Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Διεύρυνση

 

Ρεκόρ φορολογικών εσόδων αναμένει για φέτος η κυβέρνηση και ο λόγος δεν είναι άλλος από τη «διεύρυνση της φορολογητέας ύλης», που ακούμε και ξανακούμε από τα κυβερνητικά στελέχη. Πώς διευρύνθηκε όμως αυτή η περίφημη «φορολογητέα ύλη»; Τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά: Η «διεύρυνση» προέκυψε από τις αυξήσεις - ψίχουλα στους μισθούς και στις συντάξεις, αλλά και από την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους βιοπαλαιστές ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, που το κράτος τούς αποδίδει με το στανιό μηνιαίο εισόδημα ίσο με τον κατώτατο μισθό, είτε το έχουν είτε όχι! Τι συνέβη δηλαδή; Ορισμένοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που είδαν κάποιες μικρές αυξήσεις στο εισόδημά τους, θα πληρώσουν φέτος περισσότερο φόρο. Το ίδιο θα γίνει και με τους αυτοαπασχολούμενους, από τους οποίους τα κρατικά ταμεία φιλοδοξούν να εισπράξουν φέτος 800 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Να λοιπόν ποιοι και πώς θα πληρώσουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο των φορολογικών εσόδων, για να χρηματοδοτεί το κράτος τις επενδύσεις και τις φοροαπαλλαγές των μεγάλων ομίλων. Να και τι θα γίνουν οι αυξήσεις - ψίχουλα που λέει ότι δίνει το κράτος στους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στους συνταξιούχους: Εξτρα «φορολογητέα ύλη» για ακόμα μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη όσων πληρώνουν έτσι κι αλλιώς το 95% των φορολογικών εσόδων κάθε χρόνο.

Ώρα μάχης!

 

 

Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί επιβιώνουν με μισθούς - χαρτζιλίκια, σε συνθήκες που το κόστος ζωής εκτοξεύεται, επιβεβαιώνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το 2023, προσθέτοντας ακόμα περισσότερους λόγους για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 28ης Φλεβάρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 700.000 εργαζόμενοι - δηλαδή 3 στους 10 - έχουν μισθό που δεν φτάνει ούτε τα 800 ευρώ μεικτά, ενώ πάνω από 280.000 είναι όσοι καλούνται να βγάλουν τον μήνα με λιγότερα από 500 ευρώ μεικτά!

Αυτή είναι η πραγματικότητα σε αριθμούς για την εργατική τάξη, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καμαρώνει για τις «αυξήσεις» - ψίχουλα στον κατώτατο μισθό και για το μούφα «ξεπάγωμα» των τριετιών, μέσα από το οποίο η εργοδοσία κλέβει προϋπηρεσία 12 ετών από χιλιάδες εργαζόμενους.