Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Κλιμακώνουν τον αγώνα ενάντια στην καύση απορριμμάτων (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 



Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στη νέα προσπάθεια αδειοδότησης καύσης RDF/SRF από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, να εμποδίσουν όσους θέλουν να μετατρέψουν σε θαλάμους αερίων τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, διαδήλωσαν οι δεκάδες εκπρόσωποι των πάνω από 120 φορέων που συσπειρώνονται στην Πρωτοβουλία ενάντια στην καύση, αλλά και πολλοί απλοί πολίτες που συμμετείχαν στην ανοιχτή συνέλευση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην Πολίχνη (δείτε εδώ το πλαίσιο).

Μέσα από τη μαζική συνέλευση που έγινε στο ανοιχτό θεατράκι Κρύας Βρύσης, καθόρισαν και τις πρώτες κεντρικές δράσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ενώ προγραμματίζονται και άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός θα είναι το Σάββατο 30 Μάη οπότε προγραμματίζεται πορεία στους δρόμους της πόλης. Στις 5 Ιούνη Μέρα Περιβάλλοντος θα γίνει μεγάλη μουσική συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη και επίσης μέσα στον Ιούνη, προγραμματίζουν αθλητικό τουρνουά με τίτλο: «Εδώ παίζουμε μπάλα εμείς!».

Να μην περάσει τροπολογία που παραγραφεί αδικήματα για νόθευση εκλογών σε συνδικάτα (VIDEO)





Τερατώδη και φωτογραφική χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης την τροπολογία που κατάθεσε βουλευτής της ΝΔ και οδηγεί σε παραγραφή των αδικημάτων για νόθευση εκλογών σε συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η τροπολογία, που κατέθεσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Θανάσης Πλεύρης, προβλέπει ότι για το αδίκημα της νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος επισύρεται ποινή ως ένα χρόνο φυλάκισης, ενώ τώρα θα ισχύσει η ποινή τουλάχιστον τρεις μήνες έως πέντε χρόνια. Με την αλλαγή αυτή, αν η τροπολογία γίνει δεκτή, παραγράφεται η δίωξη για το συγκεκριμένο αδίκημα με βάση το άρθρο 63 του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που αναφέρει ότι «παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πλημμελημάτων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και την 30η.04.2020, κατά των οποίων ο νόμος, ως κύρια ποινή, απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές».

ΧΙΛΗ


Μαζικές διαδηλώσεις σε φτωχές συνοικίες για την πείνα που αυξάνεται εν μέσω κορονοϊού



  Πηγή: Associated Press

Μαζικές διαδηλώσεις γίνονται τις τελευταίες μέρες στη Χιλή, παρά το γεγονός ότι είναι σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού λόγω του κορονοϊού, καθώς οι φτωχότεροι Χιλιανοί υποφέρουν περισσότερο εξαιτίας της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν τη Δευτέρα σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας, το Ελ Μπόσκε, όπου ξέσπασαν εκτεταμένα βίαια επεισόδια, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη μέρα, ο Πινιέρα, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια είχε προχωρήσει στην εξαγγελία ορισμένων μέτρων, όπως η διανομή -από τα τέλη Μαΐου- πακέτων με τρόφιμα στις πλέον ευάλωτες και φτωχές οικογένειες, κάτι που οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν ανεπαρκές.

Για το ΚΚΕ κριτήριο είναι η προστασία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, όχι των μεγάλων τουριστικών ομίλων (VIDEO)





Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», το πρωί της Πέμπτης 21 Μάη.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τόνισε πως η κατεύθυνσή τους είναι «δώσ' τα όλα στο μεγάλο κεφάλαιο». Ειδικά για τον Τουρισμό, σημείωσε πως οι κυβερνητικές ανακοινώσεις αφορούν τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους. Αντίθετα, το ΚΚΕ έχει ως κριτήριό του την προστασία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη: 

- Καλημέρα κ. Γενικέ, τι κάνετε;

- Καλά, το παλεύουμε, πάντως σιωπηλοί δεν μένουμε, όπως δεν μείναμε όλη την περίοδο της καραντίνας, έτσι και τώρα.

- Πώς τα είδατε τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν χτες, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από την εξειδίκευσή τους από τους υπουργούς;

Εκτεθειμένοι για τις κάμερες στις τάξεις




Παρά τη σχετική αναδίπλωση στο θέμα της τηλεμετάδοσης των μαθημάτων μέσα από τις αίθουσες, για τους μαθητές που εξακολουθούν να μένουν σπίτι και δεν παρακολουθούν διά ζώσης τα μαθήματα, η επιμονή της κυβέρνησης σε τέτοια αντιπαιδαγωγικά μέτρα υπηρετεί βαθύτερους σχεδιασμούς, που δεν πρόκειται να αποσυρθούν από την ατζέντα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στην Εκπαίδευση, ακόμα και όταν εκλείψει η άμεση απειλή του κορονοϊού. Οσο κι αν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν επιβεβλημένη την περίοδο της καραντίνας, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί και σ' αυτήν την περίπτωση για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, το επικίνδυνο μέτρο που έθεσε σε εφαρμογή σ' αυτήν τη νέα φάση «επανεκκίνησης» της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, πέρα από το ότι μετατρέπει το μάθημα σε τηλεριάλιτι και παραβιάζει κάθε παιδαγωγική λογική.

Το πραγματικό δίλημμα


Φωτό αρχείου από A.P 
Φωτό αρχείου από A.P
Πηγή: Associated Press

Σε πλήρη αντίθεση με τις αναλύσεις που την εξωραΐζουν, η πρόσφατη γαλλογερμανική συμφωνία για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» μαζί με τις άλλες αποφάσεις της ΕΕ για τη διαχείριση της πανδημίας και της κρίσης κάθε άλλο παρά αποδεικνύουν την «αλληλεγγύη» της ιμπεριαλιστικής ένωσης, πόσο μάλλον το ...«ενδιαφέρον» της για το λαό, στον οποίο το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις ράβουν ξανά «κοστούμι».

Σε όλες τις εκδοχές, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν «σε δόσεις» και «τοις μετρητοίς» τις «παρεμβάσεις» που ανακοινώνει η ΕΕ και εξειδικεύουν οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, όπως κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Με νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, που στόχο έχουν τη διασφάλιση ακόμα φτηνότερης εργατικής δύναμης, την παραπέρα κατεδάφιση δικαιωμάτων, την επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για το κεφάλαιο.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


«Πολυεργαλείο» στα χέρια του κεφαλαίου με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα στο στόχαστρο
 
 
Eurokinissi
Νέες μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, μειώσεις στους μισθούς και εκτίναξη της «ευελιξίας», χρήμα με ουρά για τους επιχειρηματικούς ομίλους και φοροαπαλλαγές για να τονωθεί ο τζίρος τους, μέτρα για την παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για να βρουν κερδοφόρες διεξόδους τα συσσωρευμένα κεφάλαια που προκαλούν την κρίση και «υγειονομικά πρωτόκολλα» - λάστιχο, κατά τις απαιτήσεις του τουριστικού κεφαλαίου, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την οικονομία, τον τουρισμό και την εργασία, που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του και «εξειδίκευσαν» οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού.
 
 Στο διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης, στρώνοντας το έδαφος για να αποδεχτεί ο λαός να πληρώσει τα σπασμένα, μίλησε για «μία παγκόσμια οικονομική κρίση που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές», προσθέτοντας ότι «ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος», μεταξύ άλλων γιατί «η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση», κλάδους της περιβόητης «εξωστρέφειας» της ελληνικής οικονομίας, για την οποία οι ίδιοι καυχιόνταν παλαιότερα πως τάχα «θωρακίζει» την καπιταλιστική οικονομία.