Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Γρυλίσματα


«Σχεδόν κανένας δεν θυμάται, αλλά ήταν κατά κάποιον τρόπο μόλις χθες: Προσφυγικές ροές, βιασμοί, θάνατοι παιδιών, ταραχές. Γινόταν πόλεμος στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν θα ήθελα να επαναληφθεί κάτι τέτοιο (...) Αν δεν είμαστε πρόθυμοι να καταστήσουμε εφικτή την ένταξη, τότε θα μπορούσαν όλα να γίνουν χειρότερα», είπε ανάμεσα σε άλλα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, μιλώντας στην «Ντόιτσε Βέλε» για την περιοδεία του στα Δ. Βαλκάνια. Βέβαια, όταν αυτά τα ακούει κανείς από τον εκπρόσωπο της ΕΕ, που πρωτοστάτησε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας κ.ο.κ., μάλλον ως... προειδοποίηση πρέπει να εκληφθούν, παρά ως εξιστόρηση κακών αναμνήσεων. Πόσο μάλλον που οι σχεδιασμοί ΕΕ και ΝΑΤΟ για την περιοχή σημαίνουν φούντωμα των ανταγωνισμών με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Για παράδειγμα, δεν πάνε ούτε 10 μέρες απ' όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, έλεγε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «θέλουν να εμπλέξουν τα Βαλκάνια σε αυτό το παιχνίδι, βάζοντας τις βαλκανικές χώρες σε θέση να κάνουν μια επιλογή: "Είστε είτε με τη Δύση είτε με τη Ρωσία"». Θύμισε μάλιστα με νόημα ότι «απαιτούσαν από την Ουκρανία να κάνει την ίδια επιλογή και ως αποτέλεσμα η ουκρανική κοινωνία και το κράτος θρυμματίστηκαν». Με άλλα λόγια, τα «γρυλίσματα» πάνε και έρχονται για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων Ενέργειας και μεταφορών και γίνονται εκβιασμοί και εύθραυστες «συμφωνίες» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Ενεργοποίησαν το «αριστερό ιδιώνυμο» – Οι πρώτες διώξεις!



Δίωξη κατά του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και άλλων 6
για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς

Μία μέρα μετά το αστυνομικό χτύπημα, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, σε βάρος κινητοποίησης εργατικών σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών έξω από συμβολαιογραφείο στην Αθήνα όπου διενεργούνταν πλειστηριασμοί,

Ενεργοποίησαν το «αριστερό ιδιώνυμο» - Οι πρώτες διώξεις 

χτες έγινε γνωστό ότι τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο νόμος που πέρασε στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον περασμένο Δεκέμβρη, με τον οποίο οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας καθίστανται «ιδιώνυμο» αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα.

Η αρχή έγινε από τη Λάρισα, όπου η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε δίωξη σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσου Τσιαπλέ, και άλλων 6 ατόμων, για τη συμμετοχή τους σε λαϊκή κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών έξω από τα Δικαστήρια της Λάρισας στις 10 Γενάρη 2018.
Στη δικογραφία της Αστυνομίας, η οποία στάλθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας στις 15 Γενάρη, η κατηγορία που προσάπτεται εναντίον των 7 κατηγορουμένων είναι για «παραβίαση οικιακής ειρήνης» (άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα).

“Αίμα-(αξιο)τιμη-Χρυσή Αυγή” – Μα γιατί λέτε εγκληματίες τους φασίστες;

Ο αστικός πολιτικός κόσμος μπορεί να ανέχεται τους φασίστες και να μένει Πάκης μπροστά στα εγκλήματά τους, αλλά όταν τους λες “εγκληματίες”, εξεγείρεται το πολιτικό σαβουάρ βιβρ του.

Χτες στη Βουλή, ο Θ’ αντιπροέδρός της, Μάριος Γεωργιάδης, βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων και γιος του προέδρου του κόμματος, Βασίλη Λεβέντη, αποφάσισε να διαγραφεί από τα πρακτικά η φράση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, για την “εγκληματική Χρυσή Αυγή”, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Αντιασφαλιστικός συντονισμός ακριβείας



Δεν πρόλαβαν να κλείσουν ούτε δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον οποίο χαντακώθηκαν ακόμα περισσότερο οι συντάξεις και υπονομεύτηκε παραπέρα ο δημόσιος χαρακτήρας της Ασφάλισης, κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΝΔ και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες «ανοίγουν» ξανά το Ασφαλιστικό, ετοιμάζουν τον επόμενο γύρο επίθεσης κατά ασφαλισμένων και συνταξιούχων, πατώντας πάνω στα αντεργατικά δεδομένα που δημιούργησαν όλοι οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Πυρήνας του νέου γύρου της επίθεσης είναι η παραπέρα υποχώρηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, με άμεση εμπλοκή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τόσο στον τομέα των συντάξεων όσο και στον τομέα της Υγείας. Υπόβαθρο της επίθεσης είναι η μετατροπή πλέον της πλειοψηφίας των συντάξεων σε προνοιακά βοηθήματα, παρά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση των εισφορών για τους ασφαλισμένους. Εδώ βρίσκεται και η μεγάλη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς με το νόμο 4387, υποβαθμίζοντας κι άλλο τις παροχές του δημόσιου συστήματος, άνοιξε διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες, που κάνουν χοντρό «μπάσιμο» με διάφορα προγράμματα συνταξιοδότησης και Υγείας, ενώ αντίστοιχη κινητικότητα υπάρχει και για τη σύσταση επαγγελματικών ταμείων, με δεδομένο ότι οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ έχουν πλέον εξαϋλωθεί.

Τι σχέση έχω εγώ με τις λεμονόκουπες;



Του Αεροπεζοναύτη
Αφορμή για το κείμενο, κάποια σκυμμένα μάτια παλιών συντρόφων που είτε χάθηκαν, είτε κλονίστηκαν, απογοητεύθηκαν, αλλά κατά βάθος πίστεψαν ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν ό,τι καλύτερο προέκυψε στη ζωή τους μέχρι σήμερα.

Παιδιά ακόμη, κάπου εκεί στην αρχή της μεταπολίτευσης, φάνταζε σαν πραγματικότητα η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τουλάχιστον αυτό καταγραφόταν στην εφηβεία μας, ο ενθουσιασμός και το πάθος μας ήταν η δυναμική για το νέο κόσμο, το σοσιαλισμό.

Θες λοιπόν το νέο για το κίνημα, ήταν η ίδρυση της ΚΝΕ, η νόμιμη δράση πλέον του ΚΚΕ. Ο Σοσιαλισμός δίπλα μας και οι κατακτήσεις.

Όλα ήταν νωπά γύρω μας. Η Εθνική Αντίσταση, ο ΔΣΕ. Ζωντανοί θρύλοι, μπαρουτοκαπνισμένοι αντάρτες του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της ΟΠΛΑ. Σμιλεμένα πρόσωπα από τα ξερονήσια και τις υγρασίες των φυλακών ήταν ανάμεσά μας, ως φάροι και παράδειγμα ανιδιοτέλειας στους αγώνες μας.