Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Δισεκατομμύρια υπάρχουν… ΜΕΘ δεν έχουμε!


  Πηγή: Eurokinissi

Οι κλίνες ΜΕΘ ακόμα και οι μάσκες δεν επαρκούν, όμως τα δισεκατομμύρια που ρίχνονται στα ευρωπαϊκά μονοπώλια είναι πέρα από τη φαντασία κάθε κοινού θνητού που καθημερινά είναι μεταξύ σφυριού και αμονιού.
Το συνολικό ποσό που θα δαπανήσουν ΕΕ, ΕΚΤ και κράτη-μέλη είναι 2,8 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και κατά την εκτίμησή της είναι για το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης που έχει ποτέ σχεδιαστεί. Μερικές εκατοντάδες δισ. ευρώ απαρίθμησε σε άρθρο του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ γράφοντας πως η ΕΤΕπ ετοιμάζει πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων «για την κινητοποίηση 200 δισ. ευρώ ως πρόσθετης χρηματοδότησης» στις επιχειρήσεις και πως «ο ESM, με την αχρησιμοποίητη οικονομική δύναμη πυρός ύψους 410 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να παρέχει πιστωτικές γραμμές με χαμηλά επιτόκια». Πέρα από τα ευνοϊκά δάνεια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους με εγγύηση της ΕΕ, προτείνεται να επιδοτηθεί η εκ περιτροπής εργασία με 100 δισ. ευρώ. Η πρόταση αυτή στηρίζεται και από χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία.

Κάλπικη


Από τη μία, έχουμε το λιβάνισμα της κυβέρνησης στους «ευεργέτες» για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με δωρεές που τους κοστίζουν λιγότερα απ' όσα βγάζουν οι επιχειρηματικοί τους όμιλοι μέσα σε μια μέρα. Από την άλλη, έχουμε τους ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που εντατικοποιούν όσο δεν πάει τη δουλειά των χιλιάδων εργαζομένων, με τεράστια κερδοφορία, να αυτοδιαφημίζονται για τα «μπόνους» που σκοπεύουν να δώσουν στο προσωπικό! Ενας από αυτούς, μάλιστα, θα διαθέσει το ...αστρονομικό ποσό των 5 εκατ. ευρώ σε 25.000 εργαζόμενους, δηλαδή 200 ευρώ στον καθένα! Πρόκειται για τον ίδιο όμιλο που ισχυριζόταν τις προηγούμενες μέρες ότι οι εργαζόμενοι σηκώνουν πυρετό όχι από κορονοϊό, αλλά από την «ένταση της δουλειάς»... Την ίδια στιγμή που διαφημίζεται όλη αυτή η «φιλευσπλαχνία», η κυβέρνηση χαρίζει μόνο με τις πρόσφατες ΠΝΠ 3,5 εκατ. ευρώ στους επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, 11 εκατ. σε εργολάβους, 30 εκατ. στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, χώρια τις πολλαπλές απαλλαγές σε φόρους και εισφορές, όπως και τα άλλα εργαλεία για την απογείωση της εκμετάλλευσης με πρόσχημα τον κορονοϊό. Το δούλεμα λοιπόν έχει και όρια. Αν θέλουν συγχαρητήρια, ας τα ανταλλάξουν μεταξύ τους κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι και να σταματήσουν να προκαλούν, παρουσιάζοντας την κάλπικη εικόνα ότι είμαστε όλοι στην ίδια όχθη απέναντι στην επιδημία και ότι οι συνέπειές της μοιράζονται το ίδιο σε όλους.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ¨ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ





        
  Αξιότιμη κυρία Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.


          Η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" διαπιστώνει ότι οι δια περιφοράς, τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικά μηνύματα συνεδριάσεις αποκλείουν:


          - Τη δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων.


          -  Τη δυνατότητα να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.


          -  Τη δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα που η δημοτική αρχή προτείνει, επικαλούμενη τις προθεσμίες που υπάρχουν.


          Είναι ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους Δήμους. Οι συνεδριάσεις δια περιφοράς να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα.

          Προτείνουμε να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη και όχι δια περιφοράς. Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνεδριάσεις θα καταντήσουν παρωδίες.--

 Ωραιόκαστρο 5-4-2020

 

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

                                                                            
  Θεμελής  Αγγελος


Οι συμπληγάδες της «εθνικής ομοψυχίας»


Copyright 2020 The Associated
Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, επιταχύνονται μια σειρά από εξελίξεις, με την καπιταλιστική οικονομία να μπαίνει με γοργούς ρυθμούς σε περίοδο βαθιάς ύφεσης τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
 
 
Αυτές οι εξελίξεις μεταφράζονται άμεσα σε υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του λαού και χτύπημα των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων υπάρχουν ακόμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε μια σειρά από άλλες χώρες κρούεται διαρκώς ο κώδωνας του κινδύνου για την αντοχή του συστήματος Υγείας, τα όρια του οποίου έχουν υπονομευτεί από την ίδια την ανάπτυξη του καπιταλισμού. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες φρίκης από Ιταλία και Ισπανία αλλά και εκείνες με τα ράντζα στο Central Park της Νέας Υόρκης. Την ίδια στιγμή, τα μέτρα που μετατοπίζουν το οικονομικό βάρος στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα, με τις απολύσεις, την αναστολή Συμβάσεων Εργασίας, την εκ περιτροπής εργασία, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα πληθαίνουν σε όλον τον κόσμο.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων εντείνονται οι προσπάθειες στα επιτελεία της αστικής τάξης για το πώς θα αποσπαστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συστράτευση της εργατικής τάξης και του λαού, στο σκοπό των λιγότερων δυνατών απωλειών για το κεφάλαιο και της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας. Οπως γραφόταν χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής: «Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα είναι εύκολη. 
Θα είναι, πάντως, λιγότερο δύσκολη εάν επιχειρηθεί με την κοινωνία ενωμένη. Γι' αυτό πρέπει να επιχειρηθεί δίκαια, με ανάλογη κατανομή των βαρών αλλά και συναινετικά, χωρίς τους διχαστικούς περισπασμούς του παρελθόντος».

Στη μάχη για την υγεία του λαού και οι υγειονομικοί από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας


  Πηγή: Eurokinissi

 * Της Εύας Παγούνη

Διανύουμε μια περίοδο παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19, όπου τα συστήματα υγείας των χωρών καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, ως απότοκο μιας διαχρονικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της υγείας.

Στη χώρα μας, το δημόσιο σύστημα υγείας συνεχίζει να λειτουργεί στο «κόκκινο».

Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο 2ος μήνας της πανδημίας στενάζουν τα νοσοκομεία από τις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας, κλίνες ΜΕΘ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει και προτείνει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης, φιμώνονται και συκοφαντούνται από ΜΜΕ και κυβέρνηση. Κατά τα λοιπά, κυβερνητικά στελέχη, μας χειροκροτούν υποκριτικά, όσο δεν θίγουμε τις ευθύνες τους.