Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Όταν οι μαθητές γίνονται στατιστική, μονόδρομος η πάλη για την ανατροπή!



«Όταν οι μαθητές γίνονται στατιστική, μονόδρομος η πάλη για την ανατροπή!», τονίζει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της για τη νέα σχολική χρονιά, με την οποία ξεσκεπάζει τα κυβερνητικά ψέματα περί «ετοιμότητας» και υπογραμμίζει ότι «ατομική ευθύνη των μαθητών» είναι «η οργάνωση και ο αγώνας για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει!».

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η νέα σχολική χρονιά είναι εδώ, διαφορετική, αλλά εκρηκτική! Εκρηκτική και ως προς τα τεράστια προβλήματα που συναντούν οι μαθητές, που φέτος θα είναι ακόμα μεγαλύτερα, αλλά και ως προς την αγανάκτηση των μαθητών! 
Ουσιαστικά, το άνοιγμα των σχολείων γίνεται χωρίς εξασφάλιση της προστασίας της υγείας των μαθητών, των οικογενειών και καθηγητών τους. Είναι κυριολεκτικά εκτεθειμένοι!

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Μας είπαν πως θα είναι όλα έτοιμα! ΨΕΜΑ!

Θάνατος εργαζόμενης κατά τη διάρκεια τηλεργασίας



Μία 27χρονη εργαζόμενη έχασε τη ζωή της στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια τηλεργασίας. 

Συγκεκριμένα, η 27χρονη εργαζόμενη στην εταιρεία «Vodafone» (μέσω ICAP), το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες του Σωματείου, την ώρα που εργαζόταν από το σπίτι αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Όταν συνήλθε κάλεσε το ΕΚΑΒ, το οποίο την παρέλαβε και λίγο αργότερα πέθανε. Ο θάνατος προκλήθηκε από πνευμονική εμβολή, αναφέρει το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης το οποίο «εκφράζει τη θλίψη του, αλλά και την οργή του για τον αιφνίδιο θάνατο της 27χρονης συναδέλφου».

Το Συνδικάτο «απαιτεί να δηλωθεί το θανατηφόρο συμβάν ως εργατικό ατύχημα από την επιχείρηση, να διερευνηθούν τα αίτια και να αποζημιωθεί η οικογένεια της συναδέλφου για την ψυχική οδύνη».

Η κουλτούρα βιασμού με χορηγούς, παραγωγούς και μοντάζ…


Πηγή: Eurokinissi

Ο εκχυδαϊσμός και ο εκβαρβαρισμός reality show που προκαλεί ανατριχίλα.

Η κουλτούρα ρατσισμού και του σεξισμού παρουσιαζόμενη προσεκτικά σε καλογυμνασμένα κορμιά, φουσκωμένους μύες και επιδίωξη του συστήματος ο εγκέφαλος του λαού και της νεολαίας να γίνει “εγκέφαλος πτηνού”. Η σκέψη άλλωστε κουράζει και το ξέρουν καλά! 

Η κουλτούρα της ομοφοβίας και του φασισμού σ ένα απολυμασμένο από τον ιό περιβάλλον ασφαλές και πιστοποιημένο, καλοσερβιρισμένη σε μια κοινωνία που συνεχώς αντιδραστικοποιείται.

Ο ρατσιστής παίχτης, ο ομοφοβικός, ο μετανάστης και η ξανθιά κοπέλα που θα χαζογελάσει ακόμα και στην πιο τραγική σεξιστική δήλωση, είτε σε βάρος της, είτε σε βάρος άλλων γυναικών. Όσο πιο ασελγείς οι πράξεις και οι λέξεις, τόσο περισσότερο θα μείνουν στο παιχνίδι, τόσο περισσότερο θα γεμίζουν τον απόπατο που λέγεται τηλεοπτική κάμερα. Προσχεδιασμένη η επιλογή των παιχτών, ώστε να προβάλλει ρητορική μίσους. Έτσι θα οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ τους. Μόνο έτσι θα χτυπήσει τηλεθέαση. Ακριβώς έτσι, θα ικανοποιήσει και τα πιο αιμοβόρα ένστικτα. Αυτό θέλουν!

Μόνο η κουλτούρα του βιασμού μπορεί να μας βγάλει από τα ρούχα μας;




Ζηλεύω αυτή τη μαχητικότητα και αμεσότητα που έχουν κάποια κινήματα. Τον τρόπο με τον οποίο μέσα σε λίγες ώρες γέμισαν τα ΜΚΔ, τα παραδοσιακά μίντια αλλά και η καθημερινότητα με καταγγελίες για το Big Brother, το ΣΚΑΪ, την ομοφοβία, την ματσίλα και όλα αυτά που συζητάμε από προχτές.

Πολύ σωστά γίνεται, αλλά θα ήθελα το ίδιο να γινόταν όταν καταπιέζονται και άλλες κοινωνικές ομάδες, όταν καταπατώνται και άλλα δικαιώματα. Ας πούμε όταν πεθαίνουν από το κρύο πρόσφυγες, όταν πυροβολούνται στα σύνορα, όταν αφήνονται άστεγοι, όταν το Λιμενικό τους καταστρέφει τη φουσκωτή βάρκα και τους αφήνει να πλέουν 18 ώρες ανοιχτά του Αιγαίου.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του αστικού πολιτικού κατεστημένου



Του Χρήστου Δ. Τουρτούρα, επίκουρου Καθηγητή του ΑΠΘ

Στα πλαίσια του λόγου που αρθρώνεται γύρω από την καταπολέμηση της πανδημίας, μεταξύ πολλών μέτρων που αποφασίζονται σε μία νύκτα και αναιρούνται με την ανατολή της άλλης μέρας, υπήρξε και εκείνο που αναφερόταν στη λειτουργία των σχολείων κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το μέγεθος των σχολικών τάξεων απασχόλησε, ως φαίνεται, ιδιαίτερα τους ειδικούς, αλλά και την κοινή γνώμη, όταν ήρθε αντιμέτωπη με τις πρακτικές αδυναμίες και την ελλιπή θεωρητική συγκρότηση των αντίστοιχων μέτρων που αποφασίσθηκαν.

Τα «κάστανα από τη φωτιά» ανέλαβε να βγάλει ο υπεύθυνος, μέχρι πρότινος, ενημέρωσης του κοινού για θέματα πρόληψης της πανδημίας, κ. Μαγιορκίνης. Ο συγκεκριμένος γιατρός και ακαδημαϊκός επιχείρησε να υπεραμυνθεί μιας προγενέστερης δήλωσής του ότι η μείωση του αριθμού των παιδιών στις τάξεις δεν απαντά στο πρόβλημα μετάδοσης του κορονοϊού, αναρτώντας στην προσωπική του ιστοσελίδα τη σχετική του επιχειρηματολογία.1 Αυτή, λοιπόν, στηρίχθηκε σε ένα αυτοσχέδιο διάγραμμα, όπου αντιπαρέθετε δύο σχολικές τάξεις (μία των 25 και μία των 15 μαθητών) και με μια σειρά από βελάκια απέβλεπε στην εξεύρεση της αποτελεσματικότερης φόρμας κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ τους, γεγονός που το ανήγαγε σε ένα, θα λέγαμε, πρώτου μεγέθους «αντικοινωνιόγραμμα», η εναντίωση του οποίου σε καθετί κοινωνιολογικό δεν επέτρεπε καμία μέριμνα για ανίχνευση σχέσεων μεταξύ των παιδιών και των ιδιαίτερων προτιμήσεών τους, με σκοπό τη συγκρότηση ομάδων, ώστε να καταστεί η διδασκαλία μια εμπειρία ελκυστική και αποτελεσματική ως προς τη μάθηση. Αντιθέτως, το αντικοινωνικό ευφυολόγημα του κ. Μαγιορκίνη έφερε στη μνήμη μας τα περίφημα κλισέ σχεδιαγράμματα διάταξης των θρανίων που προτείνονταν ως πανάκεια στα παλιά εγχειρίδια Διδακτικής Μεθοδολογίας, που με τη σειρά τους υποστήριζαν θεωρητικά ξεπερασμένες εκπαιδευτικές πρακτικές του πλέον συντηρητικού παρελθόντος της παιδαγωγικής επιστήμης στη χώρα μας και διεθνώς. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ωστόσο, το γεγονός ότι μια τέτοιου είδους «ασφαλής συνύπαρξη» μεταξύ αποστασιοποιημένων, κατά τα άλλα, παιδιών δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από ένα ακόμη θετικίστικο τερτίπι που ανάγει την επαφή με τον συνάνθρωπο σε τυραννία, σε μια υποχρέωση που πρέπει το συντομότερο να διεκπεραιωθεί.

Το πραγματικά καινοτόμο



«Τα δύσκολα είναι στην αρχή, αν προσπαθείς και το θέλεις, προοδεύεις»... Κάτι τέτοια σχόλια συνοδεύουν εδώ και καμιά βδομάδα κάθε αναφορά στην περιβόητη «startup» επιχείρηση που πωλήθηκε σε γερμανική πολυεθνική με αντίτιμο - ρεκόρ. Τα 350 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε το δίδυμο των ιδρυτών της και τα συγχαρητήρια που τους έδωσε ο πρωθυπουργός, μπαίνουν όλα μαζί στο φανταχτερό αφήγημα για τις «καινοτόμες ιδέες» που τάχα μοσχοπουλιούνται κι έτσι ο «έξυπνος νους» πιάνει την «καλή»...

Από κοντά και διάφορες ακόμα εξυπνάδες, που θυμίζουν όσα έλεγε ο Κυρανάκης της ΝΔ για τους νέους που είναι άνεργοι, επειδή τάχα δεν ξέρουν να «γκουγκλάρουν» στο ίντερνετ να βρουν ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ της προκοπής! Ακούστηκε λοιπόν για το παραπάνω success story ότι «πρέπει να γίνει παράδειγμα για τα νέα παιδιά. Γιατί η ζωή δεν είναι μόνο μια μισθωτή εργασία ή ένας διορισμός στο Δημόσιο... Ο,τι θέλουν, μπορούν να το καταφέρουν».

* * *
 
Αλήθεια, όμως, η νεολαία «μπορεί να καταφέρει ό,τι θέλει», αρκεί να έχει «μια καλή ιδέα» και να πιάνει τον ...ταύρο των «ευκαιριών» από τα κέρατα; Μήπως λοιπόν φταίει απλά το μυαλό του νέου εμποροϋπαλλήλου που δεν ...κατεβάζει ιδέες, για το γεγονός ότι δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί, με σπαστά ωράρια, με συμβάσεις - λάστιχο, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς να ξέρει αν θα έχει δουλειά τον άλλο μήνα; Μήπως είναι απλά «ανίδεοι» οι χιλιάδες νέοι σερβιτόροι που περιμένουν μια σεζόν για να δουλέψουν ήλιο με ήλιο μπας και βγάλουν το χειμώνα; `Η στερούνται «καινοτόμου σκέψης» οι νέοι επιστήμονες με τα μπλοκάκια, που αν δεν τους ξεζουμίζουν μεγάλες εταιρείες, τους πετάνε εκτός «αγοράς εργασίας» επειδή δεν είναι ανταγωνιστικοί; Μήπως τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία και τα οποία γιγαντώνουν την εκμετάλλευση, τα παίρνει επειδή δεν έχει καλές ιδέες η νεολαία;

Σχέδιο επίταξης τώρα!



  Πηγή: Eurokinissi

Οι εξελίξεις στο θέμα των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό, με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που ξέμεινε από αντιδραστήρια, αφήνοντας για τουλάχιστον μία βδομάδα χωρίς μοριακούς ελέγχους τα δημόσια νοσοκομεία, με εκατοντάδες δείγματα να μένουν χωρίς απάντηση και ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν να μένουν «στον αέρα», αποτυπώνουν άλλη μια χαρακτηριστική πλευρά της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας. Οπως και η συνέχεια, με το φιρμάνι της κυβέρνησης, που ως «λύση»... στέλνει πεσκέσι τα τεστ από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους!

Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων και της στήριξης με κάθε τρόπο των κερδών των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην Υγεία, υλοποιούν σταθερά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και έχει οδηγήσει στις σημερινές τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές στις δημόσιες μονάδες Υγείας.