Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Οι «δυτικές αξίες» σε όλο τους το μεγαλείο

 

Ο νεομακαρθισμός στις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά ενάντια σε όποιον διαδηλώνει την αλληλεγγύη του στον λαό της Παλαιστίνης και καταγγέλλει τα εγκλήματα του Ισραήλ, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ειδικά στα πανεπιστήμια, που είναι το επίκεντρο των διαμαρτυριών για τη σφαγή στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη.

Θύματα συκοφάντησης και καταστολής δεν είναι μόνο οι χιλιάδες φοιτητές που διαδηλώνουν μαζικά στα προαύλια των κατειλημμένων πανεπιστημίων, αλλά και πολλοί ακαδημαϊκοί, που είτε δηλώνουν συμπαράσταση στους φοιτητικούς αγώνες είτε εκφράζουν δημόσια την άποψή τους ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

Ετσι, την ώρα που στη Γάζα έχουν καταστραφεί από τον ισραηλινό στρατό και τα 12 πανεπιστήμια που λειτουργούσαν εκεί μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη και έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 90 καθηγητές, η «εξόντωση» των ακαδημαϊκών που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους γίνεται συνήθως με την απόλυσή τους, η οποία παρουσιάζεται από τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ως «διακοπή της συνεργασίας», με την κατηγορία του αντισημιτισμού.

* * *

Από τις δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, που έχουν τελεσιδικήσει ή βρίσκονται υπό διερεύνηση, ξεχωρίζει η δίωξη ενός επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, που η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε στο τέλος του περασμένου εξαμήνου. Η απόλυσή του ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του πανεπιστημίου, όταν κλήθηκε σε ακρόαση από το Κογκρέσο, σχετικά με «κρούσματα αντισημιτισμού» στην πανεπιστημιούπολη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ «Υπερενισχυμένα μνημόνια» φέρνει η ΕΕ την επόμενη μέρα

 

ASSOCIATED PRESS

Με υπερενισχυμένα μνημόνια, κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του λαού από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ...ξημερώσει η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Αυτό ξεκαθάρισε η απερχόμενη και εκ νέου διεκδικήτρια της προεδρίας της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στους «Financial Times», λέγοντας ότι πρέπει να συνδεθεί η εκταμίευση των κοινοτικών πόρων με την υποχρέωση των χωρών - μελών της ΕΕ να υλοποιούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι βλέπει την επιβολή όρων στα Ταμεία Συνοχής αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων και στη «γενναιόδωρη» Κοινή Αγροτική Πολιτική του μπλοκ ως έναν πιθανό τρόπο για να βελτιωθεί η υποτονική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών.

Η επιβολή όρων παραπέμπει ευθέως στην υιοθέτηση των κανόνων του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο οι εκταμιεύσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με την εκπλήρωση οροσήμων. Αλλωστε, τα ορόσημα είναι αυτά που δυσχεραίνουν την απορροφητικότητα του Ταμείου, με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο ότι τα προβλεπόμενα κοινοτικά κονδύλια δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους έως τον Αύγουστο του 2026, όταν και λήγει η προθεσμία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν στην ουσία θέτει ζήτημα μιας πιθανής παράτασης του Ταμείου Ανάκαμψης πέραν του 2026 που ζητούν αρκετές χώρες, σε συνάρτηση με την αλλαγή των όρων στο ΕΣΠΑ και στην ΚΑΠ, καθώς και τη μείωση των προϋπολογισμών τους και τη μεταφορά των κονδυλίων σε άλλες «προτεραιότητες», όπως, για παράδειγμα, η αμυντική βιομηχανία.

Κόκκινη ψήφος της νεολαίας


 

Στις 9 Ιούνη, οι νέες και οι νέοι έχουν μια επιλογή: Πιο ισχυρό ΚΚΕ! Γιατί πίσω από κάθε έγκλημα που μαυρίζει τη ζωή της νεολαίας, πίσω από κάθε αδικία σε βάρος της, βρίσκονται η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα που υλοποιούν, στηρίζουν και «ξεπλένουν» την πολιτική της! Αυτούς πρέπει να στοχεύσουν και με την ψήφο τους οι νέοι, ψηλώνοντας ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ.

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ «γράφει» πάνω το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που συγκλόνισε στις μαζικές νεολαιίστικες κινητοποιήσεις για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Γράφει όμως και «δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία», που έβγαλε χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματικά αντισυστημική! Γιατί το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους, που υπηρετούν όλα τα άλλα κόμματα.

Τα τελικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

 

ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ» ΓΙΑ 3Η ΧΡΟΝΙΑ

 

Πρώτη δύναμη για τρίτη συνεχή χρονιά αναδεικνύεται η Πανσπουδαστική ΚΣ, με βάση και τα τελικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, η «Πανσπουδαστική ΚΣ», έλαβε 17.170 ψήφους και ποσοστό 32,85%.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πήρε 13.186 ψήφους και 25,23% και η ΠΑΣΠ 5.486 ψήφους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10,5%. Τα ΕΑΑΚ πήραν 3.933 ψήφους και 7,53%, η Attack 2.447 ψήφους και 4,68%, ενώ το Δίκτυο 533 ψήφους και ποσοστό 1.03%.

Παράλληλα η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΣΚΤ, ΟΠΑ, Πάντειο, Παν. Πειραιά, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ΠΑΔΑ, ΔΙΠΑΕ, Παν. Πατρών, Παν. Ιωαννίνων, ΔΠΘ, Παν. Θεσσαλίας, Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.