Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Εμπρός ΕΛΑΣ, για την Ελλάδα!

Στις 16 Φεβρουαρίου 1942 δημοσιεύεται η ιδρυτική προκήρυξη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού

elas

Το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη του 1942 συνήλθε η 8η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στην απόφαση της Ολομέλειας διατυπώνονταν οι άμεσοι και απώτεροι σκοποί του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και γινόταν έκκληση στο λαό και τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στην πάλη για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Η 8η Ολομέλεια τόνιζε ιδιαίτερα ότι:

«Ο εθνικοαπελευθερωτικός ανταρτοπόλεμος έχει πρωτεύουσα σημασία για την απελευθέρωση της χώρας από τον ξενικό ζυγό. Οι κομμουνιστές πρέπει να μαζικοποιήσουν και να επεκτείνουν το αντάρτικο κίνημα στην ύπαιθρο, να περιφρουρήσουν τον εθνικοαπελευθερωτικό του χαρακτήρα…».

Το Γενάρη του 1942 οι Κεντρικές Επιτροπές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ συμφώνησαν να κάνουν επίσημα γνωστή την απόφασή τους για τη δημιουργία του νέου στρατού της Αντίστασης με την ονομασία Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ). Με τις ίδιες αποφάσεις, η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή που καθοδηγούνταν από το ΕΜΑ και ήταν το ανώτατο μέχρι τότε στρατιωτικό επιτελείο του ένοπλου αγώνα, ανασυγκροτήθηκε, διευρύνθηκε και μετονομάστηκε σε Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ. Επίσης, ο Αρης Βελουχιώτης στάλθηκε οριστικά στο βουνό για να αρχίσει την οργάνωση του ΕΛΑΣ στη Ρούμελη.

Στις 16 Φλεβάρη του 1942 κυκλοφόρησε πλατιά η Ιδρυτική Προκήρυξη του ΕΛΑΣ. Σ’ αυτή διατυπώνονται οι σκοποί του λαϊκού στρατού που ήταν:

1) Αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους κατακτητές.

2) Περιφρούρηση των κατακτήσεων του λαού και των ελευθεριών του εναντίον κάθε επιβουλής.

3) Εξασφάλιση της τάξης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε ο λαός να μπορεί να εκφράσει πραγματικά ελεύθερα τη θέλησή του, για το πολίτευμα και την κυβέρνησή του.

«Καρφί στο μάτι» ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
 
«Καρφί στο μάτι» ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς
 
Πυκνώνουν οι διεργασίες μετά το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο που έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που συσπειρώνει 68 αγροτικά μπλόκα απ' όλη τη χώρα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κλιμακώνει την προσπάθεια να σύρει τους αγρότες σε «διάλογο» και, ταυτόχρονα, να πλήξει το κύμα αλληλεγγύης που έχει προκαλέσει ο αγώνας τους και η οποία εκφράστηκε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο στο μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Αυτό το στόχο υπηρετεί η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Μάρδα, ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις συντελούν στην υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας, όπως έλεγαν και οι προκάτοχοί του, όταν, για παράδειγμα, κινητοποιούνταν οι ναυτεργάτες ενάντια στην άρση του καμποτάζ. Τα ίδια άθλια επιχειρήματα ξεθάβει τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να κινδυνολογήσει και να διεγείρει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί την ιδέα ότι οποιαδήποτε αντίδραση στα αντιλαϊκά μέτρα συνιστά υπονόμευση της προσπάθειας να ανακάμψει η οικονομία και ισοδυναμεί με καταστροφή. Καρφάκι, βέβαια, δεν της καίγεται για το γεγονός ότι τα μέτρα για την καπιταλιστική ανάκαμψη συνιστούν καταστροφή για τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως και για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού.