Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ερωτηματικά για τους όρους λειτουργίας των σχολείων και επικίνδυνη επίκληση της ατομικής ευθύνης των γονέων


  Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

«Ερωτηματικά για τους όρους λειτουργίας και επικίνδυνη επίκληση της ατομικής ευθύνης των γονέων. Αυτές είναι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για το άνοιγμα Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών, για το άνοιγμα των σχολείων.

Αν μια φορά χρειάζονταν να παρθούν μέτρα ουσιαστικά στήριξης για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, για τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, σήμερα τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι πολλαπλάσια. Η αναγκαία -απ' όλες τις απόψεις- συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας δεν μπορεί να αποτελεί ατομική εκτίμηση ρίσκου.

76 χρόνια ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ (14-27 Μάη 1944) -------> Ιστορικά ντοκουμέντα/ αναφορές!


Κορυσχάδες 1944 : Στα βουνά της Λεύτερης Ελλάδας! 

 


Το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" φέρνει σήμερα στο φως ένα ακόμη σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο από τις ηρωικές αντιστασιακές μνήμες του λαού μας. Το ρολόι του χρόνου γυρνά πολλές δεκαετίες πριν στις ελεύθερες από το ναζιστικό ζυγό Κορυσχάδες της ανταρτογέννας Ευρυτανίας (βλ. εδώ), όπου από τις 14 έως τις 27 Μαΐου 1944 πραγματοποιήθηκε η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης των Βουνών δηλαδή της βουλής της αθάνατης Εαμοελασίτικης Αντίστασης! Τότε που ο περήφανος επαναστατημένος λαός μας πάλευε και θεσμοθετούσε τη νέα Ελλάδα της Λευτεριάς και της Λαοκρατίας.

Η εφημερίδα ντοκουμέντο της εποχής -από την οποία παραθέτουμε τα παρακάτω κείμενα- αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πολύτιμου υλικού που δώρισε στον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" το φιλικό blog "Αγρίνιο γλυκές μνήμες" το οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου.
 
Ας αφήσουμε όμως «να μιλήσουν» τα ίδια τα γραφόμενα των πρωταγωνιστών εκείνης της εποποιίας, άλλωστε είναι τόσο εύγλωττα...

Τίνος είναι το καλοκαίρι;



Η Ιθάκη σ’ έδωσε το ωραίο ταξίδι, λέει ο ποιητής. Και είναι βέβαιο ότι εννοούσε πάμπολλα… 

Η Ιθάκη σ’ έδωσε το ωραίο ταξίδι, λέει ο ποιητής. Και είναι βέβαιο ότι εννοούσε πάμπολλα, και πάντως όχι τον τουρισμό επί κορονοϊού. Γιατί και σ’ αυτήν τη «μονοκαλλιέργεια» θέλει απομυθοποίηση το όλο σκηνικό που εμπορεύεται έναν φυσικό παράδεισο όπως ο δικός μας, αλλά και άλλοι πανέμορφοι τόποι όπου Γης, που τους εκμεταλλεύεται μια δράκα αυτοχρισμένων ιδιοκτητών της ομορφιάς, της ανάγκης για ξεκούραση και συνάντηση με τη φύση.

Πώς να το κάνουμε, δεν μίλαγε και κανείς για διακοπές των εργαζομένων προ Κομμουνιστικού Μανιφέστου, ή της άγιας Κυριακής και της ιερής Παρασκευής κ.λπ. κ.λπ., την ώρα που οι λαοί, αναρίθμητες στρατιές εργατών και εργαζομένων, δούλευαν εφτά μέρες τη βδομάδα από ανατολής μέχρι δύσεως ηλίου. Κι ύστερα ήρθε κι ο ηλεκτρισμός κι έφερε και νυχτερινές βάρδιες κι άλλα …ωραία για τους πολλούς. Πρίγκιπες και πλούσιοι και τιτλούχοι και κεφαλαιούχοι και φυσιοδίφες και επιστήμονες με ωραίες ιδέες κι άδειες τσέπες, οι μεν έκαναν διάλειμμα από τη ντόπια τους μονότονη ευμάρεια, εκστρατεύοντας σε εξωτικές αποικίες για να ληστέψουν επίσημα, και οι δε ζητιάνευαν με απλωμένο το χέρι στους αποικιοκράτες για να μπουν στα κλειστά κλαμπ, τύπου National Geographic.

«Στους δήμους τα σχολεία»! – Tο χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος



«Μεταρρύθμιση σοκ στη δημόσια διοίκηση. Στους δήμους κέντρα υγείας και σχολεία». Έτσι παρουσιάζουν τα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου την είδηση. Κανένα «σοκ» όμως δεν πρέπει να προκαλεί στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ούτε η είδηση, ούτε ο ρόλος του «λαγού» που (άλλη μια φορά) παίζει η εφημερίδα αυτή. 

«Μεταρρύθμιση σοκ στη δημόσια διοίκηση. Στους δήμους κέντρα υγείας και σχολεία». Έτσι παρουσιάζουν τα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου την είδηση. Κανένα «σοκ» όμως δεν πρέπει να προκαλεί στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ούτε η είδηση, ούτε ο ρόλος του «λαγού» που (άλλη μια φορά) παίζει η εφημερίδα αυτή. 

1995: ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Μια έκθεση από αυτές που έχουν καθιερωθεί, για να παίρνει το Υπουργείο Παιδείας τη «γραμμή» για τα μέτρα που του επιβάλλει η νέα τάξη για την παιδεία. Έγραφε λοιπόν για το θέμα: