμα ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος.  

Γιατί όντως το αστικό κράτος μπορεί να κρατήσει πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη: Να αγοράζει και να στέλνει φρεγάτες εκατοντάδες χιλιόμετρα εκτός συνόρων για να ζητάνε μερτικό από τη λεία στην περιοχή για λογαριασμό του κεφαλαίου και να αφήνει το λαό στο έλεος των φυσικών καταστροφών, πάλι ως αποτέλεσμα της πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου.