Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία – Πώς η βαρβαρότητα μεταφέρεται στα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα και το Ταμείο Ανάκαμψης

 

   Από τον «Ριζοσπάστη»  Tην ώρα που οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες βιώνουν το ατέλειωτο κύμα ακρίβειας και τις υπέρογκες..

 

  
Από τον «Ριζοσπάστη» 

Tην ώρα που οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες βιώνουν το ατέλειωτο κύμα ακρίβειας και τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τον χειμώνα που έρχεται να αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση, η κυβέρνηση και η Κομισιόν «πανηγυρίζουν» επειδή στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Πρόκειται για μια αισχρή κοροϊδία αφού παραμένουν όλοι οι μηχανισμοί εποπτείας μέσω των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων και των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, παρά τη μη συνέχιση της ενισχυμένης εποπτείας (του «μεταμνημονιακού μνημονίου», δηλαδή, που ξεκίνησε το 2018), όλες οι αντιλαϊκές εκκρεμότητες της εποπτείας θα μεταφερθούν αυτόματα στην πάγια διαδικασία του μόνιμου μνημονίου, που είναι τα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα. Μάλιστα, κεντρικό ζήτημα των «ανοιχτών ζητημάτων» είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με σημείο αιχμής την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που προβλέπεται στον Πτωχευτικό Νόμο, δηλαδή τη δημιουργία φορέα που θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών. Αυτό ακριβώς επισημαίνει και η ίδια η Κομισιόν στην έκθεσή της για τη 14η μεταμνημονιακή «αξιολόγηση».

Ποιο «άπλετο φως»; Σκοτάδι και βούρκος… – Απάντηση ΚΚΕ στη δήλωση του Πρωθυπουργού για τις υποκλοπές

 



Ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί «λάθους» και «ολισθήματος», να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Για «νόμιμη» παρακολούθηση που έγινε την περίοδο που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής και η οποία διακόπηκε όταν ανέλαβε την ηγεσία του Κόμματος, τρεις μήνες μετά, έκανε λόγο στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες για το σκάνδαλο.

Έριξε την ευθύνη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που «υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας» και πρόσθεσε πως «αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!».

ΟΕΝΓΕ Να δοθεί άμεσα υγειονομική βοήθεια στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Να δράσουν άμεσα ώστε να προσφερθεί η δέουσα υγειονομική βοήθεια στους πρόσφυγες από την Συρία που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Έβρου κοντά στο χωριό Κισσάρι απαιτεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από τις διοικήσεις ΕΚΑΒ/ΕΚΕΠΥ και 4ης ΥΠΕ η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «είναι ανατριχιαστικό, εξοργιστικό και απάνθρωπο να κυκλοφορούν φωτογραφίες νεκρών μικρών παιδιών από τσιμπήματα σκορπιών, να υπάρχουν και άλλα πάσχοντα μικρά παιδάκια για τον ίδιο λόγο και γενικά να εξελίσσεται αυτή η τραγωδία εδώ και μέρες χωρίς να παρεμβαίνουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Το συνεχιζόμενο δράμα χιλιάδων προσφύγων που αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητα μιάσματα από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας εκατέρωθεν των συνόρων και που "εργαλειοποιούνται" από τις κυβερνήσεις αυτές για γεωπολιτικούς και προπαγανδιστικούς λόγους είναι ένα μόνιμο σοβαρότατο θέμα. 

Πεφτοσυννεφάκιας

 

Το ανέκδοτο της ημέρας: Η Κομισιόν «πέφτει από τα σύννεφα» με τις παρακολουθήσεις και ζητάει την προστασία των προσωπικών δεδομένων...
Το ανέκδοτο της ημέρας: Η Κομισιόν «πέφτει από τα σύννεφα» με τις παρακολουθήσεις και ζητάει την προστασία των προσωπικών δεδομένων...
Διαβάζοντας κανείς την αντίδραση της Κομισιόν για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, δεν ξέρει αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει... Σχολίασε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν ρωτήθηκε για το θέμα: «Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη. Τα κράτη - μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης». Η υποκρισία ξεχειλίζει από κάθε λέξη της ανακοίνωσης. Η εκπρόσωπος δίνει έμφαση στην «παράνομη πρόσβαση» ενώ ξέρει καλά ότι το θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, που έχει τη σφραγίδα και της ΕΕ, διασφαλίζει ότι ο καθένας και η καθεμιά, ανεξάρτητα από ιδιότητα, επάγγελμα, φύλο ή ηλικία, μπορεί να γίνει στόχος παρακολούθησης «με το γράμμα του νόμου» και με δικαιολογίες που κάνουν λάστιχο έννοιες όπως «εθνική ασφάλεια», «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και «του ριζοσπαστισμού». Οσο για τη «διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων», η ΕΕ είναι ο πρώτος διδάξας στην παραβίαση, ανταλλαγή, ακόμα και εμπορευματοποίησή τους, αφήνοντας τον λαό εκτεθειμένο στις διάφορες υπηρεσίες και στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ας μην παριστάνει λοιπόν η Κομισιόν τον «πεφτοσυννεφάκια», αντιγράφοντας όσους και στη χώρα μας έχουν την πρώτη ευθύνη για το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο πίσω από τις παρακολουθήσεις.

Υποσημειώσεις

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Με αυτήν τη λιτή «υποσημείωση», η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από τη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» μετά τις 20 Αυγούστου.

Το «μεταμνημονιακό μνημόνιο», που είχε υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και υλοποίησε με συνέπεια η κυβέρνηση της ΝΔ, δίνει τη σκυτάλη στα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ και ανοίγει έναν νέο κύκλο επίθεσης στον λαό, στο φόντο και της νέας οικονομικής κρίσης που διαφαίνεται στην ΕΕ.

Σε άλλη υποσημείωση, η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι το «υπόλοιπο» των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που περιέχονταν στη μεταμνημονιακή συμφωνία για την «ελάφρυνση του χρέους», θα μεταφερθεί σύσσωμο στους νέους μηχανισμούς «εποπτείας».

Αλήθεια, κ. Κατρούγκαλε, δεν είχε στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ;

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Δεν διερευνήσαμε καταγγελίες για υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία».

Αυτό απάντησε χτες σε σχετική ερώτηση ο Γ. Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο να αιτιολογήσει γιατί δεν έγιναν έρευνες επί των ημερών τους, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καταγγελίες, ειδικά από το ΚΚΕ, που επανειλημμένα και εμπεριστατωμένα ανέδειξε το θέμα των συνακροάσεων - υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του Κόμματος από τον Δεκέμβρη του 2016, όταν δηλαδή στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται ότι ο Γ. Κατρούγκαλος ή δεν θυμάται ή δεν θέλει να θυμάται. Μάλλον το δεύτερο ισχύει, γιατί οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στη συνέχεια και της ΝΔ, είναι τεράστιες για το «κουκούλωμα» της υπόθεσης. Για να δούμε λοιπόν: Είχε ή δεν είχε «αδιάσειστα στοιχεία» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι κρατικοί φορείς για τις υποκλοπές - συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό;

Για την ιστορία, ας θυμηθούμε μερικά από τα στοιχεία που είχε «στο πιάτο» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως ποτέ να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις...

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να δυναμώσει η αλληλεγγύη

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»

Απεργούν ξανά σήμερα, κόντρα σε δικαστικές αποφάσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία

 

Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα, Πέμπτη, και περιφρούρηση του εργοστασίου, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» Θεσσαλονίκης.

Καλούν όλα τα εργατικά σωματεία να σταθούν στο πλευρό τους, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο και με τη φυσική τους παρουσία, τονίζοντας ότι ο αγώνας που δίνουν είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, για τα δικαιώματά τους, για να μείνουν οι αντεργατικοί νόμοι στα χαρτιά.

Στο μεταξύ, χτες, η εργοδοσία συνέχισε τη συκοφαντική επίθεση σε βάρος του αγώνα των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας όπως την βολεύει και την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, όπου προσέφυγε για να βγάλει παράνομη την απεργία του επιχειρησιακού Σωματείου.

Ολες οι απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα προκηρύσσονται με απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό ...δεν ήταν «σαφές» στο εξώδικο προκήρυξης της απεργίας, την έκρινε παράνομη. Κατά τ' άλλα, απέρριψε όλες τις αιτιάσεις της εργοδοσίας, με τις οποίες στρεφόταν ενάντια στη δράση και στις διεκδικήσεις τους.

Η εργοδοσία συνεχίζει το παραμύθι πως δήθεν τις απεργιακές κινητοποιήσεις «πραγματοποιούν συγκεκριμένοι συνδικαλιστές» και «έχουν προκηρυχθεί παρανόμως, ερήμην των μελών τους και χωρίς να έχουν ληφθεί νόμιμες αποφάσεις από τα καταστατικά όργανά τους».