Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ:Δεν θα αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο ανοχύρωτο (ΒΙΝΤΕΟ)


Παρέμβαση στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θ. Καράογλου, πραγματοποίησε χθες, αντιπροσωπεία εκπροσώπων των σωματείων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απαιτώντας μέτρα για την προστασία της ζωής και της δουλειάς των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Στη συνάντηση αποκαλύφθηκε ένα
μόνο μέρος της εργοδοτικής επίθεσης που εκδηλώνεται σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες και υποχρεωτικές απλήρωτες άδειες, επίσης η απουσία μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας και παρουσιάσθηκαν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. (Διαβάστε εδώ το Υπόμνημα των συνδικάτων).

Συνοπτικός οδηγός για τις άδειες και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην εποχή του κορονοϊού




Το κείμενο «άδειες και εργαζόμενοι στην εποχή του κορονοϊού», το επεξεργάστηκε ο εργατολόγος Γ. Μελισσάρης

ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Η επιδημία από τον νέο κορονοϊό (Covid-19) βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη παγκοσμίως. Οι εργασιακές σχέσεις είναι από τις πρώτες που επηρεάστηκαν από τα μέτρα που λήφθηκαν διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της διάδοσης της ασθένειας.

Ήδη έχουν εκδοθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση τρεις (3) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία περιέχονται τα πρώτα αυτά μέτρα:
1.- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 25-2-2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020),

2.- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11-3-2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (ΦΕΚ 55/Α/11-3-2020) και

3.- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14-3-2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ 64/Α/14-3-2020). Στις ΠΝΠ περιέχονται και διατάξεις που αφορούν άμεσα το σύνολο των εργαζομένων και δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, είτε με τη θέσπιση ειδικών αδειών, είτε με την εισαγωγή μέτρων προστασίας της υγείας στην εργασία, είτε με την εισαγωγή ειδικού μηχανισμού στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, είτε με την εισαγωγή ευέλικτων μορφών εργασίας με μονομερείς εργοδοτικές αποφάσεις.

Στον σημερινό κυκεώνα, παρατηρούνται μια σειρά εργοδοτικών συμπεριφορών οι οποίες εκμεταλλεύονται την έκτακτη κατάσταση που επικρατεί και στις εργασιακές σχέσεις, παραπληροφορούν, παραπείθουν, απειλούν πολλές φορές, τους μισθωτούς εργαζόμενους να απεμπολούν βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα λήψης πάσης φύσεως αδειών, με συνέπεια την οριστική απώλειά τους.

Ακολουθεί ένας συγκεντρωτικός περιπτωσιολογικός οδηγός που συμπεριλαμβάνει τις δικαιούμενες άδειες εκ μέρους των εργαζομένων, προκειμένου να τύχει της ανάλογης χρήσης:

ΠΑΤΡΑ : ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΠΛΕΣΣΑ ΣΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΡΩΡΟΥ !!!


Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πατρέων, Διονύσης Πλέσσας, δήλωσε τα εξής:
 
«Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (Ώρα Πατρών), κ. Ρώρος, ακόμα και αυτές τις κρίσιμες ώρες, δεν εγκαταλείπει την μικροπολιτική του.
 
Κάνει δήθεν πρόταση στον Δήμο, να απαλλάξει τους επαγγελματίες από τα τέλη για όσο διάστημα τα καταστήματα είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού, μόνο που έχει ήδη προηγηθεί η Δημοτική Αρχή και το γνωρίζουν οι επαγγελματίες της πόλης μας, γιατί είναι και το αυτονόητο.
 
Γι’ αυτό και δεν βεβαιώνονται από τις Υπηρεσίες μας για όλο αυτό το διάστημα οι παρά πάνω οφειλές, ενώ διεκδικούμε από την κυβέρνηση την απαλλαγή τους με νομοθετική ρύθμιση. Οφείλει να γνωρίζει ο κ. Ρώρος ότι τα υπόψη δημοτικά τέλη  δεν διαγράφονται αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

«Τεστ, τεστ, τεστ» λένε οι γιατροί από τη Γουχάν




ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι γιατροί της πόλης Γουχάν στην κεντρική Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός, διαπιστώνουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι οι χώρες της Ευρώπης και της ΕΕ επαναλαμβάνουν τα αρχικά λάθη της Κίνας, όπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα σε διεθνή ΜΜΕ.

Ειδικότερα, προειδοποίησαν για την ανεπαρκή προστασία του υγειονομικού προσωπικού στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Στη Γουχάν η έλλειψη κατανόησης της νέας ασθένειας και προστατευτικού εξοπλισμού κατά τις πρώτες βδομάδες της εμφάνισης, το Γενάρη, προκάλεσε τη μόλυνση χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και τουλάχιστον 46 υγειονομικοί έχασαν τη ζωή τους.

«Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας μολύνονται με τον Covid-19 στην καθημερινή τους πρακτική σε αριθμούς που προσεγγίζουν αρκετά την τότε κατάσταση στη Γουχάν», δήλωσε ο Wu Dong, καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Νοσοκομείο Union Medical College του Πεκίνου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


Στη μάχη με τον «αόρατο εχθρό» χρειάζονται στρατιώτες και όπλα!
 
Παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΕΝΓΕ σήμερα στις 4 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας προσλήψεις και όλα τα αναγκαία μέτρα στη μάχη με τον κορονοϊό

Από παλιότερη διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ με κεντρικό αίτημα το μαζικό διορισμό μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία
Από παλιότερη διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ με κεντρικό αίτημα το μαζικό διορισμό μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία
«Στη μάχη ενάντια στον "αόρατο εχθρό" χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό, ώστε να μη βγει εκτός μάχης)», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, απαντώντας στο προχτεσινό διάγγελμά του.
 Σήμερα, Πέμπτη, η ΟΕΝΓΕ προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 4 μ.μ., απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και με ασφάλεια.

Μαζί με τον «αόρατο» εχθρό αντιμετωπίζουμε τις ορατές τραγικές ελλείψεις
 
Στην ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η αναγκαία ατομική υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη, την ευθύνη της κυβέρνησής σας, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού.

Ο ιδιωτικός τομέας την εποχή του κορωνοϊού! (vid)




«Ομοψυχία», «πόλεμος», «ατομική ευθύνη» και «χειροκροτήματα» λοιπόν. Οκ.

Σήμερα όμως δεν αποδεικνύεται απλώς ο αναντικατάστατος ρόλος του δημόσιου νοσοκομείου, αλλά προκύπτει και το ερώτημα:

Σ’ αυτή τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, η «ιδιωτική πρωτοβουλία» τι κάνει;

Ο «νόμος του κέρδους» αποδεικνύεται άλλη μια φορά θανατηφόρος, για το λαό.
Να τι κάνει λοιπόν σήμερα:

Αισχροκερδεί.

Με τις τιμές των φαρμάκων, των αντισηπτικών, με τις τιμές που έχουν οι μάσκες, ακόμα και στο τεστ για τον κορωνοϊό.

«Η ζήτηση κάνει την τιμή τριπλάσια και βάλε».

Ό,τι ακριβώς έκαναν οι μαυραγορίτες στην κατοχή. Η κυβέρνηση λέει «ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης». Κι όσο εξελίσσεται η πανδημία, οι φτωχότεροι δε μπορούν να αγοράσουν ούτε αυτά τα βασικά.