Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Μεγάλες οι καταστροφές από τις πυρκαγιές, «εκτός κάδρου» η ανυπαρξία πρόληψης και μέσων


Επικίνδυνα μέτωπα σε Λέσβο και Ηλεία, μαίνεται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Στο πολύ «ακραίο φαινόμενο καιρικών συνθηκών» με εκρηκτικό κοκτέιλ από ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, επιρρίπτει η ηγεσία της Πυροσβεστικής, την ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα χαρακτηρίζοντάς τις ως «δύσκολες επιχειρήσεις». Έτσι, για άλλη μία φορά μένουν «εκτός κάδρου» οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στο Σώμα, η ανυπαρξία πρόληψης και ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού, την ευθύνη για την οποία έχουν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με κατοίκους της Σκιλλουντίας Ηλείας να βλέπουν τα σπίτια τους να έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά ενώ στη Λέσβο να είναι σε επιφυλακή να σώσουν τα δικά τους καθώς το μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο. 

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης από τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος για τα μέτωπα που παραμένουν ανεξέλεγκτα σε διάφορες περιοχές, ο εκπρόσωπος τύπου ανέφερε πως «πρώτιστο μέλημα είναι να μην κινδυνέψει πολίτης» αλλά και να «διαφυλάξουμε τις περιουσίες τους και το δασικό μας πλούτο».  

ΚΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ «Πίσω από τους φανταχτερούς τίτλους του ψηφιακού μετασχηματισμού κρύβεται η αύξηση της εκμετάλλευσης των μεταλλωρύχων»

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Motionteam

 

«Αποδεικνύεται ότι πίσω από τους φανταχτερούς τίτλους του ψηφιακού μετασχηματισμού (ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλούς εργασίας κλπ) κρύβεται η αύξηση της εκμετάλλευσης των μεταλλωρύχων και η κλοπή του αμύθητου πλούτου της περιοχής μας» αναφέρει σε σχόλιό της, η ΚΟ Μεταλλείων Κασσάνδρας του ΚΚΕ.

Αναλυτικά το σχόλιο: 

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πληθώρα δημοσιευμάτων, με φανταχτερούς τίτλους για τα κοινωνικά και εργασιακά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού των μεταλλείων Κασσάνδρας. Παράλληλα, η "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" με ρεσιτάλ ενημερώσεων και απειλών στους εργαζομένους προσπαθεί να μας πείσει για τα θετικάτου λεγόμενου "pbe(gps)". "Είναι μόνο για λόγους ασφαλείας", έλεγαν και ξαναέλεγαν προσπαθώντας να πείσουν και τον εαυτό τους. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ Λόγω... έλλειψης «εξοικείωσης» των «συμμάχων» μένει στον «αφρό» η χρόνια αξίωση της Αγκυρας

 

Δεν έχουν «γνώση» οι «σύμμαχοι» για τις απαράδεκτες αξιώσεις που θέτει η Άγκυρα με ΝΑΤΟικές πλάτες εδώ και δεκαετίες... 
Δεν έχουν «γνώση» οι «σύμμαχοι» για τις απαράδεκτες αξιώσεις που θέτει η Άγκυρα με ΝΑΤΟικές πλάτες εδώ και δεκαετίες...
Πηγή: Eurokinissi

 

Σε δήθεν... έλλειψη «γνώσης» και «εξοικείωσης με το θέμα» από τους «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ απέδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, το γεγονός ότι η χρόνια αξίωση της Αγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου - όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες απαράδεκτες διεκδικήσεις που θέτει η τουρκική αστική τάξη - βρίσκεται στο τραπέζι των αμερικανοΝΑΤΟικών διαβουλίων που προωθούν επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά με στόχο τη διασφάλιση της «συνοχής» του ευρωατλαντικού στρατοπέδου.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπου επιβεβαιώθηκε η στοίχιση της κυβέρνησης στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, ο Ν. Παναγιωτόπουλος σχολίασε τις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. «Το ζήτημα αυτό είναι εξωφρενικό να το συζητά κανείς, θα έλεγα ότι δεν έχει και κανένα βάσιμο νομικό έρεισμα», ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι «όσο ανόητο, γελοίο, εξωφρενικό και αν το θεωρούμε εμείς, εντούτοις θα πρέπει να το εξηγούμε αυτό σε εταίρους και συμμάχους. Γιατί οι άλλοι, μάλλον όλοι, δεν έχουν την ίδια γνώση ή εξοικείωση με το θέμα»...

«Ευθύνη»

 

«Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι». Αυτό θυμίζει το προπαγανδιστικό κρεσέντο με γενικό τίτλο «ατομική ευθύνη», που ξεκίνησε πριν καλά καλά σβήσει η φωτιά στην Ανατολική Αττική. Η πρόληψη; Δεν είναι που οι κυβερνήσεις δίνουν 0,04% του προϋπολογισμού στη δασοπυρόσβεση, περίπου όσο... μισό φτερό ενός F-35, ούτε οι ελλείψεις στα δασαρχεία, η αποσύνδεση από την πυρόσβεση και όλα τα άλλα, αλλά οι «ασυνείδητοι» κάτοικοι που πετάνε όπου βρουν τα ξερόκλαδα και τα μπάζα τους κι από πάνω δεν δέχονται να τους χαρατσώνουν ξανά οι δήμοι για την αποκομιδή. Η καταστολή; «Δεν υπάρχει ένα πυροσβεστικό για κάθε σπίτι», και γι' αυτό ας συνηθίσει ο λαός στην ιδέα ότι μόλις πιάνει φωτιά θα καίγεται το βιος του ή ότι θα πρέπει να ξαναπληρώνει διπλά και τρίδιπλα για ατομικά συστήματα πυρόσβεσης και στην πορεία και για ιδιωτική πυρόσβεση. Η αποκατάσταση; Δεν είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για τα μούτρα των καμένων που «έχτιζαν» όπου έβρισκαν, και γι' αυτό πρέπει να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση των σπιτιών για πυρκαγιά, να πέσει και κανένα χρήμα παραπάνω στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Οσο πιο πολύ και πιο ξεδιάντροπα σκούζουν όμως, τόσο αποκαλύπτεται και η αλήθεια, ότι δηλαδή η «ατομική ευθύνη» για την οποία μιλάνε δεν είναι η λύση, αλλά κρίκος της πολιτικής τους που έχει φέρει τον λαό εδώ, της πολιτικής που έχει στην καρδιά της το κέρδος και όσα προκύπτουν από αυτό: Η εμπορευματοποίηση της γης, η άναρχη δόμηση με κριτήριο το κέρδος, αυτή η ίδια που δημιούργησε τις «μπαρουταποθήκες» των μεικτών ζωνών για τις οποίες καμώνονται ότι δεν ξέρουν τίποτα όσοι κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, μαζί και οι εργολάβοι, οι οικοπεδούχοι και οι λοιποί, της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού. Ε, λοιπόν, ευθύνη κάθε εργαζόμενου είναι να παλέψει ενάντια σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Με τη «σφραγίδα» της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ που θεωρεί «κόστος» τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Καθηλωμένες στο 0,5% του συνόλου οι κρατικές δαπάνες για την πυρόσβεση...

 

Πηγή: Associated Press

 

Τη βδομάδα που πέρασε, πολυήμερες πυρκαγιές έπληξαν πολλές χώρες της Ευρώπης, μετατρέποντας σε στάχτη εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις τραγικές συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της που αντιμετωπίζουν ως «κόστος» τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των λαών και του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ενημέρωσης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), για τις 27 χώρες της ΕΕ, η καταστροφή είναι ήδη πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε συντελεστεί ολόκληρο το περσινό έτος, ενώ είμαστε ακόμα στα μισά της «αντιπυρικής περιόδου»...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το EFFIS, από 1/1/2022 έως 16/7/2022 οι πυρκαγιές στην ΕΕ κατέστρεψαν συνολικά 5.178.810 στρέμματα. Την ίδια στιγμή, για όλο το 2021 (χρονιά επίσης με τεράστιες καταστροφές, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας), είχαν καταγραφεί 4.703.590 καμένα στρέμματα.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία ανά χώρα: Στην Ισπανία μέχρι τις 16/7 είχαν καεί πάνω από 1.900.000 στρέμματα, από 850.000 ολόκληρο το 2021. Στη Γαλλία 400.000 στρέμματα, από 300.000 το 2021. Στην Πορτογαλία, 460.000 στρέμματα, έναντι 250.000. Στη Βρετανία, 200.000 στρέμματα έναντι 60.000.