Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Αθλητισμός, ή … βαρβαρότητα;



paidia-athlitismos

 
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν μιλούσαμε για αθλητισμό άλλα πράγματα εννοούσαμε. Μετά την επέλαση της εμπορευματοποίησης, την έναρξη της οποίας κήρυξε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) το 1984, τα πράγματα άλλαξαν.

Πέρασαν πάνω από τριάντα χρόνια και πιστεύω ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ΔΟΕ και όλοι οι διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί έχουν μετατραπεί σε παραρτήματα των πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο.

Το ίδιο συμβαίνει με τις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, αλλά και με τα αθλητικά σωματεία στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Στην κατάλληλη θέση


Σε προχτεσινή του συνεδρίαση, το νεοεκλεγέν Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε καταμερισμό χρεώσεων. 
 
Και ποια καλύτερη επιλογή θα μπορούσε να υπάρξει για να σηματοδοτηθεί η πλήρης και αμετάκλητη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, απ' το να ανατεθεί ο πολιτικός σχεδιασμός του κόμματος στον Αντώνη Κοτσακά, πρώην εμβληματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. 
 
Προφανώς καμία. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Και μάλιστα, μετά από ένα συνέδριο όπου παρέλασαν διάφοροι ανέστιοι πρώην συγκάτοικοί του στο ΠΑΣΟΚ, για τους οποίους πολλά λέγονται και ακούγονται για την εφεξής συμπόρευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους σε διάφορες θέσεις. 
 
Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, θα λέγαμε εμείς, ή κανείς δεν χάνεται, ιδίως όταν έχει σοσιαλδημοκρατικές περγαμηνές.

Συνέντευξη του συναδέλφου Ντίνου Χαραλαμπίδη στην ΕΡΤ3

Συνέντευξη του συναδέλφου Ντίνου Χαραλαμπίδη στην ΕΡΤ3

Στην εκπομπή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗς ΕΡΤ3, ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, η "Ενότητα"...

Το τελικό βίντεο της εκπομπής...


Από το 24ο λεπτό...



03Νοε2016 – επιΚΟΙΝΩΝΙΑ 3 Νοεμβρίου 2016 18:06 Category: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΡΤ3
webtv.ert.gr

ΜΜΕ και χειραγώγηση


"Ο σκλάβος που δεν συνειδητοποιεί τη σκλαβιά του είναι απλούστατα σκλάβος. Ο σκλάβος που συνειδητοποιεί τη σκλαβιά του και αγωνίζεται ενάντιά της είναι επαναστάτης. Ο σκλάβος που καμαρώνει τις ομορφιές της ζωής στη σκλαβιά είναι τσιράκι και κάθαρμα, άξιος περιφρόνησης" (Β.Ι.Λένιν) 


Η κυρίαρχη ιδεολογία παράγεται από την κυριαρχία στα μέσα παραγωγής. Στα 1840 στη "Γερμανική Ιδεολογία" οι Μαρξ και Ένγκελς έγραφαν: "Οι ιδέες της κυρίαρχης τάξης είναι σε κάθε εποχή οι κυρίαρχες ιδέες. Με άλλα λόγια η τάξη που είναι κυρίαρχη υλική δύναμη της κοινωνίας είναι ταυτόχρονα η κυρίαρχη πνευματική δύναμη. Η τάξη που έχει στη διάθεση της τα μέσα της υλικής παραγωγής, διαθέτει, συνακόλουθα, τα μέσα της πνευματικής παραγωγής, έτσι ώστε, σε γενικές γραμμές, οι ιδέες αυτών που στερούνται των μέσων της πνευματικής παραγωγής υποτάσσονται σε αυτά. Οι κυρίαρχες ιδέες δεν είναι τίποτα άλλο από την ιδεατή έκφραση των κυρίαρχων υλικών σχέσεων, είναι οι κυρίαρχες υλικές σχέσεις που συλλαμβάνονται ως ιδέες, άρα είναι η έκφραση των σχέσεων που κάνουν μια τάξη κυρίαρχη, επομένως οι ιδέες της κυριαρχία της. Τα άτομα που αποτελούν την κυρίαρχη τάξη … καθορίζουν ως κυρίαρχη τάξη όλη την έκταση και τα όρια μιας ιστορικής εποχής… επομένως, μεταξύ άλλων, κυριαρχούν επίσης ως στοχαστές, ως παραγωγοί ιδεών και ρυθμίζουν την παραγωγή και διανομή των ιδεών της εποχής τους". Έθεταν έτσι το ιδεολογικό πλαίσιο που προσδιορίζει το ρόλο των ΜΜΕ, σαν ρόλο ενός κεντρικού ιδεολογικού μηχανισμού στήριξης της κυριαρχίας της αστικής τάξης.

Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες, επιβεβαιώνουν ότι τα ΜΜΕ τα κατέχουν αυτοί που κατέχουν το μεγάλο κεφάλαιο. Αξίζει να τονίσουμε, πως τόσο η παραοικονομία όσο και η διαπλοκή, είναι καταστάσεις σύμφυτες με τον καπιταλισμό. Γίνεται αντιληπτό, ότι τα ΜΜΕ δεν παράγουν αλλά αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία και από αυτή την άποψη βοηθάνε στην εδραίωση της. Συνεπώς, η διευθέτηση του τρόπου κατοχής των τηλεοπτικών αδειών και η φιλολογία γύρω από αυτήν, όχι μόνο δεν αλλάζουν την πραγματικότητα, αλλά αντίθετα, επιχειρούν να την νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού για "πρώτη φορά… από αριστερά".