Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ολοζώντανες μνήμες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης


Εντυπωσιακή η εκδήλωση εγκαινίων του Μουσείου. Δεκάδες πολύτιμα εκθέματα διηγούνται τον αγώνα και τις θυσίες του λαού της Καισαριανής. Προκλητικός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απόφυγε την απρέπεια και τις αθλιότητες 

 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΝΕΖΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΝΕΖΑΚΗΣ Ημεροδρόμος
Μέσα στο μαρτυρικό χώρο του Σκοπευτηρίου, δίπλα στο ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ, υπάρχει πλέον το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στη Καισαριανή.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ 

Εκατοντάδες κάτοικοι της Καισαριανής και από τις Ανατολικές Συνοικίες, παραβρέθηκαν, την Δευτέρα 9 Μάη, Μέρα Μνήμης της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στα εγκαίνια του Μουσείου.  ΕΑΜίτες, ΕΛΑΣίτες και ΕΠΟΝίτες αγωνιστές της Αντίστασης, μαχητές του ΔΣΕ, που βρίσκονται στη ζωή, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, ο λαός της περιοχής, με ιδιαίτερη συγκίνηση είδαν ένα λαϊκό αίτημα 70 χρόνων, να υλοποιείται. Αξιοποιώντας το κτίριο, τα εκθέματα, τη ζώσα λαϊκή μνήμη, ο αγώνας για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, ο αγώνας για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας απέναντι σε κάθε προσπάθεια παραχάραξής της, συνεχίζεται από καλύτερες θέσεις.

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της Καισαριανής παραβρέθηκε στα εγκαίνια, με επικεφαλής τον κομμουνιστή Δήμαρχο Ηλία Σταμέλο, αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο  Μιχάλη Σελέκο. Οι Δήμοι Χαϊδαρίου και Καισαριανής συνδιοργάνωσαν φέτος τις τετραήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, με αφορμή την συμπλήρωση 72 χρόνων από την Πρωτομαγιά του 1944.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο, στην πρώτη ξενάγηση στο Μουσείο. Στη μέση η αντιδήμαρχος Παιδείας - Πολιτισμού - Αθλητισμού και Νέας Γενιάς της Καισαριανής Κανέλλα Γεωργοπούλου παρουσιάζει τα εκθέματα. (Φωτό από τον Ριζοσπάστη)
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με τον 

Δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο, στην πρώτη ξενάγηση στο Μουσείο. Στη μέση η αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νέας Γενιάς της Καισαριανής Κανέλλα Γεωργοπούλου παρουσιάζει τα εκθέματα. (Φωτό από τον Ριζοσπάστη)
Παραβρέθηκε επίσης πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα και αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβούλιου της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ, Νίκο Αμπατιέλο.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τζιτζιλώνης, αντιπροσωπείες Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ Λάζαρος Κυρίτσης.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και πρώην Δήμαρχος Καισαριανής, Σπύρος Τζόκας,, ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς, και ο Παναγιώτης Σκούτας, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Επικρατείας.

Ο Λοβέρδος, η Ευγονική και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης





 Η ναζιστική ευγονική ήταν η πρακτική εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών της ναζιστικής Γερμανίας, που τοποθέτησαν στο κέντρο της ναζιστικής ιδεολογίας τη βελτίωση της Άρυας φυλής ή της γερμανικής "Ubermenschen" κυρίαρχης φυλής. 

Στοχοποιήθηκαν άνθρωποι, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν "ζωές ανάξιες της ζωής" (Γερμανικά: Lebensunwertes Leben), που περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, ποινικούς εγκληματίες, "εκφυλισμένους", αντιφρονούντες, αδύναμους διανοητικά ή σωματικά, ομοφυλόφιλους, αέργους, παράφρονες, φορείς αφροδισίων νοσημάτων, πόρνες κτλ, για να αποβληθούν από την αλυσίδα της κληρονομικότητας.

Περισσότερα από 400.000 άτομα στειρώθηκαν παρά τη θέλησή τους, ενώ 275.000 θανατώθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος T4, γνωστού προγράμματος ευθανασίας των "ανάξιων ζωής". Το πρόγραμμα Τ4 τερματίστηκε το 1941 λόγω της γενικευμένης διαμαρτυρίας από παράγοντες της υψηλής κοινωνίας της Γερμανίας και παράγοντες της Εκκλησίας. Η θανάτωση όμως αυτών των κατηγοριών ανθρώπων δεν σταμάτησε εκεί. Οι "ανάξιοι ζωής" μεταφέρονταν πια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να παράγουν μέχρι να εξαντληθούν και να καταλήξουν στους θαλάμους αερίων.

Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οι πόρνες και οι φορείς αφροδισίων νοσημάτων κατατάσσονταν μαζί με τους ομοφυλόφιλους στην κατώτατη βαθμίδα του στρατοπέδου. Κάτω από τους Εβραίους και τους κομμουνιστές. Στον πάτο του ανθρώπινου βούρκου.

Διαβάζουμε στο βιβλίο "Μιλένα από την Πράγα" της Μαργκαρέτε Μπούμπερ Νόυμαν για το στρατόπεδο Ράβενσμπρυκ:
"Οι γυναίκες που έφεραν αφροδίσια νοσήματα ζούσαν στο απόλυτο περιθώριο της ανθρώπινης ζωής. Η φρουρά τους συμπεριφέρονταν σαν σκουπίδια και πολλές συγκρατούμενές τους τις θεωρούσαν βρώμικες και διεφθαρμένες."

Αυταπάτες;



«Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δεν λέμε την αλήθεια, προφανώς γιατί συγκρίνετε την προεκλογική περίοδο του 2015, όταν ζητήσαμε εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση. Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα». Μεταξύ άλλων, με αυτό το ...επιχείρημα προσπάθησε ο Αλ. Τσίπρας να αντικρούσει κατηγορίες της αντιπολίτευσης, διαμορφώνοντας και άλλοθι για την κυβέρνησή του, μιλώντας την Κυριακή στη Βουλή, κατά τη διαδικασία ψήφισης του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Για μια ακόμα φορά είπε ψέματα. Αυταπάτες μπορεί να έτρεφαν όσοι ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι τον στήριξαν και τον ψήφισαν. Αυταπάτες που τους καλλιέργησε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη δυνατότητα φιλολαϊκής διαχείρισης ενός συστήματος έως το μεδούλι αντιλαϊκού, για τη δυνατότητα φιλολαϊκής μετάλλαξης της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας, για τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του λαού. Ο ίδιος όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του, ήξεραν πολύ καλά ότι η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ο στόχος της ανάκαμψης προϋποθέτει αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας. Αυτό που επιχείρησαν και επιχειρούν είναι να περάσουν αυτήν την πολιτική με όσο το δυνατό μικρότερες εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις. Γι' αυτό, άλλωστε, στηρίχθηκαν και στηρίζονται από το κεφάλαιο και τους διεθνείς συμμάχους του.