Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Προϋπηρεσία

 

Τι βρήκε να πει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη Γαλλία; Οτι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περάσει «δύσκολες μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό «χωρίς να υπάρξει διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, ένταση, μεγάλη κοινωνική διαμαρτυρία»! Θα μπορούσε βέβαια να κάνει ένα μάθημα στον Γάλλο Πρόεδρο, όταν τον προσκαλούσε να μιλήσει για τη δημοκρατία στην Πνύκα, και ίσως γι' αυτό να πήγε στο Παρίσι η Ρ. Σβίγκου. Παρ' όλα αυτά, η ...διαφήμιση πάει σύννεφο για την προϋπηρεσία και τις ικανότητες του ΣΥΡΙΖΑ στην ενσωμάτωση των λαϊκών αντιδράσεων. Ο αποδέκτης δεν είναι άλλος από την αστική τάξη, ώστε το χρίσμα της για την επόμενη κυβέρνηση να καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία για τον ίδιο λόγο προβάλλει την άλλη όψη του νομίσματος: Επαίρεται ότι έχει την ίδια αποφασιστικότητα με τον Μακρόν να προχωρήσει τις όποιες μεταρρυθμίσεις επιτάσσουν οι ανάγκες του κεφαλαίου, χωρίς να λογαριάζει το «πολιτικό κόστος». Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή για τον λαό, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έχει απέναντί του μια αντιλαϊκή κυβέρνηση. Ομως, αν κάτι δείχνουν οι κινητοποιήσεις της περιόδου και το αποσιωπούν αυτά τα κόμματα, είναι ότι οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Οτι υπάρχουν δυνατότητες να διαβούν διαφορετικό δρόμο, μακριά από εκβιαστικά διλήμματα και κάθε λογής σωτήρες. Και στη χώρα μας ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ είναι αυτό που μπορεί να ανοίξει έναν τέτοιο δρόμο!

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - «ΜΕΤΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»

 

Μπαίνουν οι «τελευταίες πινελιές» στα μνημόνια της όποιας επόμενης κυβέρνησης
 
 

 

Οι «τελευταίες πινελιές» στο κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα της όποιας επόμενης κυβέρνησης μπαίνουν το επόμενο διάστημα, αφού έως τις 30 Απρίλη η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ μέσα στον Μάη, ίσως και πριν από τις εκλογές, αναμένεται να κατατεθεί και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2024 - 2027, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι αναθεωρημένοι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη περίοδο.

Στα νέα αυτά μνημόνια διαρκείας, τα οποία συνδέονται και με τον «εθνικό» στόχο της επίτευξης «επενδυτικής βαθμίδας» για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, έρχονται να μπουν οι ράγες για την επίθεση διαρκείας με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος ο λαός από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών.

Η ατζέντα περιλαμβάνει την «κωδικοποίηση» και επέκταση της αντεργατικής νομοθεσίας, τη δημιουργία του νέου φορέα ακινήτων που θα αναλάβει να «τρέξει» μια ώρα αρχύτερα πλειστηριασμούς και εκβιασμούς σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, τις «μεταρρυθμίσεις» στην αστική Δικαιοσύνη, ώστε με γρηγορότερους ρυθμούς να υλοποιούνται τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού, τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, για να «τρέξει» παραπέρα η εμπορευματοποίηση που σμπαραλιάζει το δημόσιο σύστημα Υγείας και «γεννά ευκαιρίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενώ στο μενού βρίσκεται και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με τις «μάχες» ανάμεσα στα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα για τη μοιρασιά του Ταμείου Ανάκαμψης να δίνουν και να παίρνουν.

Το κοινό τους πρόγραμμα

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Το «ποιος» και «πώς» θα κυβερνήσει είναι το νέο κάλπικο δίλημμα που βάζει προεκλογικά η κυβέρνηση και υιοθετούν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα.

Σκόπιμα ρίχνουν τον προβολέα στη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης - την οποία μάλιστα όλοι θέλουν να είναι «σταθερή» - για να μένει στο σκοτάδι το πιο σημαντικό: Ποια πολιτική θα εφαρμόσει όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με τη μελλοντική της σύνθεση, το πρόγραμμά της δεν κρύβει καμιά έκπληξη για τον λαό και είναι απόλυτα γνωστό.

Δεν έχει παρά να δει κανείς τα όσα συζητάει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση με την ΕΕ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2024 - 2027 και το «ετήσιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», που πάει «πακέτο» με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους: