Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ: Άκου (κρυφο)φασιστάκο #3


Συνέχεια από το προηγούμενο

Η ΕΣΣΔ στον πόλεμο
     
 Ο,τι και να κάνουν, όμως, η Ιστορία έχει γραφτεί με τρόπο που θα στοιχειώνει για πάντα. Και έχει γραφτεί με το κόκκινο του αίματος. Με το χρώμα του δίκιου και της αλήθειας. Η Ιστορία γράφτηκε από το κόκκινο της σημαίας με το σφυροδρέπανο. Με αυτό το «μελάνι» γράφτηκε η Ιστορία στην αναμέτρηση του ανθρώπου με το τέρας και με το έγκλημα. Με την απανθρωπιά και την κτηνωδία.
 
Ήταν 9η Μάη 1945. Ήταν η ημέρα που η σημαία που ήδη κυμάτιζε στο Ράιχσταγκ, η σημαία του στρατού των εργατών, των αγροτών, των κολασμένων της γης, επέφερε το οριστικό πλήγμα στο φίδι του ναζισμού.  
Ήταν 9 Μάη του 1945, ενώπιον του στρατάρχη Γκιόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ, που η ναζιστική Γερμανία υπέγραφε την άνευ όρων συνθηκολόγησή της.
 
Αυτό το πανανθρώπινο επίτευγμα σφραγίστηκε με το ίδιο εκείνο κόκκινο χρώμα που δέσποζε στα οδοφράγματα της Παρισινής Κομμούνας. Με το χρώμα το βγαλμένο από το ηφαίστειο της ελπίδας που εξερράγη τον Οκτώβρη του 1917 στην Πετρούπολη.
 
Σε αυτή η Νίκη – σταθμό, που κατορθώθηκε με τις ανείπωτες θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, χωρίς προηγούμενο υπήρξε η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού.

Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ: Άκου (κρυφο)φασιστάκο #2


Συνέχεια από το προηγούμενο:
Τι δεν λένε οι τυφλοπόντικες: Ότι υπάρχει μια άλλη ημερομηνία που θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική επέτειο καταδίκης του ναζισμού και όσων τροφοδοτούν, συναλλάσσονται και ανοίγουν το δρόμο στους ολοκληρωτισμούς. Είναι η 30ή του Σεπτέμβρη.
 
 
 
Είναι η ημέρα (30 Σεπτέμβρη 1938 – ένα χρόνο πριν το σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ), που στο Μόναχο, οι Χίτλερ και Μουσολίνι υπέγραψαν μαζί με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, το ομώνυμο «σύμφωνο του Μονάχου», με το οποίο οι «δημοκρατίες της Δύσης», στο πλαίσιο του «κατευνασμού» του φασισμού, έδιναν το πράσινο φως στο ναζισμό να εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία, να την διαμελίσει, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον όλεθρο και οδηγώντας την ανθρωπότητα στην τραγωδία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

70 χρόνια από τη λήξη της τρίχρονης ένοπλης ταξικής αναμέτρησης (1946 - 1949)




Στις 29 Αυγούστου του 1949 το σύνολο των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) περνούσε στις Λαϊκές Δημοκρατίες, έχοντας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την εξουσία της αστικής τάξης στη διάρκεια της τρίχρονης πάλης του.

Ο Γράμμος και το Βίτσι ήταν τα τελευταία οχυρά του ΔΣΕ. Η καθοδήγηση του Κόμματος και του ΔΣΕ αντιλήφθηκε ότι η επίθεση του εχθρού θα γινόταν στο Βίτσι, όπου ήταν συγκεντρωμένη η κύρια δύναμη του ΔΣΕ, ενώ ήταν εύκολη και η πρόσβαση μηχανοκινήτων. Ετσι, πήραν μέτρα για την οχύρωση του Βίτσι και την οργάνωση της άμυνας, με ταυτόχρονη έντονη διαφωτιστική δουλειά.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1991 ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ


Τα γεγονότα που σημάδεψαν την «τελική πράξη» της αντεπανάστασης
 
Η συγκρότηση της Κρατικής Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης, η επικράτηση Γιέλτσιν και η διάλυση της ΕΣΣΔ

Συνέντευξη της Κρατικής Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης
Συνέντευξη της Κρατικής Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης
Στις 19 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από την επίσημη «αρχή του τέλους» της ΕΣΣΔ. Ηταν η τελευταία πράξη της διαδικασίας, που είχε ξεκινήσει δεκαετίες πριν και οδήγησε στην πλήρη επικράτηση των δυνάμεων της αντεπανάστασης και στην κοινωνική οπισθοδρόμηση.
 Οι συνεπείς κομμουνιστικές δυνάμεις, που είχαν συγκροτήσει διάφορες πολιτικές κινήσεις εντός και εκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος, αν και αντέδρασαν στην τελευταία φάση της προδοσίας, ενάντια στην «περεστρόικα», δεν κατόρθωσαν έγκαιρα να την αποκαλύψουν και να οργανώσουν με επιτυχία την επαναστατική αντίδραση της εργατικής τάξης.

Τα γεγονότα
 
Στις 19 Αυγούστου 1991, μια ομάδα ανώτατων στελεχών του σοβιετικού κράτους ανακοίνωσε τη δημιουργία της Κρατικής Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης (ΚΕΕΑ), δηλώνοντας πως για «λόγους υγείας» ο Μ. Γκορμπατσόφ δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ: Άκου (κρυφο)φασιστάκο #1


Παρατήρηση 1η: Ο φασισμός γεννιέται μέσα στους υπονόμους του συστήματος της καπιταλιστικής αγριότητας, της εκμετάλλευσης, της σήψης, της διαφθοράς. Ειδικά, δε, σε συνθήκες κρίσης αυτού του συστήματος, του καπιταλιστικού συστήματος, ο φασισμός γιγαντώνεται και αξιοποιείται από τις κυρίαρχες οικονομικές ελίτ ώστε να διατηρήσουν την κυριαρχία τους με μοχλό τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία.
 
    Παρατήρηση 2ηΑνάλογα με το μέγεθος της κρίσης ορίζονται και οι ανάγκες της οικονομικής ολιγαρχίας. Για να τσακίσει τις αντιστάσεις ή για να ξεστρατίσει την οργή που προκαλεί η πολιτική της, με την οποία μετακυλύει τα βάρη της κρίσης στο λαό, ο φασισμός αξιοποιείται είτε ως επικουρικός παρακρατικός μηχανισμός της εξουσίας της, είτε ακόμα και ως επίσημη μορφή πολιτικής διαχείρισης των υποθέσεών της.
  • Αυτό συνέβη το 1919 στην Ιταλία όταν ο μεγιστάνας Ανιέλι έπαιρνε από το χεράκι τον Μουσολίνι και τον παρουσίαζε στους βιομηχάνους, στην έδρα του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Ιταλίας, ως τον πιστότερο υπηρέτη της τάξης τους.
  • Αυτό συνέβη όταν συγκροτούνταν τάγματα εφόδου χρηματοδοτούμενα από εργοστασιάρχες και  χτυπούσαν εργάτες και απεργίες, όπως γινόταν το 1920 στην Ιταλία από τους μελανοχίτωνες.
  • Αυτό συνέβη όταν ο βασιλιάς Βιτόριο Εμμανουέλε έπαιρνε  υπό την αγκάλη του τον «Ντούτσε» και τον διόριζε πρωθυπουργό το 1922.
  • Αυτό συνέβη στη Γερμανία με τον Χίτλερ να κάνει πραξικόπημα το 1923 και δέκα χρόνια αργότερα οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι να τον διορίζουν καγκελάριο.

Η διέξοδος βρίσκεται στη λαϊκή αντεπίθεση!


Με τη ΝΔ να «κονταροχτυπιέται» με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος από τους δύο είναι πιο συνεπής στις μνημονιακές επιταγές, όπως είδαμε τη βδομάδα που μας πέρασε, καταρρίπτονται και οι τελευταίοι μύθοι ότι μέσα σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο μπορεί να βελτιωθεί η ζωή του λαού.
 
Είναι χαρακτηριστικός ο καβγάς ανάμεσα στη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση γύρω από τις «υπεραποδόσεις» του προϋπολογισμού, γύρω από την «αποτελεσματικότητά» τους δηλαδή στο στράγγισμα του λαϊκού εισοδήματος. Ενας καβγάς που στήθηκε με αφορμή την εκτέλεση του προϋπολογισμού και είναι αρκετά διαφωτιστικός για να αντιληφθεί κανείς μέχρι πού φτάνει η κοροϊδία γύρω από την «έξοδο από τα μνημόνια», για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε να ...γιορτάσει και τον ένα χρόνο...

Μαζί του βέβαια γιορτάζουν και οι βιομήχανοι για την τζάμπα εργατική δύναμη που τους παρέχεται, οι τραπεζίτες για τη γενίκευση των πλειστηριασμών, οι εφοπλιστές για τις δεκάδες φοροαπαλλαγές, συνολικά η εργοδοσία για τις σχέσεις εργασίας - λάστιχο που έγιναν πια θεσμός.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Όταν η πραγματικότητα δε βολεύει κάποιους… τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα


«Όταν η πραγματικότητα δε βολεύει κάποιους… τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή δημοσιεύματα για την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου ψευδώς αναφέρουν ότι όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έδειξαν διάθεση να συνεργαστούν με τη διοίκηση του κ. Τζιτζικώστα. 
Συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρει:

«Σε Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (που αναπαράγεται από ορισμένα ΜΜΕ ως ρεπορτάζ χωρίς να αναφέρεται η πηγή), καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε η επιθυμία ορισμένων να μετατραπεί σε πραγματικότητα.