Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ο Τσίπρας στη Βουλγαρία...



«Συνεπώς η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν ένα πρότυπο μιας εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μιας εποικοδομητικής σχέσης δύο χωρών που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά έχουν και έναν ευρύτερο ρόλο και θα πρέπει να λειτουργούν μέσα από συνεργασία προκειμένου να προασπίσουν τα αμοιβαία συμφέροντά τους.
....Στην κοινή δήλωση που υιοθετήσαμε αποτυπώνεται η πρόθεσή μας να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αλλά και μέσω τριμερών σχημάτων συνεργασίας, αξιοποιώντας την εμπειρία που η Ελλάδα έχει με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

...Συμφωνήσαμε σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Μπορίσοφ για την ανάγκη να αξιοποιήσουμε τους ενεργειακούς πόρους ώστε αυτοί να μην αποτελούν αιτία διχασμού και συγκρούσεων αλλά ευκαιρία συνεργασίας και ειρήνης.

Η δήλωση για την ενεργειακή συνεργασία που συμφωνήσαμε σήμερα έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία που και οι δύο πλευρές αποδίδουμε στον τομέα αυτόν...».

Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας απ' τη Σόφια, όπου συμμετείχε στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Ειδική Επιτροπή για τον εξωραϊσμό της TTIP



Αυτού του είδους οι εμπορικές συμφωνίες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των πολυεθνικών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος
 
Η προετοιμασία του εδάφους για την «υποδοχή» της διακρατικής συμφωνίας Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), η οποία έχει χαρακτηριστεί «οικονομικό ΝΑΤΟ» και αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις σε βάρος της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι, όπως φάνηκε κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή της, η αποστολή της νεοσυσταθείσας Ειδικής Επιτροπής της Βουλής με τίτλο «Για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών».

Η συγκεκριμένη συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων είναι σε φάση διαπραγματεύσεων (έχουν γίνει 13 κύκλοι συναντήσεων και είναι σε εξέλιξη ο 14ος) ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, που γίνονται με πλήρη μυστικότητα. Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας ενός λεγόμενου «οικονομικού ΝΑΤΟ», με στόχο να θωρακίσει τους μονοπωλιακούς ομίλους των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων έναντι αντίστοιχων άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Κάποια από τα μέτρα που προωθούνται είναι η κατάργηση δασμών, η πλήρης απελευθέρωση των μεταλλαγμένων τροφίμων, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, για φθηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, συνολικά η κατάργηση περιορισμών στη δράση των μονοπωλίων.