Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Αλήθεια, ποιός μπορούσε ποτέ να υποψιαστεί πως η θρυλούμενη ανάπτυξη, την οποία εδώ και έξι χρόνια ευαγγελίζονται όλοι οι κυβερνώντες ανεξαρτήτως χρώματος (μπλε, πράσινοι και ροζ), είναι πολύ πιθανό να εισαχθεί τελικά στον τόπο μας από τα Lidl;

Ανάπτυξη (με φτώχεια) από τα Lidl

Αν ήθελε κάποιος να συνοψίσει σε μια φράση την οικονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών, θα μπορούσε να πει, σχεδόν δίχως υπερβολή, πως η ευρωπαϊκή περιφέρεια μετατρέπεται σταδιακά σε περιοχή χαμηλού εργατικού κόστους, με τους πολίτες να μετατρέπονται σε σκλάβους, προς όφελος κυρίως των γερμανικών επιχειρήσεων. Όσο κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται τραβηγμένο ή δογματικό, η αλήθεια είναι πως απεικονίζει την πραγματικότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αδήριτης πραγματικότητας συνιστά η αγαπημένη χώρα τής τρόικας, η Πορτογαλία. Η συνέπεια με την οποία οι πορτογαλικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν το "πρόγραμμα διάσωσης" έγινε παροιμιώδης: καρατόμησαν χωρίς δεύτερη κουβέντα τις δημόσιες δαπάνες και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μείωσαν δίχως την παραμικρή αντίρρηση τους μισθούς και τις συντάξεις στο ύψος που τους ζητήθηκε, αύξησαν κατακόρυφα την φορολόγηση των πολιτών, απορρύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας ώστε οι εργοδότες να μπορούν να κάνουν περίπου ό,τι θέλουν, αναμόρφωσαν επί το λίαν αυστηρότερον τους εισπρακτικούς μηχανισμούς δίχως ψευτοτερτίπια προστατευτισμού των ιδιαίτερα αδύναμων και -κυρίως- τήρησαν πιστά το συμφωνημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μέσω του οποίου ξεπουλήθηκε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τής δημόσιας περιουσίας. Όλα έγιναν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άλλωστε, έτσι εξηγείται και το ότι ο στρυφνός, ξινός και αντιπαθητικός γερμανός υπουργός οικονομικών έσταζε μέλι όποτε μιλούσε για την Πορτογαλία.

Μία απίστευτα σαθρή δίκη κατά 24 κατοίκων της Ν.Ευκαρπίας

Κατηγορούνται ότι ... «εθεάθησαν να σταθμεύουν» έξω από το ΣΜΑ
Μαν. Λαμτζίδης:"Βιομηχανία διώξεων" σε βάρος των κατοίκων της Ευκαρπίας
Μία απίστευτη στα χρονικά όσο και προκλητική, για τη  σαθρότητα του κατηγορητηρίου δίκη, διεξάγεται αύριο Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, με κατηγορούμενους 24 κατοίκους της Νέας Ευκαρπίας, που θα καθίσουν στο «σκαμνί», με την κατηγορία ότι τα αυτοκίνητά τους ….«εθεάθησαν να σταθμεύουν» (!) έξω από το εργοτάξιο του ΣΜΑ Ευκαρπίας !

Οι 24 κάτοικοι της Ευκαρπίας, παραπέμπονται να δικαστούν με την κατηγορία της τέλεσης πράξεων παράνομης βίας «από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση» μόνο και μόνο επειδή τα οχήματά τους …….«εθεάθησαν να σταθμεύουν» έξω από το χώρο του εργοταξίου του ΣΜΑ Ευκαρπίας.
Από τους 24, οι 10 έχουν αθωωθεί επανειλημμένα  μέσα στα τελευταία δύο χρόνια για παρόμοιες «πράξεις παράνομης βίας» με σκοπό την παρεμπόδιση της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας με αλλεπάλληλες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
Μετά την αυριανή δίκη, ακολουθούν και άλλες: στις 4, στις 25 και στις 29 Φεβρουαρίου.
Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Μανόλης Λαμτζίδης, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς και μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ:
  «Πρόκειται για μία πραγματική βιομηχανία διώξεων κατοίκων που αγωνίζονται για την αποτροπή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής, που στόχο έχουν το φρόνημα των κατοίκων.

Ανθρώπινος δεν γίνεται ο Καπιταλισμός

Ανθρώπινος δεν γίνεται ο Καπιταλισμός

Γράφει ο Νίκος Μόττας // Ατέχνως
Τον περασμένο Μάη, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο σημερινός υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος έλεγε επί λέξει: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης της κύριας ή της επικουρικής σύνταξης» (18/5). Ο ίδιος ο κ.Κατρούγκαλος, λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές Σεπτέμβη, διαβεβαίωνε πως «δεν υπάρχει πρόταση για νέες μειώσεις συντάξεων. Κινούμαστε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» (2/9). Τον ίδιο μήνα, λίγο μετά τις εκλογές, ο ίδιος επαναδιαβεβαίωνε: «Εμείς επιδιώκουμε να μην μειωθεί καμία σύνταξη και μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις οπωσδήποτε» (Real fm, 24/9).

Στην περίπτωση του κ.Κατρούγκαλου ισχύει αυτό που ισχύει και για τον πολιτικό του προϋστάμενο, τον κ.Τσίπρα: οι υποσχέσεις τους έχουν τόση αξιοπιστία, όση τα στόματα που τις εκστομίζουν. Όση αλήθεια περιείχαν τα λόγια περί «σκισίματος των μνημονίων», άλλη τόση περιείχαν και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό. Με το νέο του σχέδιο, ο συνταγματολόγος υπουργός της «δεύτερη φορά Αριστερά», ουσιαστικά πάει ένα βήμα παραπέρα τον αντιλαϊκό-αντιασφαλιστικό νόμο 3863/2010, μειώνοντας παλιές και νέες συντάξεις και τσακίζοντας τα δικαιώματα των μελλοντικών συνταξιούχων, στο όνομα του εξορθολογισμού του ασφαλιστικού.