Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

01/05/1909 Γεννιέται ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος.


Ο Γ. Ρίτσος

01/05/1909

Γεννιέται ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

Εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1934 με τον τίτλο «Τρακτέρ.» Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο ΚΚΕ, ενώ συνεργάστηκε και με τον Ριζοσπάστη, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Γ. Σοστίρ, από αναγραμματισμό του ονόματός του. Τα γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη συγκλονίζουν την εργατική τάξη της χώρας μας και τον ίδιο: στις 11 Μάη στέλνει τρία από τα δεκατέσσερα θρηνητικά ποιήματά του στον Ριζοσπάστη και την επόμενη μέρα η εφημερίδα τα δημοσιεύει, με γενικό τίτλο «Μοιρολόι». Ολόκληρο το έργο θα κυκλοφορήσει λίγο αργότερα, στις 8/6/1936, με τον τίτλο «Επιτάφιος».
Την περίοδο της Κατοχής ο Γ. Ρίτσος πήρε ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, ενώ μετά την απελευθέρωση, το 1948-1952, εξορίστηκε διαδοχικά στη Λήμνο, στη Μακρόνησο και τον Αϊ Στράτη. Μετά την απελευθέρωσή του δραστηριοποιείται μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ.

Το 1956 τύπωσε τη Σονάτα του σεληνόφωτος, για την οποία τιμήθηκε με το Α' Κρατικό Βραβείο ποίησης, το 1960 κυκλοφόρησε η μελοποίηση του Επιτάφιου από τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το 1966 τυπώθηκε αυτοτελώς η Ρωμιοσύνη (πρώτη έκδοση το 1954), η οποία επίσης μελοποιήθηκε από τον Μ. Θεοδωράκη.
Την περίοδο της Χούντας, συνελήφθη και εξορίστηκε και πάλι στη Γυάρο και μετά στη Λέρο. Υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, αλλά και λόγω της σοβαρής του ασθένειας, η Χούντα αναγκάστηκε να τον μεταφέρει από την εξορία θέτοντάς τον σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι το 1970. Μετά τη μεταπολίτευση έτυχε πλήθους διακρίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό: προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ το 1975, τιμήθηκε με το βραβείο «Λένιν» το 1977, κ.α. Παράλληλα παρέμεινε στρατευμένος στην υπόθεση του σοσιαλισμού μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος έως την τελευταία του πνοή στις 11 Νοεμβρίου 1990.

«ΚΚΕ / τρία γράμματα - / χαραγμένα στους τοίχους των φυλακών/ μέσα στις νύχτες της παρανομίας/ χαραγμένα στις μάντρες των εργοστασίων/ σταθερά δυνατά πάνω από το θάνατο, / εκεί που τρέμει η ρίζα της ανθρώπινης ανάσας, / εκεί που ρέει στους δρόμους σαν ποτάμι ο ουρανός, / πρωί με τα πουλιά, με τις σημαίες, με τα φύλλα/ πρωί με την τίμια κραυγή.

ΚΚΕ / τρία κόκκινα γράμματα - / πολύ πονέσαμε, σύντροφοι, / πολύ ξαγρυπνήσαμε/ πολύ μακριά κοιτάξαμε/ από κανέναν δεν το δανειστήκαμε το κόκκινο. / - δικό μας αίμα/ τρία κόκκινα γράμματα/ σεμνή υπογραφή του λαού μας/ στις λεωφόρους του μέλλοντος - / ο δρόμος φεύγει γρήγορα/ η Ιστορία δε γυρίζει πίσω...»

(Γ. Ρίτσος, «Τρία Κόκκινα Γράμματα»)



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...  902gr


ΑΠΕΡΓΙΑ 1η ΜΑΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Με κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ (ΦΩΤΟ)





Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έπεσαν οι πρώτοι νεκροί το Μάη του '36 ολοκληρώθηκε η πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και γενικά άνθρωποι όλων των ηλικιών διαδήλωσαν με τα πανό και τις σημαίες των σωματείων και των φορέων τους.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην «Coca - Cola» Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά και ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού Θεσσαλονίκης ο οποίος έκανε την κεντρική ομιλία (διαβάστε εδώ περισσότερα). 

Η λέξη που δε λες-Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει ανακοίνωση για τη Βενεζουέλα χωρίς τη λέξη “πραξικόπημα” και τις ΗΠΑ



Οι συγγραφείς της ανακοίνωσης έπρεπε σίγουρα να στύψουν αρκετή ώρα το μυαλό τους για να τοποθετηθούν χωρίς να αναφέρουν τη λέξη πραξικόπημα -ή έστω απόπειρα πραξικοπήματος- και να μην πουν τίποτα για τα διεθνή στηρίγματα, το ρόλο των ΗΠΑ και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να άργησε μερικές ωρίτσες να πάρει θέση για την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, υπήρχαν όμως πολύ καλοί λόγοι για αυτό. Κατά πρώτον, το καλό πράγμα αργεί να γίνει και δεν πρέπει να κρίνουμε εν θερμώ. Κατά δεύτερον, περίμενε πιθανότατα να δει την εξέλιξη, για να μπορέσει να βγάλει την ανακοίνωση εκ του ασφαλούς. Κατά τρίτον, οι συγγραφείς της ανακοίνωσης έπρεπε σίγουρα να στύψουν αρκετή ώρα το μυαλό τους για να τοποθετηθούν χωρίς να αναφέρουν τη λέξη πραξικόπημα -ή έστω απόπειρα πραξικοπήματος- και να μην πουν τίποτα για τα διεθνή στηρίγματα, το ρόλο των ΗΠΑ και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή.

Αντ’ αυτού καλεί τη διεθνή κοινότητα να μεσολαβήσει και ζητά δημοκρατική διέξοδο με νέες εκλογές, κρατώντας βασικά ίσες αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιδραστικής αντιπολίτευσης και στηρίζοντας κατ’ ουσίαν το βασικό στόχο της δεύτερης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κάθε αντιδημοκρατική παρέμβαση ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας και επιμένει ότι πρέπει να δοθεί δημοκρατική διέξοδος στην κρίση μέσα από το διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης  και τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών.  Χρέος της διεθνούς κοινότητας είναι να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης και την αποφυγή της βίας και της αιματοχυσίας και όχι να πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση.

http://www.katiousa.gr

Πρωτομαγιά: Μέρα διεθνιστικής πάλης ενάντια στον καπιταλισμό, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό



Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία. Αναλυτικά αναφέρει:

«Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έδωσαν και τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αντλούμε δύναμη από την ιστορική πείρα, οργανώνοντας τους σύγχρονους αγώνες της εργατικής τάξης, τη συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Οι αντιθέσεις του καπιταλισμού οξύνονται και είναι ολοφάνερες: Επαναλαμβανόμενοι πόλεμοι, προσφυγιά, κρίσεις, μαζική ανεργία, εκμετάλλευση, ανισότητα, εξαθλίωση των εργαζόμενων, μόλυνση του περιβάλλοντος.