Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Παράδειγμα

 

Η μείωση της τιμής της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος το τελευταίο διάστημα περιορίζει τα έσοδα των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ, που απολαμβάνουν με νόμο εγγυημένες τιμές. Και επειδή το κράτος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη όταν πρόκειται για τα κέρδη των ομίλων, η «χασούρα» αυτή των «πράσινων αρπακτικών» καλύπτεται από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Ο ΕΛΑΠΕ όμως προβλέπεται να καταγράψει «τρύπα» στο τέλος του 2024, γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. Και επειδή η κύρια πηγή εσόδων του είναι το τέλος για τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ), που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν και πάλι το μάρμαρο. Από το 2019 το ΕΤΜΕΑΡ βρίσκεται στα 17 ευρώ/MWh και πλέον συζητιέται η αύξησή του στα 24 ευρώ/MWh, που σημαίνει 25% πάνω για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς (χαμηλής τάσης). Σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται, οι αυξήσεις θα αποφασιστούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές - γιατί άραγε; - και θα περάσουν στην κατανάλωση το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου. Οσοι ψάχνουν λοιπόν τις αιτίες της ακρίβειας στο ρεύμα - παρά τις εξαγγελίες ότι οι ΑΠΕ θα έφερναν τάχα φτηνότερη Ενέργεια - έχουν μπροστά τους ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα: Τα «εγγυημένα» κέρδη των ΑΠΕτζήδων, σε συνδυασμό με τους μηχανισμούς της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και τα κρατικά χαράτσια, απογειώνουν το κόστος για τον λαό.

Για τις ευρωεκλογές


 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν της, το Eurogroup της, η Τράπεζά της, οι χτεσινοί, οι νυν και οι αυριανοί “Σόιμπλε” της, δεν είναι το «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι». Είναι το οικοδόμημα αυτών που θρέφουν τον φασισμό και την ακροδεξιά σε Ιταλία και Γαλλία, σε Βαλτικές και Σκανδιναβικές χώρες, που κάνουν πλάτες στους ναζί και εμπλέκουν τους λαούς σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους όπως στην Ουκρανία, που είναι συνοδοιπόροι του εγκλήματος και της γενοκτονίας στη Γάζα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν, είναι και θα είναι το Διοικητήριο όπου στεγάζεται μια στυγνή «κομαντατούρ» της διεθνούς, της ευρωπαϊκής και της εγχώριας πλουτοκρατίας. Είναι μια ακρίδα που έχει επιπέσει επί της κεφαλής του ελληνικού και όλων των λαών της Ευρώπης.

Η ΕΕ είναι μια ζούγκλα που με ή χωρίς τρόικες, με ή χωρίς επίσημα Μνημόνια, προωθεί πολιτικές που ισοδυναμούν με κοινωνικό ολοκαύτωμα. Που απαρτίζεται από γραβατωμένους κανίβαλους και χαμογελαστά πολιτικά παχύδερμα. Είναι το επιτελικό όργανο των πολυεθνικών που πυροδοτεί τα κρεματόρια των εργασιακών «Άουσβιτς», που χτίζει τα σκλαβοπάζαρα των κοινωνικών «Νταχάου» για τους εργάτες, τους αγρότες, τους νέους, που μετατρέπει σε νεκροταφεία την Μεσόγειο και το Αιγαίο για πρόσφυγες και μετανάστες.  

Καμία δυνατότητα δεν υπάρχει εντός του «Άουσβιτς» να αναιρεθούν οι κανόνες λειτουργίας του «Άουσβιτς» – το «σύμφωνο του ευρώ», οι κανόνες «επιτήρησης και εποπτείας», το «σύμφωνο σταθερότητας» και λιτότητας, τα τετελεσμένα του Μάαστριχτ.